12 strategii pentru alergarea prin ploaie

Va mai amintiti de copilarie? Cat de bucurosi eram atunci cand alergam prin ploaie si ‘bifam’ toate baltile? Cand nu ne pasa ca ne udam un pic (mai mult)? Ei bine, alergarea in ploaie poate reprezenta o buna oportunitate pentru noi, alergatorii adulti, de a retrai acele momente magice din trecut. Totusi, pentru ca suntem adulti, hai sa vedem cateva strategii care ne vor ‘indulci’ alergarea pe vreme ploiasa…

PS – se spune ca unul dintre semnele imbatranirii este a ne lauda cu faptul ca am facut sport sau ca am alergat prin ploaie. Cati copii ati auzit spunand „Azi am iesit in parc si am alergat doua ore. M-am dat in toate leaganele. Chiar si cand ploua torential.”…?

1. Cel mai important, accepta faptul ca te vei uda. Chiar si materialele impermeabile au o limita si adesea nu lasa pielea sa respire prea bine, conducand la supra-incalzire si la transpiratie excesiva, care vor face condens la interior; ceea ce ar fi contrar scopului pentru care purtam imbracaminte impermeabila, in prima faza.

2. Poarta materiale care absorb usor umiditatea (nu bumbac!). Dar asigura-te ca te imbraci corespunzator temperaturii de afara, nu vremii. Daca te imbraci prea gros, din cauza ploii vei transpira mai mult, ceea ce ar fi, din nou, contrar obiectivului. Daca bate vantul, poti purta o jacheta pentru alergare pe vant. Daca te incalzesti prea tare, deschide-i fermoarul; altfel, transpiratia va face condens pe dinauntru – fapt contrar scopului pentru care porti haine impermeabile.

3. Daca este posibil, fa incalzirea intr-un spatiu acoperit. Aceasta are doua avantaje: corpul tau se va incalzi si, practic, poti incepe sa alergi imediat cum iesi afara, in acelasi timp evitand orice indoieli ai avea referitoare la alergarea pe o astfel de vreme.

4. Poarta o sapca sau o caciula cu cozoroc pentru a evita sa-ti vina ploaia in fata si pentru a bloca vantul. Acest aspect este foarte important in special daca porti ochelari de vedere. De obicei manusile [impermeabile] sunt o idee buna, chiar daca alergi in tricou.

5. Ai grija sa porti sosete care absorb umiditatea. Este aproape inevitabil ca vei calca intr-o baltoaca de apa in timpul alergarii, iar sosetele de bumbac se vor uda si se vor intinde, ducand la aparitia bataturilor. Unii poarta pungi deasupra sosetelor, dar cred ca aceasta ar avea acelasi efect ca si purtatul jachetelor impermeabile – picioarele vor transpira mai tare, efect care nu ar fi in linie cu obiectivul nostru. Daca ai picioarele reci, achizitioneaza-ti o pereche de sosete din lana de merino. Iti vor tine de cald, chiar daca sunt ude. Daca ai mai multi bani la dispozitie, am auzit ca unii alergatori folosesc sosete Gore-tex [sau SealSkins].

6. Protejeaza-ti telfonul/mp3 player-ul punandu-l intr-o punga mica tip zip-lock, sau infasoara-l in invelis de plastic. Touch screen-ul va functiona chiar si cu plastic.Acesta este un sfat bun si pentru alergarea pe vreme foarte calda cand transpiri mult.

7. Poarta elemente vizibile. Iti va creste vizibilitatea daca porti materiale reflectorizante sau un tricou intr-o culoare mai deschisa. Adauga echipamentului de alergare si niste LED-uri. Le poti gasi la preturi accesibile la magazinele cu articole pentru alergare sau inot.

8. Crema anti-frecare nu se foloseste doar atunci cand transpiri. Cei mai multi dintre noi nu mai folosesc astfel de produse odata ce vremea se raceste, insa frecarea apare atat atunci cand transpiri, cat si pe vreme ploioasa.

9. In ziua concursului, ia un sac de gunoi sau o husa pentru haine de la curatatorie,pentru a-ti proteja echipamentul in timp ce astepti in multime. Astfel vei ramane uscat si iti va tine si de cald. De fapt, recomand sa porti o punga si in zilele reci, chiar si cand nu ploua; este o varianta economica prin ca sa iti tii de cald. Nu-ti face griji! Vor fi si altii cu pungi de plastic pe ei.

10. Cand te intorci de la alergare, scoate branturile pantofilor de alergare si umple-i cu hartie de ziar. Aceasta va ajuta la pastrarea formei incaltamintei si va absoarbe umezeala. In functie de cat de uzi sunt pantofii, s-ar putea sa fii nevoit sa inlocuiesti hartia dupa cateva ore. Indiferent ce ai face, nu pune incaltamintea direct pe o sursa de caldurasau intr-un uscator de rufe; aceasta face afecteaza cauciucul si lipiciul care lipesc partile pantofului.  Daca trebuie totusi sa folosesti o sursa de caldura, foloseste un uscator de par la o treapta mica. O idee buna ar fi si sa ai 2-3 perechi de incaltaminte pe care sa le alternezi de-a lungul sezonului ploios, mai ales daca alergi 4-5 zile/saptamana.

11. In timp ce alergi ai foarte mare grija si fii atent la cum pasesti. Baltoacele si frunzele pot ascunde gropi sau damburi, iar drumurile pot deveni alunecoase. Asigura-te ca iti adaptezi ritmul la conditiile de afara si ca esti relaxat. S-ar putea sa fii nevoit sa iti micsorezi si pasul. Fii atent la masini si biciclete. Soferii si ciclistii au vizibilitate mai scazuta si mai putin control pe vreme umeda.

12. Aminteste-ti sa te hidratezi. Alergarea pe vreme umeda sau rece iti poate reduce setea, iar purtarea unui echipament in straturi te poate face sa transpiri mai mult. Prin urmare, chiar daca nu te simti transpirat sau insetat, tot risti sa te deshidratezi.

Urmeaza aceste sfaturi si nu numai ca vei supravietui alergarilor pe vreme ploioasa, dar s-ar putea chiar sa ajunga sa iti placa.

Sursa: andreirosu.org