14 beneficii surprinzătoare ale plantelor de apartament asupra sănătății tale

Toată lumea știe că plantele sunt grozave pentru că produc oxigen și creează o atmosferă zen în orice mediu. Dar știai că ele reduc stresul, luptă împotriva bolilor, filtrează substanțele toxice din aer și chiar te scapă de durerile de cap? Citește mai departe ca să afli despre beneficiile surprinzătoare pe care plantele de apartament le au asupra sănătății tale.

Plantele luptă împotriva răcelilor de sezon

S-a demonstrat că plantele de interior contribuie în proporție de 30% la vindecarea simptomelor răcelii. Acest lucru se datorează creșterii nivelului de umiditate din aer și reducerea particulelor de praf.

Plantele contribuie la fericirea ta

Plantele de apartament contribuie la o stare de bine,  induc calm și optimism. Studiile arată că pacienții care văd pe fereastra rezervei de spital o grădină cu flori se recuperează mai repede decât cei care privesc către un perete monoton; unele plante te pot face mai fericit ca altele, în funcție de ce îți încântă mai tare privirea. Noi ne-am pierdut printre aceste flori de apartament și, recunoaștem, că am putea să ne trezim cu un zâmbet larg în fiecare dimineață privind către un pervaz înfrumusețat de oricare din ele.

Plantele pot înlătura substanțele toxice din aer

Substanțele chimice și materialele de constructii, mobila, soluțiile de igienizare sau din odorizantele pentru interior pot da aerului dintr-o locuință un grad ridicat de toxicitate. Iedera englezească, crinul păcii, feriga-spadă australiană, ficusul benjamina, gerbera, limba soacrei sunt plante recunoscute pentru acțiunea lor remarcabilă în purificarea aerului. Ca să contracarezi efectele negative ale poluării aerului domestic trebuie sa ai cel puțin o plantă pentru fiecare 10 mp ai casei tale.

Plantele te scapă de durerile de cap

Cercetătorul Kamal Meattle ne arată în clipul video de mai jos cum un aranjament făcut din 3 plante obişnuite de casă, folosite în anumite locuri ale locuinţei sau biroului, dau aer curat. Exact ce ai nevoie ca să scazi frecvența durerilor de cap cauzate de respirarea unui aer închis, stătut.

Plantele îți îmbunătățesc sănătatea mentală

Fiecare persoană are momente în care se simte singură, deprimată și fără un scop în viață. Aceste momente de impas sunt ușor de depășit când ai în jurul tău plante care te inspiră prin modul în care se dezvoltă și își păstrează frumusețea indiferent de cât de puțină atenție le dai.

Plantele scad tensiunea

Asemeni pisicilor sau cățeilor, plantele pot să-ți scadă nivelul tensiunii arteriale. Persoanele care au plante în locuința lor sunt mai puțin stresate.

Plantele reduc dioxidul de carbon

Știi deja că plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen. Mai mult, NASA folosește plante pe Stația Orbitală Internațională pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA susține că, potrivit studiilor de specialitate derulate de-a lungul timpului, plantele de apartament pot contracara efectele negative ale poluării aerului domestic precum durerile de cap, senzațiile de amețeală și multe altele.

Plantele pot fi folosite ca tratamente

Sper exemplu, despre aloe vera se știe că scurtează perioada de convalescenţă. Pe lângă faptul că purifică aerul, planta poate fi folosită intern pentru tratament într-o mulţime de afecţiuni, cum ar fi cele hepatice, anemia, ulcerul sau imunitatea scăzută. Mai mult, planta ajută la asimilarea nutrienţilor din hrană şi din suplimentele alimentare.

Plantele previn declanșarea alergiilor

Expunerea copiilor la plante de interior îi ajută să dezvolte toleranță și imunitate la alergeni. Funcționează ca o injecție pentru alergii, numai că e o alternativă mult mai naturală și firească.

Plantele pot neutraliza fumul de țigară

Site-ul Smoke Free Forsyth a arătat că ţigările conţin nu mai puţin de 4 000 de chimicale și toate aceastea se instalează comod în locuințele în care se fumează. Știai că arsenicul, care se foloseşte pentru a otrăvi şobolanii sau acetona, care îndepărtează vopseaua de pe unghii, se găsesc în ţigări? Crinul păcii e planta ideală pentru astfel de locuințe; purifică aerul, absoarbe noxele din mediul înconjurător și te ferește de efectele nocive ale fumului de țigară.

Plantele îți pot face creierul să lucreze mai eficient

Oamenii de știință de la Norwegian University of Life Sciences suspectează că o plantă în zona de lucru poate fi o diversiune plăcută de la intensitatea efortului mental pe care îl depui. În loc să îți verifici mailul sau contul de Facebook o dată la câteva minute, poți, mai degrabă, să admiri frumusețea și delicatețea orhideei din ghiveci. Această pauză vizuală este suficientă ca să te readucă într-o stare de concentrare și să te motiveze să te întorci la lucru.

Plantele sunt umidificatori naturali

Nivelul de umiditate din interiorul casei ar trebui să fie în mod ideal peste valoarea de 40 %; sub aceasta se pot instala o serie de probleme de sănătate și nu numai. De obicei, în timpul iernii, aerul de afară este mult mai uscat și sistemele de încălzire din interiorul locuinței usucă și mai mult aerul. Există și locuințe care, prin amplasare, pot avea un aer uscat și în timpul verii. În loc să achiziționezi un umidificator costisitor, alege două plante la ghiveci și vei simți mult mai multe beneficii.

Plantele îți pot îmbunătăți somnul

Lavanda este o plantă cunoscută pentru mireasma sa puternică. Tocmai această aromă spun cercetătorii, reduce pulsul și tensiunea arterială și, în final, induce starea de somnolență. Lavanda are un efect surprinzător și asupra bebelușilor – îi liniștește, prelungindu-le somnul. Despre gardenia se spune că este la fel de eficientă în inducerea somnului precum somniferele.

Plantele pot liniști organismul

Despre mentă se știe că liniștește stomacul; mai precis, ceaiul de mentă poate fi folosit pentru a reduce greața și răul de dimineață. O variantă mai rapidă este să mesteci o frunză proaspătă de mentă direct din ghiveci.

Sursa: casa-gradina.ro