Cum să ai mai multă energie primăvara aceasta

Te simți adesea fără vlagă, iar îndeplinirea celor mai banale sarcini ți se pare dificilă? Vremea de afară are o mare influență asupra oamenilor, iar o iarnă lungă ne poate lăsa fără prea multă energie. Vestea bună e că venirea primăverii este exact momentul perfect pentru a-ți reintra în formă. Cu ajutorul unui plan bine realizat, vei reuși să-ți recapeți energia și să te simți mai bine ca niciodată. Cu atât mai mult cu cât zilele mai lungi și razele soarelui vor fi de partea ta.

Începe ziua în forță

Este foarte important modul în care alegi să îți începi ziua. Deși în diminețile în care nu ai foarte multă energie simți nevoia să amâni încontinuu alarma, aceasta nu este tocmai atitudinea potrivită. Cu cât vei dormi mai mult, cu atât te vei simți mai obosită și mai vlăguită. Fă-ți un obicei din a te trezi de cum auzi ceasul deșteptător și îndreaptă-ți pașii înspre camera de baie. Un duș cald, nu fierbinte, te va revigora imediat. Instalează un duș de calitate, care îți permite controlul presiunii, cu funcție de hidromasaj, sau cu jet de tip ploaie. Masajele realizate la duș și alternarea temperaturii apei sunt cunoscute pentru efectele lor pozitive asupra organismului. În plus, un astfel de răsfăț este o modalitate simplă și benefică de a da startul unei noi zile.

O altă strategie eficientă pentru a avea mai multă energie peste zi este ca dimineața să faci câteva exerciții simple, de întindere și tonifiere. Fă acest lucru de cel puțin trei, patru ori pe săptămână și în curând vei observa o îmbunătățire a nivelului de energie, dar și a bunei dispoziții. Mișcarea este esențială pentru starea de bine.

Mai multă bună dispoziție

Cu cât ești mai binedispusă, cu atât vei simți că ai mai multă energie. Acest lucru ține practic de factori psihologici. Atunci când ai atitudinea potrivită vei simți că poți realiza tot ce ai de făcut peste zi cu mai multă ușurință, fără a te gândi la oboseală. Iar pentru că dispoziția pe care o avem depinde foarte mult și de activitățile mărunte de peste zi, încearcă să fii conștientă de alegerile pe care le faci. De exemplu, alege compania acelor colegi de lucru care știi că au mereu ceva amuzant de spus. Modul celorlalți de a fi ne influențează în mod direct, pozitiv sau negativ.

Apoi, dacă ai puțin timp liber, citește bancuri ori vizionează filmulețe comice. Sau, dacă soarele își arată razele de după nori, fă o scurtă plimbare în aer liber. Este important să te desprinzi din când în când de rutină, sau din fața calculatorului.

O altă modalitate eficientă de a te binedispune este să asculți muzică. Iar dacă optezi pentru un ritm alert, te vei simți mult mai energică.

Alimentele ideale

Informează-te mereu de calitatea a ceea ce pui în farfurie și suplimentează consumul mâncărurilor sănătoase, cu un aport nutrițional calitativ. Optează pentru fructe, legume, cereale, ulei de măsline, nuci și semințe, pește, carne slabă, lactate degresate și cumpără cât mai des din piață. Evită grăsimile hidrogenate, alimentele procesate precum mezelurile și zahărul, care de fapt îți „fură” energia.

Printre alimentele renumite pentru energia pe care o aduc organismului se numără:

  • Carnea slabă de curcan și pui, fără piele, conține un aminoacid numit tirozină, eficient împotriva oboselii. Alte alimente bogate în tirozină sunt produsele din soia, lactatele, migdalele, ouăle, avocado, bananele etc. Carnea slabă are și un conținut ridicat de fier și proteine, necesare atunci când ai nevoie de energie.
  • Somonul conține acizi grași esențiali, care sunt o importantă sursă de energie și vitalitate. Acizii omega 3, care se găsesc și în macrou, au de asemenea efecte benefice asupra funcțiilor cerebrale, a frumuseții pielii și a părului. Este recomandat un consum de două, trei ori pe săptămână.
  • Cafeaua este fără doar și poate una dintre principalele surse de energie ale oamenilor. Deși beneficiile sale sunt recunoscute și confirmate, nu o consuma niciodată pe stomacul gol și nici în cantități prea mari.
  • Bananele sunt bogate în potasiu, care influențează în mod direct capacitatea mușchilor de a se contracta. Iar conținutul de glucoză se va transforma imediat într-o doză importantă de energie.
  • Afinele sunt foarte apreciate de specialiștii în nutriție, din motive întemeiate. Printre substanțele benefice se numără vitaminele A, E, F, PP, C, B, K, mangan, antioxidanți și fibre. Unele studii arată că, incluse în alimentație, afinele susțin funcțiile cerebrale, previn bolile cardio-vasculare, diabetul, cancerul, apariția varicelor și previn îmbătrânirea.

Alte surse naturale de energie sunt: avocado, nucile, ciocolata neagră, semințele de dovleac, migdalele, susanul, ouăle.

De asemenea, nu uita ca este esențial să te hidratezi corespunzător. Consumă sucuri proaspăt stoarse, apă sau ceai și evită băuturile carbogazoase.

Primele raze de soare te pot ajuta să îți recapeți din energia pierdută peste iarnă, însă nu este suficient. Contribuie la reîncărcarea bateriilor folosindu-te de sfaturile simple de mai sus și în scurt timp te vei simți mai bine ca niciodată.

Sursa: glamour.ro