Chiar daca esti in creierii muntilor, nu ai libertatea sa faci orice. Muntele are legile lui, iar respectarea acestora este vitala pentru siguranta ta.
Iata 10 recomandari general valabile pe munte
- Alege traseul in functie de experienta si pregatirea pe care o ai. Nu e indicat sa pleci singur pe munte, asa ca stabileste un traseu care sa fie potrivit pentru toti insotitorii tai.
- Ritmul este dictat de cel mai lent dintre participantii la tura.
- Studiaza in avans dificultatea traseului, marcajele, amplasarea cabanelor si a refugiilor, starea vremii.
- Calculeaza durata etapelor si stabileste un program in asa fel incat sa nu te prinda noaptea pe drum.
- Pe munte este interzis consumul de bauturi alcoolice (efecte negative pronuntate mai ales in conditii de efort intens sustinut)
- Daca ploua sau este furtuna si au loc descarcari electrice nu te adaposti langa copaci izolati, inalti sau langa stanci. Atentie la pietrele ude si la portiunile pe care poti aluneca.
- Chiar daca este vara si in oras este cald, din bagajul tau nu trebuie sa lipseasca: sosete (sa ai perechi de schimb), pelerina de ploaie cu snur, geaca de vant si ploaie – pe munte chiar si vara este racoare, incaltaminte de schimb (pentru cand ajungi la cabana), pantaloni si bluza de polar, caciula. Sursa de iluminare este obligatorie.
- Pe munte, cea mai indicata sursa de iluminare este lanterna frontala pentru iti lasa ambele maini libere. In plus, avand mai multe niveluri de iluminare, o poti folosi pentru a lumina atat la distanta mare, cat si la apropiere, fara sa te orbeasca. Apropo, cand vorbesti cu cineva, nu uita sa schimbi directia luminii ca sa nu orbesti persoana respectiva. Ai grija ca banda elastica sa ti se potriveasca.
- Recomandare: Chiar daca nu sunt doar frontale, am gasit modele de lanterne Fenix pentru activitati outdoor-camping care se comporta bine pe munte: fac fata temperaturilor extreme, au design anti-alunecare si sunt rezistente la socuri (o caractersistica foarte utila)
- Nu arunca chibrituri sau tigari aprinse. Ocroteste flora, fauna, apele si monumentele naturii. Saluta oamenii pe care-i intalnesti pe traseu.
Sursa: natgeo.ro