Remedii naturale pentru unghii sanatoase

Remediile naturale pentru unghii sunt importante deoarece aspectul unghiilor conteaza atat ca prima impresie, dar mai ales pentru sanatate, caci in ele se reflecta multe din afectiunile organismului. Pe majoritatea dintre variantele naturiste de tratament pentru unghii le cunoastem deja, dar hai sa descoperim si unele noi impreuna.

Exista persoane care se preocupa de aspectul unghiilor, precum si persoane care nu le acorda importanta. Dar cand apar probleme cu ele, toata lumea isi doreste o solutie ieftina si rapida. Desi nu toti stiu acest lucru, unghiile pot reflecta probleme cu plamanii, rinichii sau ficatul, cu circulatia, cu tiroida, raniri sau traume, cancer si, mai ales, o alimentatie defectuoasa, dar pot fi si „mostenite” sau „suferinde” de diverse afectiuni.

Acizi grasi

Iata cateva modalitati prin care puteti rezolva problema unghiilor fragile, casante: incercati sa includeti in alimentatie mai multi acizi grasi esentiali. Acestia pot fi regasiti in mancaruri cum este pestele gras si uleiul din seminte de in. Daca nu obisnuiti sa consumati prea mult peste, puteti incerca cu o lingura de ulei din seminte de in pe zi (il puteti folosi si in salata) sau presarati seminte de in pe cerealele de dimineata sau pe alta mancare. Uleiul de luminita este o alta sursa de acid gras esential. Puteti lua 1000 mg de trei ori pe zi in timpul meselor.

Daca aveti pete albe pe unghii, puteti suferi de carenta de zinc. Nucile, legumele radacinoase, cerealele integrale, carnea si crustaceele sunt surse excelente de zinc.

Biotina

Un aport suplimentar pentru sanatatea unghiilor poate fi reprezentat de un complex de vitamina B ce contine biotina (cunoscuta si vitamina H, o molecula din clasa vitaminelor care functioneaza ca un cofactor enzimatic) care poate fi gasita in faina de ovaz, banana, ciuperci, alune, soia si unele organe animale. Nu este foarte clar modul in care aceasta vitamina actioneaza dar este extrem de eficienta in intarirea copitelor cailor (in cadrul unui studiu, femeile care au primit zilnic 2,5 mg de biotina timp de 6 luni au prezentat unghii cu 25% mai groase). Biotina din fericire se gaseste in multe alimente, dar persoanele alcoolice, gravidele, cele care ingereaza cantitati mari de galbenus de ou crud sau cele care folosesc antibiotic pentru un timp indelungat prezinta deficiente in acest sens.

Fier

O alta carenta care poate conduce la fragilitatea unghiilor este reprezentata de lipsa de fier. Alimente bogate in fier sunt: ficat, carne rosie, anumite specii de peste, produse din soia, fasole, linte, produse din cereale integrale, spanac, legume proaspete, sparanghel, patrunjel, pui si curcan, nuci, albus de ou, fructe uscate/confiate (stafide, curmale, caise).

Calciu

Sfecla contine de obicei mult calciu si vitamina D care sprijina cresterea unghiilor sanatoase. Consumul zilnic de sfecla va va ajuta sa aveti unghii sanatoase si tari. Nu trebuie sa uitam nici de produsele lactate, si ele foarte bogate in calciu. De asemenea, puteti bea suc de morcovi proaspat stors, care contine pe langa calciu si fosfor (necesar pentru fortifierea unghiilor). Puteti incerca si un ceai de coada calului (bogat in amino-acidul L-cisteina care contine sulf, un element esential in cresterea unghiiilor).

Remedii naturale pentru ciuperca unghiei

Puteti incerca uleiul extras din arborele Melaleuca (ulei din arbore de ceai) care este un antiseptic puternic si poate ajuta la combaterea ciupercii unghiei. De fapt, un studiu il desemneaza drept un tratament antifungic eficient si pentru alte probleme. O data sau de doua ori pe zi, aplicati una sau doua picaturi pe unghia decolorata (cel mai bine realizati operatiunea dupa baie/dus cand pielea e extrem de fina si curata).

Suc de lamaie

Pentru curatarea unghiilor si indepartarea petelor: stoarceti o lingura de suc de lamaie si puneti-o intr-o cana cu apa, apoi inmuiati-va degetele de la maine sau de la picioare in aceasta solutie pentru cateva minute. Dupa aceea curatati-le energic cu apa fierbinte si utilizati o crema hidratanta. In acest mod, veti avea si niste unghii stralucitoare.

Ulei de mustar si de masline

Un alt truc pentru unghiile de la maini si picioare: le puteti introduce in ulei caldut de mustar timp de 8-10 minute. Apoi frecati-le in parte incet si gradual pentru a ajuta circulatia sangelui. Aceasta operatiune ar trebui executata zilnic.
Scufundati unghiile in ulei de masline cald pentru 15-20 minute din doua in doua zile. Acest lucru va contribui semnificativ la intarirea unghiilor de la maini si/sau picioare. Uleiul de masline este benefic si hidratant si pentru cuticule.

Exfoliant

Exfoliant pentru indepartarea pielii moarte, uscate: doua linguri de sare de mare (de textura fina), doua linguri de faina de ovaz, o lingura de praf de copt. Amestecati-le cu putina apa incat sa rezulte un exfoliant cu textura unei paste. Aplicati compozitia pe maini si picioare, apoi curatati-le si uscati-le. 

Calciu si proteine

Mixtura pentru fortifiere. Aceasta contine proteine naturale si calciu care ajuta la intarirea si refacerea structurii unghiilor: o lingura de miere, doua galbenusuri de ou (batute), un sfert de cana de lapte. Le combinati si inmuiati unghiile in amestec timp de 10-15 minute. O alta varianta de mixtura se obtine din 150 ml fie de ulei de susan sau de soia intr-un castron si incaziti-l la microunde (nu excesiv, sa fie caldut). Adaugati 6 picaturi de ulei esential (lavanda, santal, dafin) in castron si amestecati. Scufundati unghiile timp de 15 minute o data sau de doua ori pe saptamana si puteti sa va vindecati unghiile care vor deveni sanatoase si stralucitoare.

In final, iata cateva sfaturi pe care trebuie sa le retinem pentru binele unghiilor noastre: limitati uzul lacului de unghii (poate contine substante nocive, cum sunt formaldehidele care distrug unghia) si al acetonei, la fel de daunatoare, si, din cand in cand, lasati-le sa respire, fara a aplica nimic pe ele. Folositi manusi de vinyl, nu de cauciuc, pentru ca si acestea au un impact asupra sanatatii unghiilor. Nu taiati cuticulele unghiilor deoarce acestea reprezinta o bariera protectoare a unghiilor. In lipsa ei, se pot infiltra bacterii sau ciuperci. Orice variante alegeti din cele de mai sus, nu uitati ca pentru majoritatea persoanelor, aspectul unghiilor este extrem de important.

Sursa: qbebe.ro