Cum sa evitati raul de inaltime cand urcati pe munte

Calatoriile la altitudini mari pot sa va dea organismul peste cap. Daca veti calatori la peste 2000 de metri deasupra nivelului marii, atunci ati putea suferi de o boala acuta de munte. Respectand unele reguli de conduita se pot limita efectele acestei boli. In momentul in care te afli la o altitudine ridicata, atunci presiunea atmosferica va scadea, chiar daca presiunea de oxigen este disponibila in cantitati industriale. Organismul dumneavoastra poate fi supus la o afectiune grava numit boala acuta de munte. Acesta afectiune poate sa inceapa cand te afli la 2000 de metri, dupa cateva ore (in jur de 6 ore in medie) de cand te afli in acel loc.
Printre efectele altitudinii ridicate se numara:
– durerile de cap (cefalee);
– greata si varsaturile;
– tulburarile de somn si insomniile;
– pierderea poftei de mancare;
– oboseala, ametelile si dificultatile de respiratie.
Urcati pe munte treptat
Noi trebuie sa dam organismului timpul necesar pentru a se putea aclimatiza. In orice caz, incercati sa urcati pe munte treptat. Daca treceti de o valoare de varf in doua-trei ore, atunci organismul are suficient timp sa se adapteze, fara a suferi de simptomele specifice schimbarii de altitudine. Deci, va puteti urca la peste 1000 de metri intr-o singura dupa-amiaza fara a va fi afectat organismul dumneavoastra, doar cu conditia sa nu dormiti niciodata mai mult de doua nopti consecutive la fiecare 400 de metri altitudine. Cu toate acestea, pentru sejururi mai lungi, indicat este sa urmati pasii: 1. pauza la fiecare 500 de metri (in jur de 7 pauze pentru o inaltime de 3500 de metri); 2. pauza la fiecare 300 de metri (in jur de 16 pauze pentru o inaltime de 5000 de metri). Si, in mod ideal, ar fi sa coborati la o altitudine mai mica pe timp de noapte. De exemplu, mergeti pana la 700 de metri si apoi pentru a dormi noaptea coborati mai jos la 500 de metri.
Masuri de precautie luate impotriva bolii acute de inaltime la munte
Mai intai de toate recomandarile expertilor sunt esentiale in cazurile in care aveti probleme cu sistemul cardio-respirator. Pentru a evita sa suferiti de simptomele altitudinii ridicate, atunci trebuie sa va asigurati ca urmati cateva reguli esentiale:- incercati sa aveti suficienta apa potabila;- limitati-va activitatile zilnice in prima zi in care urcati pe munte;- nu faceti eforturi bruste si nemasurate; – incercati sa mancati ziua; – evitati situatiile stresante si dureroase; – nu consumati bauturi alcoolice.
Tratamente impotriva raului de altitudine
Exista multe terapii impotriva acestei boli. Totusi, din pacate toate aceste tratamente doar atenueaza simptomele. Singura solutie pentru a trata boala acuta de munte este sa urcati doar pana la 500 de metri. In cazul in care intervin diverse probleme, cum ar fi caderea tensiunii sau ameteala, atunci culcati-va si ridicati-va picioarele, pastrati aceasta pozitie pentru cateva minute, apoi incercati sa va ridicati incet. In cateva cazuri rare, de multe ori la o altitudine foarte mare, boala acuta de munte poate conduce la o stare de edem pulmonar mare (HAPE) sau edem cerebral de mare altitudine (OCHA). Aceste tulburari apar de obicei in termen de 48 de ore de la efectul de rau de altitudine. In astfel de cazuri este bine sa coboriti la o altitudine mai mica si sa consulti cat mai curand posibil un medic, deoarece aceste complicatii pot fi fatale in doar cateva ore. Exista si alte boli specifice, cum ar fi hemoragia retiniana, degeraturile, hipotermia, accidentul vascular cerebral, flebita, etc. In cazul in care sunteti predispus la astfel de boli este indicat sa nu incercati sa urcati pe munte.
Feriti-va de soare
Cand calatoriti la altitudini ridicate, atunci trebuie sa aveti grija la soare. La peste 2500 de metri, razele sunt mai putin filtrate, indiferent de temperatura. Asadar, trebuie sa aveti grija sa avetii mereu la dumneavoastra un ecran solar total pentru fata (cu factor de protectie de minim 50), un ecran solar total pentru buze, ochelari de polarizare si neaparat o palarie cu un vizor, care sa va acopere gatul. Aveti grija ca expunandu-va la rece puteti suferi de hipotermie.
Sursa: informatiiprofesionale.ro