Marius Dinca, Fondatorul companiei Active Life, ne ofera informatii utile despre cauzele durerilor cervicale si solutii pentru ameliorarea lor.
Multi dintre noi petrec mult timp la birou, stand pe scaun si cu capul aplecat. Cel mai mult stam la calculator sau la laptop (circa 8-10 ore din zi in aceeasi pozitie pe scaun, cu capul orientat in jos), la care se adauga cel putin o ora la telefon si o ora la televizor . Consecinte? Dureri in zona cervicala.
Oamenii care lucreaza la birou sunt cei mai expusi riscului de a-si tensiona muschii din zona gatului. Studii recente arata ca un numar de 80% dintre oamenii cu joburi sedentare simt durere si disconfort in zona cervicala si 49% simt dureri in zona lombara. Acest lucru se intampla atat din cauza duratei prea mari de stat pe scaun cat si din cauza posturii gresite si a lipsei pauzelor.
Multi oameni isi folosesc laptopul fara a avea un suport special care sa-i ajute sa aiba o postura sanatoasa. Folosirea laptop-lui fara un suport ii obliga pe utilizator sa stea cu capul aplecat, ceea ce duce la tensiunea musculara si in timp poate duce la tasarea discurilor cervicale.
Consecintele sunt multiple: dureri musculo-scheletale, inflamatii ale nervilor, dureri de cap, oxigenare insuficienta a creierului (muschii tensionati comprima vasele de sange), oboseala oculara.
Cum putem contracara aceaste afectiuni?
Este recomandat sa avem gatul in prelungirea trunchiului astfel incat efortul depus de muschi sa ne sustina capul sa fie cat mai mic. De asemenea, este bine sa facem pauze dese la birou in care sa facem exercitii de stretching si miscari articulare. Stretchingul are rolul de a destinde si reda flexibilitatea muschilor tensionati, readucand relaxarea musculara.
Va recomandam 6 exercitii simple si utile pe care le puteti face la birou pentru a destinde muschii din zona cervicala:
- Lasati capul pe spate cu blandete si intindeti muschii din fata
- Aplecati capul si intindeti muschii din spate
- Rotiti capul spre stanga pana ajungi cu barbia in dreptul umarului
- Rotiti capul spre dreapta pana ajungeti cu barbia in dreptul umarului
- Indoiti capul spre stanga si lasati-l in jos pana aproape atingeti umarul
- Indoiti capul spre drepata si lasati-l in jos pana aproape atingeti umarul.
Autor: Marius Dinca