Daca va hotarati sa plecati intr-o drumetie la munte pe timp de iarna trebuie sa tineti cont de cateva detalii esentiale pentru a evita evenimentele neplacute.
Am alcatuit mai jos o lista cu pasii importanti pe care trebuie sa ii urmati in pregatirea unei ture montane:
1. Verificati daca traseul pe care vreti sa-l parcurgeti este interzis sau nu iarna. Toate traseele montane din Romania au specificatii si pentru perioada iernii. Cele care au un risc crescut de avalansa, de formare a ghetei sau sunt prea dificil de parcurs in conditii de zapada sunt inchise de regula in perioada noiembrie-aprilie a fiecarui an. Daca va hotarati totusi sa mergeti pe un traseu interzis iarna, totul se face pe propria raspundere, iar salvatorii montani au chiar dreptul sa va amendeze pentru ca nu ati respectat regula.
2. Prognoza meteo. Inainte de a pleca intr-o drumetie pe munte este absolut necesar sa consultati prognoza meteo. Iarna este capricioasa din mai multe puncte de vedere:
- ziua este mai scurta si daca alegeti sa mergeti in conditii meteo dificile veti inainta mai greu si riscati sa va prinda noaptea;
- ninsoarea abundenta poate ascunde urmele de pe poteca si va veti rataci mai usor;
- vantul puternic scade temperatura foarte mult si va puteti expune la hipotermie daca nu aveti echipament corespunzator;
- nu in ultimul rand, exista pericolul avalanselor.
Prognoza meteo se poate accesa foarte usor pe internet, fie pe site-ul INMH, fie pe alte portaluri precum accuweather.com, meteoblue.com, etc.
3. Spuneti cuiva unde plecati si cand anticipati sa va intoarceti. Muntele este plin de surprize si nu intotdeauna bune. Familia ar trebui sa stie traseul si locatia cat mai exact posibil, pentru ca in cazul in care se iveste o problema pe drum, Salvamontul sa fie anuntat si sa stie unde sa va caute.
4. Imbracamintea. Succesul unei ture de munte are mare legatura si cu tipul de echipament pe care il alegeti. In primul rand, la o tura de iarna, trebuie sa aveti bocanci si haine impermeabile. In caz contrar, zapada va ajunge repede la piele si va va crea un disconfort permanent. Recomandam: un tricou din material sintetic (usuca rapid transpiratia), un hanorac de tip fleece (este usor, calduros si nu absoarbe apa) si o geaca pentru a va proteja impotriva vantului (softshel). Pantalonii trebuie sa protejeze si ei impotriva vantului, iar pentru a impiedica intrarea zapezii in bocanci este indicat sa folositi o pereche de parazapezi.
5. Atentie la rucsac. A purta in spate rucsacul nepotrivit poate fi un impediement in atingerea destinatiei propuse. Alegeti capacitatea rucsacului care se potriveste cu lucrurile pe care trebuie sa le luati cu dumneavoasrea. De asemenea, ideal este sa aveti un rucsac ajustabil atat pentru umeri cat si pentru bazin si care are un sistem de ventilatie bun la spate (altfel se imbiba cu transpiratie si va va tine rece tot drumul).
6. Trusa de prim-ajutor. Recomandam ca aceasta sa curpinda urmatoarele: crema pentru protectie solara (da, pielea noastra sufera iarna atat de pe urma soarelui cat si din cauza figului si a vantului), role de tifon, bandaje elastice (in cazul in care faceti o entorsa), pansamente sterile, leucoplast, spirt, pastile.
7. Alte elemente importante: folia de supravietuire (va protejeaza impotriva hipotermiei), lanterna (de preferat de tip frontala pentru ca va permite sa ramaneti cu ambele maini libere), fluier, telefon mobil (cu bateria incarcata), apa (preferabil intr-un recipient in care sa nu inghete), termos cu ceai, caciula, manusi, 2-3 senvisuri, cateva dulciuri si aparatul de fotografiat.
Nu in ultimul rand, trebuie sa va evaluati in permanenta starea fizica si psihica si sa aveti taria de a va intoarce daca simtiti ca drumetia planificata va depaseste posibilitatile. Va sfatuim sa faceti acest lucru chiar daca sunteti echipat corespunzator si ati urmat toti pasii de mai sus. Pana la urma, cel mai important lucru este ca iesirile in natura sa fie un prilej de bucurie si relaxare, nu sa se transforme intr-un chin.
Surse:
proalpin.ro
nahannycamp.ro
hoinariromani.ro
granjua.wordpress.com