Regulile din fiecare casa, asteptarile fiecarui membru al familiei si stabilirea unei rutine zilnice sunt utile si necesare pentru copii. Exista cativa pasi pe care familia ar trebui sa ii urmeze pentru a asigura o experienta pozitiva copilului care este nevoit sa stea singur acasa cand se intoarce de la scoala.
Exista un numar important de factori de care familiile ar trebui sa tina cont in a permite copiilor sa ramana nesupravegheati. Are copilul incredere in sine, capacitatea de a judeca lucrurile ca sa accepte aceasta responsabilitate? Va fi experienta una pozitiva si va ajuta copilul sa-si construiasca o imagine de sine sau experienta va adauga anxietate si copilului ii va fi frica sa ramana singur?
Inainte sa iti lasi copilul singur acasa, ar trebui:
Sa iti intrebi copilul cum se simte la gandul ca va sta singur. Ii este frica sau are maturitatea si initiativa sa-si doreasca asumarea acestei responsabilitati?
Sa decizi daca copilul tau este capabil sa urmeze intructiunile si sa rezolve unele probleme de unul singur.
Sa stabilesti o persoana accesibila in caz de urgenta (tu/un alt adult de incredere).
Pe perioada in care copilul tau va ramane singur ar trebui:
Sa te asiguri ca ai stabilit reguli care trebuie urmate de copilul tau in timp ce este singur si sa-i spui cum sa te caute sau cum sa procedeze daca are nevoie de tine si nu te gaseste in momentul respectiv.
Sa stie ca TU esti responsabil, chiar si de la distanta!
Daca te-ai hotarat sa iti lasi copilul singur, asigura-te ca acesta stie:
Numele tau, numele exact al locului unde lucrezi, numarul de telefon de la serviciul tau si/sau numarul tau de telefon mobil.
Cum sa isi pastreze cheile ascunse si in siguranta. Numele tau si adresa nu ar trebui sa fie scrisa pe chei si ar fi intelept sa lasi o copie a cheii la un prieten de incredere sau vecin.
Cum sa dea un telefon pentru a cere ajutor in caz de urgenta – folosind 112 sau un numar de telefon apropiat din zona ta.
Sursa: copiidisparuti.ro