Ceaiul este o sursa uimitoare de antioxidanti. Band ceai, va puteti inunda creierul cu antioxidanti, consecinta potentiala fiind incetinirea declinului creierului. Exista dovezi ca daca bem ceai, reducem riscul atacului cerebral.
Un studiu intreprins pe 6 000 de gemei japoneze a descoperit ca acelea care beau cel putin cinci cesti de ceai verde pe zi sunt de doua ori mai putin predispuse la atac cerebral decat femeile care beau mai putin.
Cercetatorii olandezi au descoperit ca pentru bautorii varstnici de ceai (doua cesti pe zi) riscul bolilor de inima fatale se reduce la jumatate.
Ceaiul contribuie deci la mentinerea in buna stare a vaselor de sange, a capilalelor ce alimenteaza creierul si a inimii. Conform altor cercetari, ceaiul minimizeaza temuta „peroxidare a lipidelor”, primul pas spre distrugerea celulelor cerebrale.
Autorii cercetarilor au analizat capacitatea antioxidanta a diverselor tipuri de ceai de pe piata.
Prima surpriza: capacitatea antioxidanta a mostrelor de ceai negru a fost, in medie, cu 80% mai mare decat a celor de ceai verde. Au fost gasite totusi unele sortimente de ceai verde cu un indice ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalului oxigen) la fel de mare ca a ceaiului negru.
Atat ceaiul negru, cat si cel verde au prezentat variatii ample ale capacitatii antioxidante. Unii cercetatori, mai ales in Japonia, declara ceaiul verde superior, deoarece contine o cantitate de patru ori mai mare dintr-un antioxidant specific, epigalocatehin galat (EGCG) decat ceaiul negru. Dar, in general, ceaiul negru are o putere antioxidanta mai mare.
Capacitatea antioxidanta depinde si de timpul de preparare. Cercetatorii au pus un plic de ceai negru sau verde in 150 ml de apa fiarta. Dupa cinci minute fusese eliberata cam 85% din capacitatea antioxidanta a ceaiului, Restul de 15% a fost eliberat dupa alte cinci minute.
Concluzia: o cana de 150 ml de ceai negru sau verde tinut acoperit timp de cinci minute furnizeaza, in medie, 1 246 unitati ORAC! Aceasta situeaza ceaiul alaturi de spanac si capsuni, dovedite a intarzia declinul cerebral la animale.
Indubitabil, antioxidantii din ceai intra in fluxul sanguin. Un test efectuat de cercetatorii italieni a descoperit ca o singura cana bauta de ceai negru sau verde a intensificat activitatea antioxidanta sanguina de la 41% la 48%.
In acest studiu, ceaiul verde a produs un varf al activitatilor antioxidante dupa 30 de minute, iar ceaiul negru dupa 50 de minute. Nivelul antioxidantilor a ramas ridicat timp de aproximativ o ora si jumatate, inainte de a reveni la normal.
Ceai fara antioxidanti
Daca esti in cautarea antioxidantilor care sa iti ajute creierul, nu recurge la amestecurile instant (pudra) de ceai, la ceaiul imbuteliat sau la ceaiurile de plante. Activitatea antioxidanta a acestora este neglijabila, conform analizelor cercetatorilor.
De asemenea, ceaiul adevarat care contine cofeina confera mai multa protectie antioxidanta decat ceaiul decofeinizat. Conform testelor, ceaiul decofeinizat contine aproximativ jumatate din cantitatea de antioxidanti a unui ceai cu cofeina.
Sursa: csid.ro dupa „Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului”, Jean Carper