Gandirea pozitiva – mai importanta decat crezi

De cate ori nu ai auzit pana acum recomandarea de a gandi pozitiv? Probabil de atat de multe ori, incat a devenit un cliseu, de care nu mai tii cont. Cati oameni reusesc sa se mobilizeze si sa vada partea buna a oricarei situatii? Din ce in ce mai putini. Uitam insa, in mod constant, ce putere poate avea gandirea… ea ne ridica si tot ea ne poate si dobori. In care dintre aceste categorii te vei incadra? Ramane la latitudinea ta…

Medicii au remarcat demult corelatia care se stabileste intre diferitele probleme de sanatate si capacitatea organismului de a se recupera dupa boala – pe de o parte, respectiv atitudinea pe care o avem in general, pe de alta parte. Spre exemplu, s-a constatat ca femeile cu temperament melancolic sunt mai predispuse riscului de a se imbolnavi de cancer mamar. Bineinteles, aceasta nu inseamna ca optimismul si gandirea pozitiva reprezinta un mijloc sigur de a preveni maladiile, insa cu siguranta te ajuta sa fii mai sanatoasa. Ai auzit, cu siguranta, vorba aceea care spune ca rasul reprezinta un adevarat medicament, nu-i asa?

Stii si tu foarte bine ca, adesea, situatia nu este atat de grava cum pare la prima vedere. Numai ca unii dintre noi avem tendinta de a exagera lucruri, atribuindu-le o dimensiune cu mult amplificata. Modul in care gandim se reflecta insa direct la nivel celular, avand un impact considerabil asupra organismului.

Daca te confrunti adesea cu stari de stres, teama sau furie, cu timpul vei deveni tot mai sensibila, inclusiv din punct de vedere fizic, iar sistemul tau imunitar se va subrezi treptat. Explicatia consta in faptul ca, in urma procesului de regenerare celulara firesc, celulele vor fi afectate si vor deveni mult mai vulnerabile.

Daca te gandesti ca se va intampla ceva rau, nu inseamna neaparat ca asa va fi, dar in mod cert te vei consuma din punct de vedere mental, pentru ca te astepti la tot ce poate fi mai dramatic. O data cu trecerea timpului, corpul tau nu va mai putea asimila la fel de usor vitaminele si substantele nutritive din alimentatie (aceasta, in ipoteza ca te hranesti sanatos, consumand cat mai multe legume si fructe!).

Nu incerc sa-ti spun ca ar trebui sa tratezi totul superficial, in gluma si sa nu-ti pese catusi de putin de ceea ce se intampla. Nici aceasta nu este o solutie, sa nu cadem in extrema cealalta. Incearca sa nu intri in panica inainte de a avea toate motivele, ca sa zic asa; in aceeasi nota, nu atribui faptului ca te-ai ingrasat cu trei kilograme sau ca te-a criticat seful, proportii de drama. De asemenea, invata sa te iubesti mai mult pe tine insati. Da, egoismul (in doze mici!) poate fi benefic, mai ales in astfel de situatii!

Sursa: eva.ro