Anual, zeci de mii de persoane sunt tratate in departamentele de urgente pentru arsuri cauzate de oparirea cu apa sau lichide fierbinti.
Printre cele mai frecvente victime ale accidentelor prin oparire se numara copiii si persoanele in varsta, a caror piele este mult mai subtire si sensibila, dar si persoanele cu anumite dizabilitati carora le este ingradit timpul necesar de reactie (persoanele cu tulburari psihice, persoanele imobilizate in scaune cu rotile sau cele care se deplaseaza cu ajutorul carjelor).
Cauza principala a arsurilor prin oparire o constituie apa fierbinte de la robinet, urmata de aburii formati de o oala cu apa clocotita, temperatura extrem de ridicata a apei de la dus (peste 48 de grade Celsius constituie pericol), bauturile fierbinti (ceai, cafea) sau mancarurile gatite fierbinti.
Desi cunoscand cauzele putem preveni aparitia unor accidente prin oparire, astfel de cazuri inca se mai intampla din cauza curiozitatii copiilor mici, intelegerii limitate a pericolului sau mobilitatii si agilitatii reduse a persoanelor in varsta, de aceea este necesar sa cunoastem regulile elementare de prim-ajutor in caz de oparire:
-Indeparteaza victima de sursa oparirii;
-Daca hainele nu s-au lipit de victima, indeparteaza-le de piele si scoate ceasuri sau eventuale bijuterii;
-Raceste zona arsa cu un jet de apa rece pentru minimum 10 minute, insa nu mai mult de 20 de minute. Acest lucru va reduce deteriorarea tesuturilor si va ameliora senzatia de durere;
-Acopera zona oparita cu o compresa sau o bucata de panza uscata si sterila;
-Suna de urgenta la numarul unic 112.
Retine: daca zona afectata implica fata, mainile, picioarele, articulatiile sau organele genitale trebuie neaparat sa apelezi la ajutorul medicului specialist. De asemenea, daca arsura incepe sa prezinte basici, se inflameaza sau victima nu simte durere insa arsura este vizibil profunda trebuie sa mergi la un centru medical pentru acordarea ingrijirilor necesare.
Ce sa nu faci:
Nu incerca sa scoti hainele de pe victima daca acestea s-au lipit de pielea sa in urma contactului cu apa fierbinte;
Nu aplica gheata, apa foarte rece, lotiuni, creme hidratante sau pudre deoarece nu fac decat sa impiedice actiunea corespunzatoare a medicilor asupra arsurii;
Nu recurge la metode naturiste din auzite deoarece pot face mai mult rau decat bine;
Nu raci zona arsa mai mult de 20 de minute pentru ca se poate instala hipotermia, in special la copiii mici;
Nu administra victimei lichide pe gura in caz de sete deoarece pot aparea varsaturile; doar umeziti-i buzele.
Remedii naturale pentru arsuri de mici dimensiuni
Arsurile de gradul I si cele de gradul II pot fi tratate la domiciu, fara sa fim ingrijorati de o posibila infectie. Cele mai renumite tratamente naturiste si cu rezultate pozitive asupra arsurilor cauzate de oparire sunt:
– Sucul de aloe vera aplicat pe zona afectata are proprietati antinflamatorii si indeparteaza durerile;
– Un albus de ou batut spuma grabeste procesul de vindecare a arsurilor;
– O lingurita de miere aplicata pe pielea arsa si acoperirea cu un bandaj a zonei va ameliora durerea si va grabi refacerea tesuturilor;
– Senzatia de usturime va disparea daca acoperi zona arsa cu o felie cruda de cartof sau o cataplasma facuta din cartofi rasi.
Tine minte insa ca poti trata in siguranta, fara ajutor specializat, doar arsurile superficiale, care nu depasesc dimensiunea mainii celui afectat. Cele care depasesc aceste dimensiuni si sunt mai profunde necesita ingrijire medicala de urgenta pentru evitarea complicatiilor.
Sursa: csid.ro