La o banală căutare pe Google a cuvântului „cireșe”, ești inundat de articole cu beneficii, leacuri, cure de slăbire, metode de preparare,proprietăți magice, etc. Cireșele sunt un super fruct, iar luna mai deschide sezonul lor de glorie. Doamnelor, nu voi începe cu date despre ultima dietă cu cireșe, pentru că sunt lucruri mai importante de care să vă faceți griji decât numărul de kilograme.
Somnul: mediul de lucru modern, îmbinat cu viața familială (mai ales când include și copii), compromite din ce în ce mai mult din timpul de odihnă. De aceea, calitatea acestuia devine cu atât mai importantă. Cireșele conțin melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă. O porție de cireșe cu o oră înainte de culcare aduce liniște, fără efectele secundare pe care le au pastilele din comerț (dureri de cap, amețeală, grețuri). Pe termen lung, ajută la vindecarea insomniei și lungirea duratei de somn, dar și a calității acestuia.
Inima: polifenolul din aceste fructe împiedică formarea cheagurilor de sânge. Antocianina, un alt compus prezent din belșug, previne formarea plăcii arteriale. Asta înseamnă că reduce riscurile unui infarct sau a bolilor de inimă, mai ales în femeile tinere sau de vârsta a doua. Totodată, reglează grăsimea, glucoza și scade nivelul de colesterol.
Creierul: toate substanțele numite mai sus au fost dovedite că au un efect în prevenirea formelor de demență. Unde mai pui că sunt și anti-stres! Conținutul lor de vitamine și magneziu ajută împotriva depresiei, dând energie.
Performanta: reduc durerile musculare. Atleții le folosesc pentru a scădea perioadele de recuperare și intensitatea durerilor post-antrenament. S-au dovedit eficace atât la alergatul de cursă lungă, cât și în cazul antrenamentelor de forță.
Ok, și totuși cum e cu slăbitul? Păi, cireșele sunt peste 70% apă. Iar în rest, sunt în mare parte vitamine și magneziu. De aceea, poți mânca pe săturate fără vină. Există cure care se bazează pe consumul anumitor cantități la anumite ore, balansate cu o dietă echilibrată; și cure care cer consumul exclusiv de cireșe pentru o anumită perioadă. Nicio metodă nu trebuie dusă la extrem, și orice schimbare bruscă a dietei nutriționale poate avea repercusiuni asupra organismului.
Sursa: Revista Renania