Niciodata cand vine vorba despre capuse, precautia nu este exagerata. Iata cum poti preveni un potential contact sau cel putin cum poti identifica prezenta ”inamicului”:
#1. Incepe cu imbracamintea si incaltamintea
Prima ”bariera” impotriva capuselor consta in ceea ce imbraci si incalti.
Alege-ti cateva articole vestimentare potrivite pentru plimbarile prin padure, pentru drumetii montane, camping si orice minim contact cu natura:
- Foloseste haine cat mai deschise la culoare. Iti va fi mai usor sa localizezi ”inamicii” care au indraznit sa te atace, inainte sa ajunga la piele;
- Daca traversezi zone ”cu risc”, ia pe tine pantaloni lungi si neaparat sosete, in care sa introduci pantalonii. Estetica va lasa de dorit, insa aici primeaza siguranta ta;
- Completeaza-ti tinuta de explorator cu o bluza cu maneci lungi. Chiar daca-ti este cald, cu cat mai mult limitezi caile de acces spre piele, cu atat mai bine.
Cat despre incaltaminte, daca starea vremii nu-ti permite sa pui in picioare cizme sau bocanci inalti, in niciun caz, nu iesi in sandale. Incalta o pereche de ghete pentru trekking.
#2. Foloseste produse repelente
Tot ca masura de siguranta pe munte impotriva capuselor, apeleaza la produsele repelente. Aplicate direct pe haine sau pe portiunile de piele neacoperite, sunt in masura sa puna pe fuga ”musafirii nepoftiti”.
Rezultate foarte bune se obtin cu extractele vegetale. Spre exemplu, uleiul de Neem este ”inzestrat” cu excelente proprietati antiseptice. Tine la distanta capusele si datorita mirosului, perceput drept agasant.
Foarte eficace sunt remediile sau produsele de igiena pe baza de lamaita, lavanda, muscata, rozmarin, eucalpit, menta si otet. Le gasesti de regula in farmacii sau le poti prepara acasa, combinand variate ingrediente.
#3. Tine cont se sezon
Micile antropode nu sunt active oricand. Perioada cea mai critica este primavara si vara, pana spre toamna. Orientativ, incearca sa te protejezi din martie pana in octombrie.
Acum, au o maxima necesitate sa gaseasca o ”victima” pentru o ”masa” insangerata. In schimb, in sezonul rece, cand intra intr-un soi de hibernare, devin practic inofensive.
#4. Ocoleste zonele periculoase
In timpul ”evadarilor” in natura, incearca sa-ti dai seama daca te afli pe teritoriul preferat al capuselor. Acestea actioneaza in special in zone:
- Infestate de ierburi si arbusti;
- Putin batatorite (nu pe poteci);
- Deluroase si montane (la cote sub 1000 m);
- Cu umiditate si caldura;
- Frecventate de animale.
#5. Nu te aseza direct in iarba
Inainte sa campezi ori sa faci un popas, ”vaneaza” terenurile mai putin expuse populatiilor de insecte parazitare. Pe cat posibil, nu te intinde direct in iarba inalta. Foloseste o patura, un izopren sau o folie (aceasta nu ocupa mult spatiu).
Iar daca dispui de suficient spatiu in bagaj si nu te deplasezi pe jos, merita sa investesti si in cateva piese de mobilier pentru camping sau / si intr-un hamac.
#6. Stai mereu cu ochii-n 4
Chiar daca ai respectat masurile anterioare, nu inseamna ca ai exclus pericolele. Periodic, pentru a indeparta eventualii ”inamici”, controleaza cu atentie hainele si corpul. Daca esti in companie, apeleaza la partenerii de calatorie.
Un obicei salvator este ca inainte de intoarcerea la cort sau / si acasa, sa efectuezi o ”inspectie” generala a pielii si asupra intregului echipament. Ideea este sa fii suficient de vigilent incat indepartezi ”intrusii” inainte sa penetreze epiderma.
#7. Fii precaut si acasa
Ajuns acasa, continua cu examinarea tactila si vizuala a corpului, hainelor si echipamentelor utilizate. Capusele au instincte ”bune”, putandu-se ascunde unde te astepti mai putin.
Cand vine vorba despre corp, in topul ”preferintelor” se afla tesuturile moi: zona inghinala si axilara, ombelicul, gatul, partea interioara a genunchiului, abdomenul, scalpul, in spatele urechilor, etc.
Un truc foarte inspirat, este sa pui hainele la… congelat. Exact, ai auzit bine! Dupa ce le-ai impachetat si inchis bine intr-un sac, lasa-le sa se ”racoreasca” in congelator timp de 20-30 de minute.
Capusele si alte insecte pot supravietui dupa o spalare automata in masina. Insa nu vor rezista la temperaturile ”polare”.
Sursa: Pro Alpin