Cum te adapostesti de furtuna si de fulgere pe munte

Muntele este un monument de capriciu, mai ales atunci când vine vorba despre vreme. Dacă ești pasionat de drumeții montane pe timp de toamnă, există șanse mari ca o furtună să te surprindă în mijlocul traseului, indiferent dacă prognoza meteo îți promitea soare și o adiere răcoroasă cu miros de brad.

Ce e de făcut atunci când muntele devine scena unei furtuni cu tunete și fulgere?

1. Pe munte, șansele de a găsi un adăpost 100% sigur sunt destul de limitate. Cu toate acestea, există câteva situații în care poți reduce considerabil posibilitatea de a fi lovit de trăsnet. În primul rând, coboară de pe vârfurile montane sau pe crestele expuse. Trăsnetele pot lovi de la kilometri distanță și poți fi lovit cu mult înainte de a-l auzi. Dacă simți că ți se ridică părul în cap (la propriu), atunci ești în pericol, astfel că trebuie să cobori cu rapiditate în cea mai joasă vale sau adâncitură de relief. Dacă furtuna te-a surprins pe creastă și nu ai posibilitatea să cobori rapid, mijlocul crestei este un loc mai bun decât extremitățile sale. În plus, încearcă să eviți și zonele plate. Motivul este acela că fulgerele lovesc punctele cele mai înalte (cum sunt vârfurile munților), iar în cazul în care vrei să te ferești de descărcările electrice într-un spațiu plat, vei fi, din nefericire, cel mai înalt punct de acolo. Caută, în schimb, să te ghemuiești pe o mică platformă sau pe o ridicătură aflată în apropierea unei zone de 5-10 ori mai înaltă decât a ta.

2. Evită arborii înalți sau izolați. Aceștia atrag trăsnetul ca un magnet. Apoi, încearcă să alegi un adăpost care să nu fie în calea apelor care s-ar putea scurge de pe vârf.

3. Evită surplombele sau locurile aflate sub stânci verticale, deși acestea ar putea să ți se pară cea mai bună soluție. Conform Tree Line Backpacker, cele mai multe roci pot ceda sub „presiunea” trăsnetului și se pot sparge, ceea ce crește șansele de risc. Dacă te adăpostești într-o grotă, aceasta trebuie să fie spațioasă, iar tu să te așezi la cel puțin 1,5 m de perete și să ai 3-3,5 metri de spațiu deasupra capului, deoarece există riscul formării unei punți electrice peste deschizătură.

4. Dacă, totuși, nu găsești un adăpost în timp util, așază-te, acolo unde poți, în poziția ghemuit, cu picioarele și mâinile cât mai apropiate. După aceea, pune sub tine sacul de dormit sau izoprenul (sau orice obiect nemetalic îți este la îndemână), astfel încât să eviți pe cât posibil contactul cu pământul. În plus, acoperă-ți urechile cu palmele pentru ca trăsnetele din apropiere să nu te asurzească. Această poziție (cu „materialul izolant” sub picioare) va minimiza daunele care îți pot fi provocate în cazul în care ești lovit de trăsnet.

5. Dacă ești pe munte cu mai multe persoane și nu ați găsit adăpost, încercați să vă așezați în poziția ghemuit cât mai departe unii de alții (cel puțin 15 metri), pentru a evita „lovirea în lanț”, spun cei de la WikiHow.

5. Renunță la telefonul mobil și alte accesorii și gadgeturi care te pot pune în contact direct cu electricitatea. Apoi, pune deoparte lucrurile metalice pe care le ai cu tine și așază-te cât mai departe de ele. Deși acest pas este contestat de unele voci, amintește-ți că metalul este un foarte bun conductor electric – poți fi electrocutat și te poți alege cu arsuri, după cum spun cei de la Emergency Dude.

6. Nu te mișca de unde ești până nu trec 30 de minute de la ultimul trăsnet auzit.

7. Învață din experiență pentru data viitoare. Amintește-ți să verifici prognoza meteo înainte de a pleca pe traseu și fii atent la cum evoluează vremea pe parcursul drumeției tale. Furtunile nu sunt tocmai fenomene ale naturii care să-ți facă drumețiile plăcute.

Sursa: emunte.ro