Fara sa blamam stresul pentru toate neplacerile cu care avem de-a face zilnic, nu putem ignora faptul ca acesta ne face mai iritabili si mai sensibili la criticile celorlalti. Ne consuma din puterea de concentrare si ne fura somnul. Unele persoane isi rod unghiile pe fond de stres, altele fumeaza mai mult sau beau alcool. Oricare dintre aceste variante nu face parte dintr-un scenariu convenabil pentru viata noastra.
Ce este stresul?
Stresul este o stare intensa şi neplacuta care, pe termen lung, are efecte negative asupra sanataţii, performanţelor şi productivitatii.
Stresul este o reactie individuala şi rezultatul interactiunii dintre exigentele mediului pe de o parte şi resursele, capacitaţile şi posibilitatile individului pe de alta parte.
La locul de munca, stresul apare atunci când exigentele profesionale depasesc resursele de care dispune fiinta umana.
Este important de amintit ca stresul nu este numai rezultatul unor evenimente majore negative ci, de asemenea, al unor tensiuni si presiuni zilnice. Acestea din urma, prin frecventa lor, au un rol important in mediul profesional şi afecteaza mai mult individul decât evenimentele negative majore, dar mai rare.
Uneori, stresul profesional este considerat ca un element pozitiv, cu efect benefic asupra performanţelor. Aceasta se refera la „eustress” care se traduce prin activarea, mobilizarea resurselor individuale.
Este important sa se faca distinctie intre „eustress” şi „distress”, ca o stare de stres cu efecte benefice, respectiv cu efecte negative asupra sanatatii.
In conditiile in care o exigenţa a mediului profesional este motivanta pentru individ, aceasta actioneaza ca un factor de stres pozitiv. In acelasi timp, daca o constrângere este perceputa ca neplacuta, dificila şi se manifesta permanent, ea poate conduce la stress („distress”) şi la efectele sale negative.
Stresul este reactia pe care oamenii o pot avea atunci când simt ca nu se pot adapta solicitarilor şi presiunilor carora trebuie sa le faca faţa in viata de familie, personala sau la locul de munca.
Solicitarile nu conduc neaparat la stres. Ele pot stimula succesul care conduce satisfactia in munca. Problemele apar atunci când solicitarile sunt prea mari şi pe termen lung sau actioneaza din mai multe directii; unele persoane işi pot pierde controlul ceea ce poate conduce la stres.
Ce poti sa faci:
Pastreaza un ritm regulat de munca si bucura-te de toate zilele libere si concediile la care ai dreptul.
Daca ti se pare ca programul devine prea incarcat, ia-ti o zi libera sau un weekend prelungit. Asigura-ti un meniu bogat in vitamine si exerseaza fizic, in fiecare zi.
Si nu uita de prieteni! O seara intr-o companie placuta, poate alunga cu succes stresul care se acumuleaza in timpul zilei.
Sursa: osha.europa.eu, avantaje.ro