Ce trebuie sa pui in farfurie ca sa ai o masa sanatoasa?

„Este extrem de important sa avem in fiecare zi 3 mese principale si 2-3 gustari la ore adecvate. Sfatul meu este ca alimentația sanatoasa sa devina parte integranta din viata noastra, oriunde ne aflam si, pe termen nelimitat”, sustine prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie, boli metabolice si membru de onoare al Academiei Romane.

1. Legumele trebuie sa ocupe cel mai mult loc in farfuria ta. Acestea pot sa fie preparate simplu la cuptor, pe gratar, inabusite sau fierte la abur. De asemenea, pot sa fie amestecate cu o cantitate mica de cereale integrale (hrisca, mei, orez brun, quinoa).

2. Cruditatile trebuie sa fie in aceeasi proportie cu legumele gatite.

3. Proteinele vegetale sau animale trebuie sa ocupe cel mai putin spatiu in farfuria ta. De asemenea, este de preferat sa inlocuiesti carnea cu proteinele vegetale (fasole boabe, naut, linte, mazare), astfel ca pe parcursul unei saptamani sa nu consumi mai mult de 2-3 portii de carne.

4. Grasimile sanatoase precum uleiul de masline, avocado sau semintele de in/dovleac poti sa le incluzi in salata de cruditati. Astfel, grasimile sanatoase din farfuria ta pot sa fie acele 1-2 linguri de ulei de masline pe care le-ai folosit in dressingul pentru salata cruda.

Sursa: eva.ro