In engleza termenul e burnout – epuizare fizica sau mentala cauzata de stress sau de surmenaj. Desi e un proces de lunga durata, exista simptone care ar trebui sa ne puna in garda.
Cele 13 semne clasice ale epuizarii:
1. Nivelul ridicat de stress si anxietate, sentimentul perpetuu ca esti pe muchie, nivel ridicat de adrenalina cauzat de starea de garda.
2. Lipsa motivarii. Te concentrezi foarte greu si ai dificultati in mentinerea atentiei.
3. Atitudine cinica. Resentimente. Pesimism, incapacitate sau lipsa vointei de a te conecta cu ceilalti, de a socializa. Esti coleric, nu ai rabdare in conversatie, iti pierzi repede cumpatul. Esti defensiv. Daca nutresti resentimente fata de ceilalti e pentru ca nu esti multumit de propriile realizari.
4. Mancatul dezordonat. Pe birou, la computer sau pe fuga (in masina, in strada).
5. Somn insuficient. Ca sa functionam la adevarata capacitate, sunt indicate 7-8 ore de somn.
6. Energie scazuta si sentimentul ca esti epuizat. Nu ma refer la oboseala fizica, mai degraba la cea emotionala, mentala. La finalul zilei esti atat de oboist incat nu mai poti socializa, nu mai ai puterea de a merge la sport. Tot ce iti doresti este sa te retragi in propria carapace.
7. Nu ai niciodata timp. Ai senzatia ca esti mereu pe fuga si ca nu iti ajunge timpul intr-o zi pentru a duce la bun sfarsit treburile.
8. Griji in exces, tendinta spre auto-critica. Esti incapabil sa te decuplezi mental de la ciclul zilnic de preocupari, vocea critica din capul tau te indeamna constant sa faci mai mult, sa lucrezi mai intens. Lipsa compasiunii de sine alimenteaza starea generala de alerta si nivelul crescut al stresului.
9. Sistem imunitar scazut. rezistenta la boli devine din ce in ce mai evidenta, desi subtila. Dureri de cap, senzatia persistenta de frig, probleme cu stomacul sau probleme digestive frecvente. Daca ignori semnalele, corpul e posibil sa iti cedeze…
10. Tendinta de a dezvolta dependente. Initial de cafea, ceai verde sau dulciuri pentru a te mentine treaz. Acestea se pot extinde la droguri, pastile care ne energizeaza, mancatul sau privitul la televizor in nestire si sunt de fapt mecanisme prin care mintea si corpul incearca sa faca fata.
11. Lipsa eficientei si scaderea productivitatii.
12. Lipsa pauzelor.
Nu iti iei niciodata concediu. Nu iti mai amintesti cand ai fost ultima data cand ai avut o zi libera in care sa te relaxezi total si sa nu faci nimic legat de lucru.
Nu te relaxezi deloc in timpul zilei, lucrezi snur. Daca nu te ridici de pe scaun ori nu te deconectezi cel putin o data in 90-120 de minute pune un reminder pe telefon. Muschii incordati iti afecteaza circulatia sangelui si oxigenarea si iti afecteaza capacitatea de concentrare.
Ritualurile saptamanale. De cand nu ai mai fost la un spa, la un masaj, de cand nu ai mai gatit sau savurat un pahar de vin si o muzica buna fara sa te gandesti la termene limita?
13. Miscare si sport insuficiente.
Acum fa un exercitiu simplu: alege din lista de mai sus trei dintre cele mai pregnante simptome in cazul tau si gaseste solutii in remedierea lor. Nu sunt acceptate intarzieri. Epuizarea fizica si mentala reprezinta calea catre alte boli grave. Ca sa poti duce la bun sfarsit cruciada impotriva lor, roaga un prieten sa te ajute.
Cand corpul nu mai poate lupta iar mintea nu il ajuta, intregul efort de pana acum, e inutil.
Sursa: elacraciun.ro