E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E” pentru aditivii alimentari. Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave care nu mai pot fi tratate. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.
Stiati ca exista o serie de ingrediente alimentare extrem de periculoase de care ar trebui sa ne ferim atunci cand mergem la cumparaturi? Probabil ca da. Dar sa le reamintim: E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954.
Denumite si „ingredientele ucigase„, ele pot provoca boli de inima, migrene, obezitate, dependenta de dulciuri, diabet, osteoporoza, cancer de colon, afectiuni pulmonare si malformatii la nou-nascuti. Cei mai nocivi aditivi sunt nitritii, care provin, de fapt, din nitrati si au rolul de a colora frumos carnea si de a o conserva cat mai multa vreme. Fosfatii si polifosfatii sunt agenti de gelifiere, stabilizatori si substante de ingrosare, care au rolul de a lega carnea din mezel si, mai mult, pentru ca retin apa, maresc si cantitatea de carne.
Un aditiv pe care producatorii il folosesc ilegal si destul de frecvent in mezeluri, fara sa fie sanctionati, este amidonul modificat. Si monoglutamatul de sodiu (E 621) este extrem de neurotoxic si provoaca dependenta. El are rolul de a potenta gustul carnii de porc si in mod frecvent este responsabil de aparitia „sindromului bucatariei chinezesti” (care se manifesta prin dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, respiratie dificila, modificari de ritm cardiac).
Un alt ingredient periculos, colorantul carmin (E120) poate declansa persoanelor sensibile alergii, rinite, astm sau eruptii cutanate. De asemenea, nu este recomandat in alimentatia copiilor, a celor care sufera de sindromul de hiperactivitate si deficiente de concentrare (ADHD) si nici celor care au maladiile Alzheimer si Parkinson.
Iata trei dintre cele mai periculoase ingrediente descoperite in alimentatie si cateva explicatii despre potentialul lor nociv:
1) Nitritul de sodiu (aditivul alimentar E 250) – este conservantul chimic cu cel mai mare potential cancerigen si se foloseste pentru a conserva si colora in rosu carnea. El se poate combina cu substantele chimice din stomac, dand nastere la nitrosamina. Nitritul de sodiu se gaseste in special in carnea procesata, mezeluri afumate, simple, uscate, carnati, hot-dog, pateu de ficat, specialitati sau produse din peste.
Potrivit specialistilor, acest aditiv poate interactiona cu hemoglobina si de aceea a fost interzis in alimentatia copiilor sub sase luni. Pentru persoanele adulte, doza zilnica admisa este de 0,06 mg/kg corp. Nu trebuie sa uitam ca nitritii se pot gasi si in apa potabila sau in legumele si fructele pe care le cumparam.
Din punct de vedere medical insa, nitritul de sodiu este utilizat in tratamentul intoxicatiei cu cianura, dar si pentru protectia si conservarea tesuturilor si a functiei organelor dupa infarctul miocardic, interventiile chirurgicale abdominale laborioase si dupa transplantul de organe, mecanismul de actiune fiind legat de conversia nitritului in oxid nitric.
2) Uleiurile vegetale hidrogenate („grasimile de plastic„) – sunt adevarate bombe cu radicali liberi care explodeaza in momentul in care le consumati. Acestea includ margarina, sosurile imbuteliate pentru salate, uleiurile de gatit, cremele fara lapte. Deoarece temperatura inalta accelereaza procesul de oxidare, toate alimentele indelung tinute pe foc au un continut deosebit de ridicat de radicali liberi. Oamenii de stiinta avertizeaza ca oxidarea grasimilor nesaturate in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare datorate procesului de imbatranire si se asociaza cu diverse boli, intre care cele cardiovasculare si nutritionale.
3) Excitotoxinele – monoglutamat de sodiu, acid aspartic, etc. – sunt substante toxice care lezeaza sistemul nervos, producand dependenta (provoaca acea nevoie compulsiva de a consuma produsul). Dr. Russell Blaylock explica in cartea sa „Excitotoxinele, gustul care ucide” de ce glutamatul si aspartamul sunt periculoase. Excitotoxinele sunt substante chimice care suprastimuleaza celulele nervoase, „arzandu-le”. Simptomul cel mai des intalnit in acest caz este pierderea temporara a memoriei. Substantele cele mai periculoase sunt aspartamul care contine acidul aspartic si fenilalanina si glutamatul monosodic care se foloseste in cantitati uriase in majoritatea produselor alimentare prelucrate. „Cu cat are un gust mai bun, cu atat contine mai mult glutamat” spunea cineva. Simptomele comune intalnite, atat la aspartam, cat si la glutamat sunt de natura cardiaca (aritmie, tahicardie, angina pectorala, scaderea tensiunii), gastrointestinala (diaree, greata/voma, crampe, hemoroizi), respiratorie (astm, respiratie insuficienta, dureri in piept, iritarea nasului), uro-genitala (dureri de prostata, dureri vaginale, urinare frecventa), neurologica (depresie, modificari de comportament, migrene, ameteala, confuzie mentala, somnolenta, pierderi de memorie), vizuala, dermatologica (crapaturi, mancarimi, leziuni bucale, cearcane etc).
LISTA COMPLETA A ADITIVILOR ALIMENTARI:
-aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330;
-aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252;
-aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;
-aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312;
-aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407;
-aditivul care distruge vitamina B12: E200.
Cateva mentiuni speciale despre aditivi:
E123 – este interzis in Statele Unite si in mai multe tari europene. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in galben.
E 330 – provoaca afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E102 – este un alt colorant cancerigen care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci.
STIATI CA?
1. Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, dintre care cele mai raspandite sunt:
* Indulcitorii – inlocuiesc zaharul;
* Colorantii – pentru a da o culoare mai apetisanta;
* Acidifiantii – dau un gust usor acid;
* Corectorii de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea;
* Emulsificatorii – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
* Conservantii – intarzie sau impiedica alterarea alimentelor;
* Corectorii de gust si de miros – imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor;
* Propulsorii – gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
* Antioxidantii – limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.
2. Intr-o pastila de guma de mestecat se pot gasi: E 171, E 320, E 330, E 420, E 421, E 422, E 950, E 951, E 967 si alte asemenea chimicale. Persoanele care mesteca regulat guma si pentru o vreme indelungata se expun urmatoarelor afectiuni: colesterol (E 320), boli ale aparatului bucal (E 330) si cancer (E 950 si E 951).
3. Copiii care consuma frecvent hot dog au un risc crescut cu 300% de a dezvolta un cancer la cap?
4. Iaurtul de capsune este colorat cu ingredientul alimentar denumit „carmina”, obtinut de la insecte?
5. Consumarea a unei singure portii zilnice de carne procesata creste cu 67% riscul aparitiei cancerului pancreatic?
6. Aditivi alimentari coloranti provoaca tulburari comportamentale la copii.
SI TOTUSI, O VESTE BUNA!
Exista si E-uri naturale si inofensive. Cele mai frecvente E-uri „bune”, fara efecte negative asupra sanatatii sunt:
– vitamina E naturala E 306, antioxidant natural, prezent in ficat, oua, peste, soia;
– vitamina C naturala, acidul ascorbic – E 300 (antioxidant);
– clorofila E 140 – colorant natural intalnit in produse de cofetarie, pasta de dinti, cosmetice;
– lecitina E 322 – antioxidant natural (prezent si in ciocolata);
– pectina E 440 – gelifiant natural
Sursa: romanialibera.ro