Melancolia, oboseala, somnolenta si lipsa de energie sunt semnele instalarii unei depresii sezoniere. Toamna, in special, este anotimpul in care cei mai multi dintre noi cad prada starii de deprimare. De ce apare si cum putem face fata asteniei de toamna? Vezi mai jos cateva explicatii posibile, scrie lyla.ro.
1. Sfarsitul concediului si reintegrarea la job aduc cu sine o instalare a rutinei cu care inainte de vacanta paream sa fim in regula. Stresul cotidian, ce parea atat de departe in timp ce ne bucuram de soare la malul marii, este acum o realitate careia trebuie sa ii tinem piept si este normal sa ne simtim coplesiti. Ce putem face? Putem planifica vacanta pentru inceputul toamnei, este mai putin costisitor datorita preturilor practicate in extrasezon si mai putin aglomerat. O alta solutie este sa ne ocupam de rezolvarea problemelor in loc sa le amanam pentru dupa concediu. Daca trebuie sa iti zugravesti balconul sau sa mergi sa stomatolog, fa-o inainte, nu dupa; rezerva perioada post-concediu activitatilor agreabile pentru a diminua din senzatia de impovarare.
2. Lipsa de planuri. Daca in lunile de primavara – vara organizam calatorii in destinatii exotice, petreceam la terase/ piscine/ gratare cu prietenii, parcurile verzi si inflorite ne imbiau la plimbari cu rolele ori bicicleta, acum, perspectiva unui tablou in culori terne, cu dimineti friguroase si weekenduri ploioase bune de stat acasa, poate fi chiar infricosatoare. Ce putem face? Sa ne aducem aminte de toate lucrurile pe care nu le-am facut in timpul verii din cauza vremii frumoase de afara. E momentul propice sa mergi la film, la teatru, sa te rasfeti cu un ceai aromat citind o carte care in adolescenta ti-a placut mult, sa petreci timp cu partenerul in linistea caminului vostru sau de ce nu? Da drumul la cuptor si gateste o delicioasa placinta cu mere, scortisoara, unt.
3. Toamna vine cu cheltuieli. Unele familii intampina dificultati financiare cauzate de vacante prea scumpe pentru bugetul lor, altele au copii care au inceput scoala, ceea ce conduce automat la cheltuieli suplimentare. De asemena, este sezonul cumparaturilor pentru conserve: castraveti, gogosari, vinete si alte bunatati. Chiar daca aceasta practica nu mai este la fel de populara ca pe vremea parintilor, exista foarte multe persoane care se pregatesc astfel de iarna. Ce putem face? In nici un caz nu punem muraturi in iunie, insa nu ar strica sa avem niste banuti pusi deoparte special pentru aceste nevoi.
4. Mai putina lumina, mai putina caldura, mai putina vlaga. Bioritmul nostru are de suferit de pe urma zilelor care se scurteaza si a temperaturii care scade lasand loc ploii si vantului. Expunerea redusa la soare scade productia de serotonina, substanta responsabila, printre altele, de buna noastra dispozitie.
Ce putem face?
In privinta aceasta nu avem multe de facut din simplul motiv ca lucrurile se intampla independent de vointa noastra. Incercati totusi sa mergeti la plimbare cat este inca soarele pe cer, profitati si mergeti la culcare ceva mai devreme. De ajutor poate fi intensificarea vietii sociale, cautati sa stati cat mai mult in preajma prietenilor, o conversatie spumoasa, un hohot de ras, sunt cele mai bune remedii pentru a depasi momentele neplacuta. Puteti, de asemenea, sa va faceti mici capricii: n-ati mai fost de ceva timp la cosmetica, faceti o vizita; era parca o geanta in magazinul de la colt care va placea, cumparati-o!
Sursa: onlinereport.ro