Sase cauze surprinzatoare pentru durerile de spate

In afara de cauzele evidente pentru durerile de spate, ca de exemplu o geanta prea grea, specialistii au identificat si altele, cum ar fi folosirea smartphone-ului. Astfel de cauze trebuie identificate din timp pentru a evita durerile ingrozitoare ce pot aparea, potrivit Health.com.

Potrivit Institutului de sanatate din SUA, 8 din 10 persoane sufera de dureri de spate la un moment dat. De cele mai multe ori, durerea de spate este declansata de ceva minor, spune Venu Akuthota, specialista in problemele coloanei vertebrale la Spitalul din Colorado.

Cauze neasteptate pentru aceste dureri sunt:

Scaunul de birou

Chiar si un scaun scump, ergonomic poate fi nociv pentru spate, daca stai pe el toata ziua fara pauza. Statul pe scaun nu numai ca diminueaza cantitatea de sange catre discurile intervertebrale, uzandu-le, dar pune si cu 30% mai multa presiune pe coloana vertebrala decat statul in picioare sau mersul, potrivit chiropracticianului Todd Sinett, din New York, autorul cartii „The Truth About Back Pain” (Adevarul despre durerea de spate). Aveti grija sa va intindeti la birou si sa va ridicati din ora in ora pentru a face cativa pasi. Indiferent ce tip de scaun aveti, asigurati-va ca tineti capul drept, nu inclinat, atunci cand scrieti sau cititi. Evitati sa stati cocosat si reglati-va spatarul in asa fel incat sa fie usor inclinat in spate. Tineti picioarele cu toata talpa pe podea.

 

Pantofii nepotriviti

 

Cand purtati pantofi cu toc, picioarele ating pamantul de la varf si nu prin miscarea normala de la calcai, suprasolicitand genunchii, soldurile si spatele. In plus, pantofii cu toc muta centrul de greutate al corpului, asa ca masa nu va mai fi suportata uniform de coloana, explica Sinett. Acest dezechilibru este propice instalarii durerii si ranirii. Alti pantofi cu probleme sunt cei fara partea din spate, in care calcaiul de poate deplasa dintr-o parte in alta. Pantoful ar trebui sa tina piciorul la locul lui, pentru a-ti proteja spatele, spune Sinett, sfatuind totodata amatoarele de tocuri sa le aleaga pe cele mai mici de 7,62 de centimetri.

 

Adoratul tau smartphone sau multiubita tableta

 

Tehnologia mobila nu a fost tocmai blanda cu spatele si gatul nostru, potrivit lui Heidi Prather, specialista in medicina si reabilitare si profesor asociat de chirurgie ortopedica si neurologie la Universitatea de Medicina din Saint Louis. „Suntem tot timpul aplecati asupra laptop-urilor, iPad-urilor si smartphone-urilor noastre. Aceasta pozitie cu capul in jos suprasolicita muschii gatului, iar durerea se poate extinde pana in partea de jos a spatelui”, explica Prather, sfatuindu-i pe utilizatorii acestor aparate sa ia pauze dese si sa priveasca Inainte, si nu in jos, atunci cand le folosesc.

 

Kilogramele in plus

 

Chiar si cativa centimetri in plus pe talie – fie din cauza depunerii de grasime pe burta, fie din cauza sarcinii – fac ca pelvisul sa se incline inainte, iar restul corpului lucreaza pentru a se mentine in echilibru. Aceasta poate suprasolicita partea de jos a spatelui, spune doctorul Akuthota. El recomanda urmatorul exercitiu zilnic: incordati-va abdomenul (ca si cum v-ati pregati sa primiti un pumn in stomac) pentru a lua greutatea de pe discurile lombare, stati asa 10 secunde, apoi relaxati-va. Femeile insarcinate ar trebui insa sa se consulte cu doctorul inainte de a face orice fel de exercitiu.

 

Sutienul nepotrivit

 

In mod evident, femeile cu sani mari suporta o mai mare greutate pe partea din fata a corpului decat celelalte. Asta le poate provoca dureri la gat si la muschii spatelui, spune Sinett. Insa un sutien care ofera sustinerea necesara poate micsora problema, asa cum unul nepotrivit o poate agrava. Potrivit cercetarilor, multe femei nu poarta sutiene de marimea corespunzatoare, asa ca ar fi o idee buna sa apeleze la un profesionist la probe. Prather recomanda brasiera, ale carei bretele te atentioneaza sa tragi umerii in spate.

 

Programul supraaglomerat si stresul

 

Ca si restul corpului, muschii spatelui se incordeaza cand esti stresat, incat la un moment dat poti avea spasme. Stresul sporeste totodata productia de cortizol, un hormon care favorizeaza inflamarea si poate provoca durere. In plus, „stresul cronic afecteaza modul in care este perceputa durerea”, astfel incat persoanele stresate vor face mai greu fata durerilor de spate, spune doctorul Alan Hilibrand, purtatorul de cuvant al Asociatiei americane a chirurgilor ortopezi si profesor la Jefferson Medical College din Philadelphia. Exercitiile aerobice cu impact redus, pe un aparat care simuleaza mersul, alergarea sau urcatul pot diminua durerea, dar si stresul.

Sursa: mediafax.ro