Sucul de struguri (mustul), este bogat in vitamina A, B1, B2 si minerale, stimuleaza sistemul nervos, reduce retentia de apa si energizeaza organismul.
Mustul este recomandat celor care fac efort intelectual intens, dar si celor aflati in convalescenta, deoarece stimuleaza imunitatea si refacerea organismului, datorita continutului ridicat de vitamina C. Nu exagerati insa daca urmeaza sa urcati la volan ori daca sunteti diabetic.
Excelent pentru astenici
„Mustul este indicat pentru anemie, astenie, surmenaj, dar si in afectiuni precum guta sau artroza. Este un bun laxativ, fiind recomandat in anumite tipuri de constipatie, dar si un exceptional diuretic, indicat pentru tulburari ale tensiunii arteriale”, spune nutritonistul Maria Florea.
Persoanele obosite sau slabite se simt mai relaxate dupa ce consuma must pentru ca zaharul din struguri este foarte usor asimilat de organism, trecand direct in sange la scurt timp dupa ce este ingerat. Nutritionistii spun ca mustul poate fi folosit si in curele de slabire. Pe langa kilogramele nedorite, se elimina din organism si toxinele. Atentie, insa, daca este consumat in cantitati mari, mustul are efectul invers, ingrasa. In plus, si diabeticii sau cei cu rezistenta la insulina trebuie sa se abtina sa consume pentru ca are un continut mare de zahar.
Mustul mai poate fi folosit si in tratamentele de frumusete. Reimprospatarea tenului poate fi facuta cu ajutorul mustului aplicat pe o compresa si apoi pe fata. Sucul, pus pe tifon, ajuta la refacerea pielii, iar cojile strugurilor ii redau elasticitatea. Capacitatile tonice sunt mai puternice la strugurii rosii decat la cei albi, mai spun nutritionistii.
Atentie la strugurii stropiti
Pentru a nu fi un pericol, mustul trebuie pregatit in conditii stricte de igiena. Evitati sa faceti must din strugurii necopti sau mucegaiti. Ca sa mentineti mustul mai mult timp, nu e recomandat sa adaugati aspirina, pentru ca irita mucoasa gastrica, putand provoca gastrita sau ulcer. Varianta mai buna este fierberea, dar chiar si asa, mustul isi pierde din vitamine si nu mai este la fel de sanatos.
Daca doriti sa incetiniti fermentarea mustului pentru cateva saptamani, il puteti tine la frigider, lasandu-i loc sa „rasufle” prin dop.
„Mustul e indicat pentru anemie, astenie, surmenaj si artroza. E un bun laxativ, dar si un exceptional diuretic, indicat pentru tulburari ale tensiunii arteriale.” Maria Florea, nutritionist
SFAT Contraindicat soferilor
Daca mergeti cu masina, este bine sa evitati consumul de must, pentru ca isi face efectul diferit la fiecare persoana, in functie de varsta, sex, toleranta la alcool, grad de fermentare sau medicatie in curs. Totusi, specialistii sustin ca este mai bine sa consumati un fruct integral decat un suc din fructe.
Sursa: erd.ro