Storcator versus blender? Pe care sa-l alegi?

Sucurile si smothie-urile (termen adoptat din engleza care inseamna fructe sau legume pasate in blender si putin diluate cu apa sau suc) joaca un rol important in orice program de imbunatatire a vietii. Credem ca ambele metode, stoarcerea sucului si mixarea la blender sunt binefacatoare, dar in moduri diferite.

Aici este o scurta comparatie care explica diferentele dintre cele doua metode, ca si unele dintre beneficiile specifice fiecareia.

Care este diferenta?

Stoarcerea sucului

Stoarcerea sucului este un proces care extrage apa si nutrientii din produs si lasa la o parte fibra ce nu se poate digera.

Fara toate aceste fibre, sistemul tau digestiv nu trebuie sa lucreze asa din greu pentru a descompune hrana si a absorbi nutrientii. De fapt, acest lucru face nutrientii mai usor de absorbit de catre corp si in cantitati mai mari decat daca ar fi fost ca tu sa fi mancat intregi fructele si legumele.

Acesta este un ajutor special daca ai un sistem digestiv sensibil sau boli ce inhiba capacitatea corpului de a procesa fibrele. Fibrele din produsele vegetale ajuta la incetinirea procesului digestiv si furnizeaza o eliberare uniforma a nutrientilor in fluxul sanguin. Jason Vale numeste stoarcerea „un expres nutritiv!”

Sucurile de legume proaspat stoarse formeaza o parte a celor mai vindecatoare si detoxifiante programe, deoarece ele sunt asa de bogate in nutrienti si hranesc si refac corpul la nivel celular.

Un cuvant de avertizare: cand inlaturati fibra din produs, sucul lichid este absorbit rapid in fluxul sangvin. Daca stoarceti doar fructe, aceasta va provoca o extrem de rapida crestere a zaharului din sange si nivelele instabile ale zaharului din sange pot duce la schimbari rapide ale dispozitiei, pierdere de energie, probleme de memorie si multe altele!

Fibrele sunt de asemenea satioase si fara fibra din suc, unii oameni au tendinta de a deveni rapid flamanzi din nou.

Mixarea la blender

Spre deosebire de sucuri, smoothie-urile constau din intregul fruct sau leguma, coaja si tot, si contine toate fibrele din vegetale.blender

Totusi procesul de mixare/blendingul rupe fibrele (ceea ce face fructele si legumele mai usor de digerat), dar ajuta si la crearea unei eliberari lente si uniforme a nutrientilor in fluxul sanguin si evita ridicarile extrem de bruste ale nivelului de zahar din sange. Smoothie-urile  tind sa fie mai satioase, datorita fibrelor, si in general mai rapid de facut decat sucurile, asa ca excelent sa le consumi ca prima chestie dimineata in loc de mic dejun, sau ca gustare in cursul zilei.

Prin includerea fibrelor in smoothi-uri, si volumul va creste. De asemenea puteti include mai multe feluri de fructe si legume intr-o singura portie de suc decat poti face intr-un smoothie.

Regulile pentru stoarcere sau mixare la blender

1. Este cel mai bine sa nu combini fructele cu legumele(doar marul se poate combina). Aceasta combinatie poate sa afecteze buna functionare a enzimelor digestive.

Acest lucru nu pare sa conteze prea mult la sucurile si smoothie-urile verzi, dar legumele precum morcovii, sfecla, brocoli nu se combina bine cu fructele, datorita  inaltului continut de amidon. In cartea lui „Combinarea alimentelor pe intelesul tuturor”, dr. Herbert Shelton explica faptul ca alimentele cu amidon trebuie sa fie mancate separat, deoarece amidonul este digerat cu enzime diferite de cele utilizate pentru orice alta grupa de alimente. Combinarea alimentelor bogate in amidon cu fructele poate cauza fermentare si gaze. Totusi, dr. Shelton a descoperit ca vegetalele cu frunze verzi se combina bine cu orice altceva.

2. Incercati sa beti sucul sau smoothi-ul imediat. Dupa 15 minute lumina si aerul vor distruge mare parte a nutrientilor. Daca nu il puteti bea imediat, transferati-l intr-un recipient etans si netransparent pana cand il puteti consuma.

Sursa: viataverdeviu.ro