Sporturi şi activităţi de iarnă. Ce este nou în materie de distracţie în zăpadă?

Istoria sporturilor pe zăpadă a început în momentul în care oamenii au înţeles că folosind bucăţi de lemn ataşate la picioare se pot deplasa mult mai uşor şi rapid pe zăpadă. Primele atestări ale utilizării unor schiuri primitive provin din Norvegia, unde au fost descoperite în acest sens desene pe stâncă cu o vechime de de aproximativ 5.000 de ani, în timp ce, în Rusia, în zonele mlăştinoase, s-au găsit cele mai vechi schiuri din lume, datând de acum 8.000 de ani.

Despre folosirea schiurilor se vorbeşte şi în legendele nordice, unde zeița frumuseții și a dragostei – Skade – ratând, în timpul vânătorii, un ren care fugea prea tare, a decis să îşi pună în picioare tălpici de lemn pentru a-l putea prinde, devenind astfel, oficial, prima schioare din lume.

Astăzi, oamenii iubesc în continuare să de deplaseze pe zăpadă chiar dacă nu neapărat de nevoie, ci de plăcere. Şi tot din dragoste, găsesc, tot timpul, noi şi noi modalităţi de distracţie.

Să vedem în continuare, care sunt cele mai iubite activităţi de petrecere a timpului pe zăpadă.

Schi

Considerat unul dintre cele mai populare sporturi de iarnă din lume, schiul este, în acelaşi timp, şi unul dintre cele mai complexe, întrucât implică percepţia spaţială, coordonarea, inteligenţa vizuală, motricitatea şi reflexele. Deşi în mentalul colectiv schiul este văzut ca un sport foarte periculos, cercetări de ultimă oră au demonstrat, statistic, că acesta  a devenit, în ultimii ani, tot mai sigur.

Snowboarding

Din anul 1929 când a fost inventată prima placă de snowboard, practicarea acestui sport a căpătat, la nivel internaţional, tot mai mult teren. Iar după anul 1998,  când acesta a fost inclus pe lista sporturilor de la Olimpiada de Iarnă, popularitatea sa este în continuă creştere. Pentru practicarea snowboarding-ului în siguranţă şi în cele mai bune condiţii, cel mai important lucru este echipamentul corespunzător, după cum precizează toţi specialiştii din domeniu.

Săniuş

Săniuşul este, în mod cert, cea mai iubită activitate de zăpadă pe care toată lumea o îndrăgeşte încă din copilărie, popularitatea sa aducându-i includerea în rândul sporturilor olimpice de iarnă încă din anul 1964. Astăzi, chiar dacă eşti adult şi vrei să te bucuri de beneficiile săniuşului, trebuie să ştii că există sănii speciale pentru tine, iar fiecare sesiune te va ajuta să arzi în medie circa 430-600 de calorii.

Fat Biking

Relativ nou, acest sport este unul foarte solicitant şi implică un consum sporit de calorii (aproximativ 1.500/oră). Mai exact, Fat Biking-ul este un fel de ciclism de zăpadă care se practică cu ajutorul unor biciclete cu anvelope foarte groase (de cel puţin 3,7 inchi). Presiunea în roţi trebuie să fie foarte mică şi, astfel, gradul de aderenţă şi siguranţă vor creşte exponenţial.

Snowscoot

Snowscoot-ul reprezintă o combinaţie între bicicletă şi schiuri, fiind cea mai bună alegere atât pentru iubitorii de ciclism, cât şi pentru cei de schi. Un mare avantaj este că acest dispozitiv poate fi folosit în orice condiţii, atât pe pârtii, cât şi în zonele neamenajate, precum şi pe zăpada bătută, cât şi pe cea proaspăt depusă.

Skibobbing

Şi acesta este un sport de iarnă influenţat de ciclism, skibobul fiind, de fapt, o bicicletă pe schiuri. Dispozitivul a fost utilizat, iniţial, pentru transport în Alpi, a fost patentat în anul 1982, iar începând din anul 1967 se află în centrul Campionatului Mondial de Skibobbing. Mulţi utilizatori descriu senzaţia pe care o au ca fiind asemănătoare cu cea pe care o au pe jetski.

Snowshoeing

Chiar dacă mulţi nu-l consideră un sport în sine, utilizarea rachetelor de zăpadă, care sunt accesorii care se prind de bocanci, permite deplasarea mai uşoară în zăpadă, întrucât ajută la distribuirea greutăţii unei persoane pe o suprafaţă mai mare. Ele nu sunt o invenţie recentă , întrucât au fost utilizate de peste 6.000 de ani de eschimoşi sau alte populaţii vechi, pentru a se deplasa prin zăpada mare sau pentru a traversa apele îngheţate.

Snowtubing

Snowtubing-ul este o activitate modernă care implică utilizarea unor colaci gonflabili uriaşi în care pot încăpea maximum două persoane şi care sunt destul de greu de dirijat. Chiar dacă nu necesită experienţă, snowtubingu-ul se poate practica doar pe pârtii special amenajate, astfel de spaţii aflându-se şi în România, pe pârtiile Poiana Braşov, Azuga, Vatra Dornei, Cavnic, Şureanu sau Straja.

Airboard

Airboard-ul implică, de asemenea, utilizarea unui dispozitiv gonflabil care seamănă cu o pernă pneumatică. Realizat dintr-un material foarte rezistent, dispozitivul poate prinde viteze considerabile. Din acest motiv, utilizatorii săi trebuie să aibă un echipament complet care să includă  îmbrăcăminte şi încălţăminte de zăpadă de bună calitate, genunchiere şi cască de protecţie.

Caiac pe zăpadă

Cursele de caiac pe zăpadă sunt considerate un sport extrem, atât datorită vitezei pe care caiacele cerate o pot atinge, cât şi a accidentelor care pot avea loc între practicanţi.

Fiecare dintre modalităţile de petrecere a timpului în anotimpul rece pe zăpadă are farmecul său aparte şi este aproape imposibil să nu te îndrăgosteşti măcar de una dintre ele, dacă nu chiar de mai multe.

Sursa: MarieClaire.ro