Artificiile de Revelion: Reguli pentru parinti sa tina copiii in siguranta

Mai sunt cateva ore pana la Revelion si cu siguranta copiii abia asteapta sa priveasca jocul de artificii in noaptea dintre ani. Pentru cei mai mici, e poate singura ocazie in care au voie sa stea treji „pana tarziu”, asa ca parintii fac mereu un exercitiu de imaginatie ca juniorii sa aiba o seara cat mai memorabila. Fie ca alegi sa petreci Revelionul in strada si vei merge cu micutii la spectacolul de artificii din oras, fie ca planuiesti o surpriza si vrei sa cumperi cateva artificii pentru acasa, e bine sa stii, inainte de toate, ce reguli de siguranta sa respecti si cum sa previi eventualele accidente.

 

Din capul locului trebuie sa stii ca cel mai sigur mod de a te bucura de artificii si de a-ti proteja familia de pericole este sa lasi spectacolele luminoase pe seama profesionistilor. Decat sa risti incidente serioase, mai bine mergi cu copiii la concertul de Revelion organizat in oras, unde cu siguranta va fi si un foc impresionant de artificii. In cazul in care vrei totusi sa cumperi artificii pentru acasa, asigura-te ca sunt legale (trebuie sa fie inscriptionate in limba romana, cu modul de folosire si termenul de valabilitate, iar comerciantul sa aiba acte care fac dovada provenientei lor) si ca le depozitezi intr-un loc uscat si racoros pana la momentul folosirii.

Potrivit legii, persoanele fizice pot cumpara, detine si folosi doar articole pirotehnice din categoriile I si P1, si anume: stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, mini-sori, inele de foc sau sateliti, toate etichetate. Aceste categorii sunt stabilite in functie de gradul de periculozitate, iar obiectele pirotehnice de tipul I si P1 sunt cele mai sigure si permise de lege. Nu sunt permise pocnitorile, petardele si „obiectele zburatoare luminoase”. Daca te-ai decis sa cumperi artificii ca sa le oferi micutilor un spectacol de neuitat, ai grija sa-i supraveghezi atent in timp ce privesc artificiile aprinse de tine si nu ii lasa sa se joace cu ele sub nicio forma.

Ce pericole exista?

De multe ori, persoanele ranite accidental din cauza artificiilor nu sunt neaparat cele care le aprind, ci spectatori nevinovati aflati in preajma lor. Ca parinte, e foarte important sa-ti protejezi copiii si sa nu ii lasi sa stea prea aproape de artificiile aprinse. Pe langa faptul ca artificiile prezinta un risc de incendiu, atunci cand sunt folosite necorespunzator ele pot exploda in mod gresit, provocand arsuri pe maini si fata. Oricat de experimentat ai fi, esti in pericol sa te ranesti si sa-i ranesti si pe altii, asa ca atentia e cuvantul de ordine.

Artificiile indreptate spre alte persoane in momentul aprinderii, din neatentie sau dintr-un spirit de gluma prost inteles, pot cauza accidente grave, dintre care cele mai periculoase sunt ranile la ochi. Au existat numeroase situatii in care artificiile folosite gresit au dus la orbire sau la pierderea degetelor in urma exploziilor accidentale.

Reguli de folosire a artificiilor

– Nu lasa copiii sa se joace cu artificiile sau sa le aprinda.
– Tine mereu artificiile la distanta de fata, haine si par; unele dintre ele pot atinge temperaturi de pana la 982°C, suficient de mari cat sa topeasca aurul.
– Nu incerca niciodata sa confectionezi singur artificii artizanale.
– Foloseste intotdeauna artificiile afara si tine la indemana o galeata cu apa si un furtun, in caz ca se produc accidente.
– Nu indrepta artificiile spre altii, nici macar in gluma, pentru ca pot porni din greseala in directia nedorita.
– Nu lasa copiii mai mici de 12 ani sa aprinda bete de pom.
– Nu indrepta artificiile spre case, alte cladiri, copaci, tufisuri si alte lucruri inflamabile. Nu aprinde niciodata artificii in casa sau in preajma plantelor si ierbii uscate.
– Poarta mereu ochelari de protectie si nu tine artificiile in mana atunci cand vrei sa le aprinzi (e mai bine sa le pui pe sol). De asemenea, nu transporta artificiile in buzunar, pentru ca se pot aprinde accidental din cauza frictiunii.
– Aprinde artificiile cate una pe rand si nu pune niciodata mai multe intr-un container ca sa le dai foc simultan. Nu reaprinde sub nicio forma artificiile care nu au explodat din prima.
– Nu lasa copiii sa ridice bucati de artificii dupa ce au cazut pe sol, pentru ca unele mai pot fi aprinse si pot exploda oricand.
– Nu purta haine largi atunci cand folosesti artificiile, pentru ca iti pot ramane scantei in imbracaminte.
– Inainte de a arunca la gunoi artificiile folosite, inmoaie-le intr-o galeata cu apa, ca sa te asiguri ca s-au stins complet.
– Tine animalele de companie in casa atunci cand iesi in curte sau in fata blocului sa aprinzi artificii.
– Stai macar la doi metri distanta de artificiile aprinse.

Ce sa faci in caz de accidente

Daca micutul tau s-a ranit din cauza artificiilor, mergi cu el imediat la medic sau la spital. Daca e vorba de o rana la ochi, nu lasa copilul sa atinga locul sau sa il frece cu manutele, pentru ca leziunea se poate agrava. De asemenea, nu incerca sa-i clatesti cu apa ochiul ranit sau sa aplici vreun unguent. Cel mai bine este sa decupezi fundul unui pahar de hartie, sa pui paharul in dreptul ochiului si sa mergi de urgenta la doctor – doar asa ii poti salva vederea copilului tau! In cazul arsurilor provocate de artificii, indeparteaza hainele din zona respectiva si tamponeaza locul cu apa de la robinet (nu cu apa rece de la frigider si fara sa folosesti gheata), apoi cheama medicul de familie.

Sursa: sfatulparintilor.ro