4 remedii simple de prevenire a asteniei de toamna

Astenia este un termen medical care face referinta la simptomele de pierdere a puterii (energiei) de actiune a corpului, fie in totul sau, fie in particular (anumite elemente, muschi, oase, etc). Cuvantul grecesc “asthenia” denota senzatia de slabiciune fizica (de ex., slabirea fortei muschilor) dar si senzatia de oboseala (cand persoana afectata crede ca este necesar un efort crescut pentru a indeplini o activitate, desi puterea musculaturii este indeajuns).

Astenia poate fi limitata doar la anumite organe sau sisteme de organe, si prezinta simptome de lipsa energetica localizata sau periferica, care incetineste sau stopeaza nivelul de activitate al persoanei afectate.

Cand apare astenia?

Fenomenul de astenie poate fi simtit inca din primele luni de toamna si poate dura cateva luni, chiar si iarna, dar simptomele apar si dispar de la persoana la persoana.

Simptome specifice asteniei

Nu exista un diagnostic clar pentru senzatia de astenie, dar exista simptome care dau indicii despre aceasta. Iata cateva:

• Lipsa de somn, insomnie
– cauzate de un program de somn anormal;
– somnolenta si dorinta de a dormi in timpul zilei, chiar pe durata extinsa, ca efect al oboselii simtite;

• Letargie
– limitarea si incapacitatea de a activa eficient in timpul zilei;
– o senzatie de oboseala perceputa in mod fals;
– somn excesiv

• Depresie si apatie
– o stare de spirit scazuta care afecteaza sentimentele, gandurile, dorintele
– o reactie la diversi stimuli externi (evenimente specifice, medicamente, alte boli);
– pierderea interesului fata de orice activitate sau hobby placut
– lipsa poftei de mancare sau mancat exagerat;
– probleme de concentrare si lipsa atentiei la detalii;

• Comportament sociologic inadecvat
– iritabilitate si un raspuns negativ la stimulii sociali (fata de apropiati, rude, prieteni), ducand pana la frustrare si nervozitate crescuta;
– dorinta de izolare: persoana afectata nu se simte bine intre altii, prefera siguranta si linistea unui mediu izolat;

• Probleme sexuale
– lipsa libidoului, provocata de factori fizici sau psihici, dar si de anumite medicamente;
– letargia si izolarea pot fi motive ale lipsei de raspuns sexual fata de partener(a);

Cum putem preveni astenia?

Astenia poate aparea ca un rezultat (sau lipsa) al diverselor actiuni si stimuli care afecteaza organismul (atat mental cat si fizic) pe parcursul unei perioade de timp. Iata cum poti preveni aparitia asteniei:

a) Un regim alimentar echilibrat

Pare foarte simplu la prima vedere, dar orice dezechilibru alimentar (lipsa unor vitamine, minerale, nutrienti necesari) mareste sansa de aparitie a asteniei.

Incearca sa mentii si chiar sa imbunatatesti regimul alimentar ales, incluzand unele dintre legumele si fructele specifice sezonului de toamna, fara a exagera.

b) Mult aer liber

Trecand de la sezonul de vara, cand soarele asigura o mare parte din lumina naturala si caldura, benefice pielii, exista predispozitia de a ramane in casa, deoarece toamna difera in temperatura si efecte climaterice.

Cat mai mult posibil, petrece o parte din timp in aer liber, in parcuri, dar in functie de vreme. Chiar daca eviti astenia, exagerand timpul petrecut in aer liber rece de toamna poate atrage alte boli specifice: raceala, reumatism, etc.

c) Exercitii si activitati fizice

Pentru a evita letargia, dar si pentru a mentine vigoarea si nivelul energetic, fa exercitii fizice in orice moment al zilei, macar 20 de minute, evitand vremea rece.

Stimularea muschilor si activitatea intensa provoaca o re-trezire (in fapt) si alunga depresia, oboseala.

d) Socializare

Nu renunta la legaturile sociale, la interactiunea cu rudele, prietenii, apropriatii si colegii de la locul de munca. Stimulentii sociali pozitivi sunt benefici si alunga depresia si senzatia de izolare.

Tratarea asteniei de toamna

In multe cazuri, tulburarile de dispozitie si insomnie pot determina persoana adecvata sa manance mai mult, in special in orele tarzii ale noptii. Se recomanda pastrarea intervalului orar pentru fiecare masa a zilei. Daca mananci trei mese pe zi (si poate mici gustari intre), aceasta obisnuinta n-ar trebui sa varieze in sezonul de toamna.

Regimul alimentar nesanatos poate fi remediat, alegandu-se corect doar alimentele care prezinta un real beneficiu pentru organism. Printr-o alimentatie adecvata, sistemul imunitar este intarit, pentru a face fata diversilor virusi, boli specifice toamnei.

Incearca sa aprovizionezi organismul cu toate vitaminele si nutrientii necesari, alegand bunatatile naturii, consumand legume si fructe in special.

Bogatia de enzime, fitonutrienti, minerale si vitamine existenta in fructe si legume ajuta organismul tau sa depaseasca starea de oboseala, apatie, letargie, redandu-i energia si pofta de viata.

Cat priveste multivitaminele si suplimentele de dieta, consulta parerea unui nutritionist sau doctor.

In cazul formelor avansate de depresie, este necesar consultul unui medic specialist, care va prescrie medicamente sau remedii antidepresive.

Concluzie

Astenia de toamna este un fenomen ale carui simptome apare si dispar la intamplare. Daca, totusi, ignori tratarea acesteia, vointa si pofta de viata sunt elementele cheie care alunga astenia, indiferent de sezon.

Sursa: Pro-sanatate.com