5 solutii naturale pentru problemele articulare

Prin flexibilitatea si mobilitatea pe care le ofera organismului nostru, articulatiile trebuie protejate si fortificate inca din tinerete pentru a preveni diversele afectiuni care pot aparea si care ar impiedica desfasurarea unei vieti normale.

Statisticile arata ca incidenta bolilor articulare este in continua crestere si exista peste 200 de boli care ne pot afecta articulatiile.

Vestea buna este ca prin exercitiu fizic, dieta sanatoasa, miscare si postura corecta, putem preveni si chiar stopa multe dintre aceste afectiuni.

1. Miscare, miscare, miscare
Miscarea este esentiala pentru sanatatea articulatiilor. Cu cat faceti mai multa miscare, cu atat articulatiile vor fi mai mobile. Exercitiul fizic ajuta si la intarirea sistemului muscular, care, la randul lui, ajuta la mentinerea stabilitatii incheieturilor. Sunt recomandate activitatile fizice care intaresc muschii fara a afecta cartilajele, precum: pilates, yoga, inot. Cand vine vorba despre activitati precum jogging-ul, tenisul sau schiatul, care pun multa presiune asupra articulatiilor, trebuie sa evitam sa le realizam pe suprafete tari sau denivelate (sau sa folosim echipament de protectie adecvat). Daca practicam un sport sau mergem la sala, trebuie sa stim ca incalzirea este elementara pentru lubrifierea articulatiilor si asigurarea unei elasticitati optime a ligamentelor si tendoanelor. O incalzire buna poate sa ia 10-15 minute. Evitati sa folositi greutati prea mari sau sa repetati anumite exercitii de mai multe ori, fara pauza.

2. Postura corecta, in special la birou
Mentinand o postura corecta a corpului, muschii si sistemul osos colaboreaza pentru a exercita cat mai putina presiune asupra articulatiilor, impiedicand oasele sa creeze frictiune intre ele, si prevenind astfel simptomele artritei. O atentie deosebita trebuie acordata pozitiei corpului atunci cand ridicam sau caram ceva. Spre exemplu, rucsacul trebuie carat pe ambii umeri, si nu doar pe unul, astfel incat greutatea lui sa fie distribuita in mod egal asupra articulatiilor. Atunci cand ridicati un obiect greu, folositi muschii principali ai corpului, flexand genunchii mai degraba decat incordand doar muschii spatelui. Iar atunci cand lucrati la birou, este important ca trunchiul sa fie intr-o pozitie in care nu este nevoie sa va aplecati pentru a tasta sau a scrie pe suprafata de lucru. Antebratele si coatele trebuie sprijinite in mod confortabil, iar genunchii trebuie sa stea usor ridicati in raport cu coapsele.

3. Nu uitati de relaxare!
Nu uitati sa va relaxati din cand in cand. O baie fierbinte relaxeaza musculature si incheieturile, asadar recomandam sa faceti din asta un ritual saptamanal. Recomandate sunt baile cu plante, baile cu parafina sau cu sare de bazna si, din cand in cand, o vacanta intr-o statiune balneara. Masajul de relaxare este un alt tip de rasfat cu adevarat benefic pentru sanatatea articulatiilor, intrucat reduce nivelul de disconfort, relaxeaza musculature si creste vigoarea organismului.

4. Alimentatia – suntem ceea ce mancam
Vitaminele din grupul B ajuta la reducerea inflamatiei si durerii articulare. Se recomanda: alimentele precum tofu, seminte de floarea-soarelui, oua, soia, grau incoltit, cereal integrale, linte, alune, banane, naut. Trebuie evitata cafeaua, intrucat aceasta slabeste densitatea osoasa dar si pe cea articulara, si fumatul care predispune la artrita reumatoida.

5. Rolul suplimentelor alimentare intr-o lume moderna
Pentru ca stilul de viata modern le face atat de necesare… De cele mai multe ori, simpla ingerare a alimentelor nu poate sa asigure necesarul de nutrienti ce dorim sa ii aducem in organism, de aceea trebuie sa cautam o sursa alternativa de asigurare a lor. Suplimentele alimentare sunt extrem de eficiente atunci cand se urmareste o concentratie mai mare de substante nutritive in diverse scopuri, in cazul de fata pentru ameliorarea sau prevenirea problemelor articulare.

Sursa: sfatulmedicului.ro