Cand si cum ne protejam impotriva razelor ultraviolete?

 

Protecţia împotriva razelor ultraviolete trebuie să fie consecventă, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, adică tot timpul anului, spun medicii dermatologi, potrivit cărora aproape 30 la sută dintre români nu folosesc niciodată protecţie solară, deşi majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la raze ultraviolete de tip A şi B.

Cremele de protectie solara si imbracamintea sunt principalele forme de protectie impotriva razelor UV.


Crema de protectie

Potrivit medicilor, utilizarea cremei de protecţie nu înseamnă că putem sta mai mult la soare.

„Utilizarea cremei de protecţie nu trebuie să ne determine să stăm mai mult la soare, ca noi să ne expunem cu mai puţine riscuri la soare. Utililizarea cremei de protecţie solară trebuie să facă parte dintr-un comportament de fotoprotecţie. Respectiv, reducerea la maximum a suprafeţelor expuse la soare, utilizarea ochelarilor de soare cu protecţie certificată UVA/UVB, mai ales în perioada cu expunere maximă, ora 11.00 – orele 15.00-16.00. Să căutăm umbra, să nu ieşim în soare şi, de asemenea, să conştientizăm faptul că radiaţiile ultraviolete pătrund prin geamuri, că radiaţiile ultraviolete pătrund prin apă şi faptul că atunci când stăm în spatele unui geam nu înseamnă că suntem protejaţi faţă de radiaţiile ultraviolete. Radiaţiile ultraviolete pot să pătrundă până la 50-80 de centimetri sub oglinda de apa.

Cu cât este mai mult soare pe cer şi cu cât intensitatea radiaţiei solare este mai mare, respectiv vara, aplicăm o cremă cu un factor de protecţie mai mare. Iarna, dacă mergem la munte, la schi, în parc, utilizăm crema de fotoprotecţie, dar cu un factor de protecţie mai mic. Crema de fotoprotecţie trebuie să ne asigure protecţie faţă de ultravioletele A şi B. De aceea, noi când mergem la farmacie luăm crema cu protecţie UVA şi UVB. Mai mult, există cremă de protecţie doar pentru buze, există spray pentru protecţia părului, există cremă pentru aplicare deasupra machiajului, deci pentru fiecare zonă exită un tip special de fotoprotecţie”

Crema va fi aleasă în funcţie de culoarea tenului – cu cât tenul este mai deschis, cu atât crema trebuie să aibă un factor de protecţie mai mare.

 

Imbracaminte cu protectie solara

Majoritatea tesaturilor ofera protectie intr-o masura mai mica, dar pentru o protectie decenta ratingul UPF (factorul de protectie impotriva ultravioletelor) trebuie sa fie de la 15 in sus. UPF este pentru haine ca SPF pentru cremele de protectie solara.

Nu toata lumea are neaparata nevoie de imbracaminte cu UPF mare. Persoanele cu piele „obisnuita” si mai inchisa sunt OK chiar si daca au un tricou subtire, fara tratemente UPF. Desigur, hainele cu rating UPF ne apara pe toti de riscurile pentru sanatate pe care la pun razele UV.

Exista o varietate de factori care duc la eficienta in protectia UV:

  • Constructia materialului: cu cat e mai densa tesatura cu atat mai bine
  • Coloranti: tipul si concentratia colorantului impacteaza transmisia UV. Atentie, nu toti colorantii au aceasta caracteristica si culoarea nu conteaza deloc. Hainele cu UPF folosesc coloranti premium.
  • Tratamente: chimicale care au eficienta mare in absorbtia UV pot fi adaugate materialelor. Inalbitorii ofera protectie suplimentara (da, inclusiv cei din detergentii pe care-i folositi acasa)
  • Tipul fibrei: poliesterul este excelent in lupta impotriva luminii UV. Nailonul e OK. Lana si matasea sunt decente. Bumbacul, raionul, inul si canepa nu sunt recomandate, decat daca sunt tratate special.
  • Intinderea: daca tricoul sta prea stans pe tine (cu 10% mai mult decat dimensiunea sa normala) eficienta poate scadea cu pana la 40%.
  • Umezeala: o tesatura uda are o reducere cu 30%-50% a UPF-ului. Nu se stie de ce, dar asa e.
  • Un tricou purtat foarte mult va fi mai putin eficient decat unul nou.

In concluzie, indiferent de perioada anului, locul in care calatoresti si tipul de piele pe care il ai este important sa fii echipat cu haine care te protejeaza de razele UV si sa foloseste o crema adecvata.

Surse: A1, ProAlpin.