Care este cea mai sanatoasa pozitie de somn?

Descoperiti care sunt cele mai bune pozitii de somn pentru corpul dumneavostra si care sunt efectele benefice si consecintele negative ale acestora.

Cea mai buna recomandare pentru dormit: pozitia pe spate

Recomandata pentru: Prevenirea durerilor de gat si spate, reducerea refluxului acid, diminuarea ridurilor, pastrarea formei sanilor
Nerecomandata pentru: Persoanele care sforaie

Dormitul pe spate este benefic pentru cap, gat si coloana vertebrala, intrucat mentine o pozitie neutra a acestora. Nu forteaza in mod suplimentar coloana vertebrala si este ideal pentru combaterea refluxului acid. Atunci cand capul este putin ridicat, stomacul va fi pozitionat sub nivelul esofagului, astfel incat acidul si produsele alimentare nu pot veni inapoi.

Dormitul pe spate previne aparitia ridurilor, deoarece nimic nu opune presiune pe pielea dumneavostra. De asemenea si greutatea sanilor este pe deplin sustinuta, fapt ce reduce lasarea acestora. Totusi, sforaitul se va acentua si va deveni mai frecvent atunci cand dormiti pe spate.

Perna perfecta este una pufoasa. Scopul este sa va sprijine capul si gatul.

Pozitia laterala – a doua recomandare pentru dormit

Recomandata pentru: Prevenirea durerilor de gat si de spate, reducerea refluxului acid, diminuarea sforaitului si pentru dormitul in timpul sarcinii
Nerecomandata pentru: Piele si sani

Somnul in pozitie laterala este recomandat pentru o stare buna, generala de sanatate: amelioreaza sforaitul si mentine alungita coloana vertebrala. Daca suferiti de reflux acid aceasta pozitie este urmatoarea recomandata dupa dormitul pe spate. Dezavantajul este ca dormitul pe o parte poate duce la formarea ridurilor, dar si la lasarea sanilor, deoarece acestia atarna, iar ligamentele care ii sustin se intind.

Daca sunteti insarcinata este recomandat sa dormiti pe partea stanga. Acest lucru este ideal pentru o circulatie sanguina optima.

Perna perfecta este una groasa. Este nevoie sa se umple spatiul de deasupra umarului astfel incat capul si gatul sa fie sustinute in pozitie neutra.

Pozitia fetala – nu este o pozitie ideala

Recomandata pentru: A diminua sforaitul si pentru dormitul in timpul sarcinii
Nerecomandata pentru: Prevenirea durerilor de spate, minimizarea ridurilor, mentinerea frumusetii sanilor

Cand genunchii sunt trasi in sus si barbia este ascunsa in piept, dimineata ati putea avea dureri, mai ales daca suferiti de artrita. Aceasta pozitie curbata limiteaza respiratia diafragmatica, puteti face riduri faciale, iar sanii dumneavostra posibil sa nu-si pastreze forma initiala. Recomandabil ar fi sa va indreptati putin. Nu incercati sa va arcuiti prea mult spatele in aceasta pozitie.

Perna perfecta este una plina, la fel ca si in cazul pozitiei laterale, pentru a oferi suportul adecvat pentru cap si gat.

Pozitia pe burta – nerecomandata pentru dormit

Recomandata pentru: Reducerea sforaitului
Nerecomandata pentru: Evitarea durerilor de gat si spate, reducerea ridurilor, mentinerea formei frumoase a sanilor

Pozitia pe burta face dificila mentinerea unei pozitii neutre a coloanei vertebrale. Astfel va avea loc o presiune asupra articulatiilor si muschilor care ar putea irita nervii si va duce la durere, amorteala si furnicaturi. Ganditi-va ce durere ati putea avea daca ati sta cu capul intr-o parte timp de 15 minute in timpul zilei.

In acesta pozitie aveti capul intors intr-o parte ore intregi. Nu neaparat a doua zi, dar ar putea sa apara durerea. Daca sforaiti, aceasta ar putea fi o pozitie indicata pentru dumneavostra. Atunci cand stati cu fata in jos, caile respiratorii superioare sunt mai deschise. Daca sforaiti si nu suferiti de dureri de spate sau gat, puteti incerca sa dormiti pe burta.

Sursa: sfatulmedicului.ro