Cu atat de multe produse oferite pe piata, cum ar trebui sa-ti alegi hainele pe care sa le porti atunci cand alergi? Iata un mic ghid care te va ajuta sa-ti alegi echipamentul corect pentru alergarea ta astfel incat nimic sa nu-ti stea in calea performantelor tale.
Cand vine vorba de echipamentul de alergat, nu este nevoie sa cheltuiesti extrem de mult pe acesta, insa alege calitatea mai degraba decat cantitatea. Cateva piese de baza de calitate prin urmare se vor dovedi a fi o investitie buna, dandu-ti posibilitatea sa le porti pentru mai mult timp si sa le utilizezi dupa multiple spalari, asftel incat sa te simti mai confortabil indiferent de cat de repede sau de departe alergi.
Iata cateva elemente cheie care te vor ajuta sa-ti incepi alergarile:
Sapca sau caciula: Vara alege o sapca sau un cozoroc care iti va feri ochii de soare, iar iarna cumpara-ti o caciula calduroasa care sa-ti acopere urechile.
Pantaloni lungi sau scurti: Alege materialele „tehnice” cu o respirabilitate mare si care iti tin de cald iarna si te mentin racoros vara, din nylon, lana, Lycra sau Coolmax.
Tricouri si bluze tehnice: Evita piesele din tesaturi de bumbac, si alege-le pe cele fabricate din materiale „tehnice”, care evapora transpiratia si umezeala de pe piele. Aceste materiale au o greutate usoara si previn frecarea iritanta si dureroasa pe care materialele non-tehnice o cauzeaza. Ele te ajuta sa te mentii racoros si uscat vara si iti tin de cald iarna. Alege materiale ca nylon-ul, lana, Lycra si Coolmax.
Geci si first layer: Pentru vremea rece, in atletism, poti purta o geaca de greutate usoara cu maneci lungi sau o vesta. Gecile de alergare sunt de obicei mai groase, tin mai mult de cald si sunt impermeabile, in plus sunt prevazute cu buzunare in care poti sa-ti pui cheile, telefonul, banii si gustari. Daca ai de gand sa alergi noaptea, asigura-te ca alegi un model cu dungi reflectorizante pentru a te face vizibil pe intuneric.
Sosetele: Cele mai multe modele de sosete pentru alergat includ suport si amortizare care sunt croite ergonomic pentru fiecare picior, si incorporeaza o tehnologie care iti pastreaza piciorul uscat si confortabil.
Lenjeria intima: Fereste-te de bumbac. Acesta absoarbe transpiratia, lucru ce poate atrage raceala si poate duce la iritatii. Daca porti pantaloni scurti, te poti baza pe captuseala si sa nu mai porti lenjerie intima deloc, iar daca pantalonii de alergat sau cei scurti nu au captuseala, lenjeria intima de lana sau din materiale sintetice iti va oferi suportul si izolatia de care ai nevoie.
Bustiera: Fiecare femeie care alearga are nevoie de o bustiera de calitate, mai ales de una care sa se potriveasca bine, sa ofere suportul adecvat si care sa elimine rapid transpiratia.
Un ceas: La inceput, tot ce trebuie sa stii este de cat timp alergi, asa ca orice ceas este bun. Apoi, pe masura ce progresezi, ai putea sa investesti intr-un monitor de frecventa cardiaca sau un ceas cu GPS, care iti poate indica viteza cu care alergi si distanta pe care ai parcurs-o, cat si ritmul si frecventa cardiaca. Poti alege din zeci de modele, de la cel mai simplu la cel mai complicat.
La final am lasat poate cel mai important lucru necesar alergarii, pantofii de alergat, afla cum sa faci alegerea corecta in urmatorul articol ALEGE CORECT PANTOFII DE ALERGARE
Pentru unii alergatori aceste ceasuri sunt indispensabile iar altii se descurca foarte bine fara ele. Aceste dispozitive iti dau un feedback despre cat de greu te-ai antrenat, ceea ce te poate ajuta sa-ti dai seama daca te-ai antrenat prea intens – lucru care poate duce la accidentari, sau prea usor – ce iti poate opri progresul conditiei fizice.
Problema pe care o intalnesti atunci cand vrei sa decizi ce haine sa porti atunci cand alergi este ca de obicei corpul tau este rece in momentul cand te imbraci. Ai putea fi la 5 kilometri de casa cand iti dai seama ca a fost o idee rea sa-ti iei geaca de alergat cu tine. Acum esti impovarat cu o greutate in plus si caldura suplimentara de care nu ai nevoie. Prin urmare, cum sa-ti faci planul pentru alergare, astfel incat sa fii echipat cu exact ceea ce ai nevoie, si nimic in plus? Cu cat alergi mai departe, cu atat e mai important sa verifici prognoza meteo. Dar nu trebuie sa afli doar daca nu va ploua dupamasa aceasta; este nevoie sa iei in considerare doua variabile:
1. Unde alergi: Daca te antrenezi pentru maraton, ai putea sa alergi cu lejeritate intre 16 si 30 de kilometri odata. Aceasta te va duce in diferite cartiere si localitati mai indepartate, si de asemenea in sisteme meteo diferite. S-ar putea sa nu fie nici o ploaie prognozata in cartierul in care locuiesti tu, insa s-ar putea sa fie in locul in care vei alerga.
2. Cat timp vei petrece afara: Pe cand este putin probabil ca vremea sa se schimbe in timpul unei alergari de jumatate de ora, antrenamentele mai lungi s-ar putea desfasura pe o perioada mai mare de timp. Daca alergi vara, adu-ti aminte ca zilele devin tot mai calde pana in orele dupaamiezii. Poarta un strat de haine de greutate mica deasupra pe care sa-l scoti daca e necesar.
Sursa: prorunning.ro