Le folosim pentru a aromatiza deserturile sau pentru a asezona salatele, iar cojile le aruncăm. Puține dintre noi știu însă că acestea au o mulțime de întrebuințări. Despre ce poți face cu cojile de lămâie vom vorbi mai detaliat în rândurile următoare.
Atenuează petele de bătrânețe
Acele pete mai închise la culoare decât restul pielii au început deja să-și facă de cap? Dacă abia încep să se formeze, deci nu au încă acea culoare maronie închisă, sunt șanse să scapi de ele.
Pentru aceasta, freacă-ți pielea pe zonele respective cu coajă de lămâie de 2-3 ori pe zi. Acestea se vor atenua cu fiecare zi care va trece și în maximum o lună vor dispărea complet.
Elimină mătreața
O proprietate mai puțin cunoscută a cojii de lămâie este aceea că poate îndepărta eficient mătreața. În acest scop, taie mărunt cojile de la 1-2 lămâi și masează-ți temeinic pielea capului.
Sunt necesare mai multe utilizări pentru ca mătreața să fie eliminată complet, dar, de regulă, la capătul unei luni această problemă este rezolvată.
Și pentru că tot suntem la capitolul beneficii pe care lămâia le aduce podoabei capilare, află că și sucul acestui fruct poate fi folosit pe păr, pentru a-l deschide la culoare și a-i da strălucire.
Pentru aceasta, aplică zeamă de lămâie pe toată lungimea părului. Această metodă este mai eficientă pe părul blond sau șaten deschis decât pe cel șaten închis sau negru. Reține că nu trebuie să te expui la soare imediat după ce ți-ai aplicat zeamă de lămâie pe păr.
Hidratează pielea uscată a coatelor și călcâielor
Dacă pielea coatelor și călcâielor tale este uscată și crăpată, iată ce poți face cu cojile de lămâie pentru a remedia această problemă neplăcută. Taie o lămâie pe jumătate și stoarce sucul, pe care îl vei putea folosi la prepararea unei salate sau a unei delicioase prăjituri cu lămâie. În coaja lămâii adaugă bicarbonat de sodiu, apoi freacă-ți cu aceasta coatele și călcâiele. În acest fel, pielea va fi hidratată în profunzime și, cu timpul, va deveni și mai deschisă la culoare.
Împiedică oxidarea fructelor și legumelor
Ți-au rămas cartofi sau mere tăiate? Dacă nu le folosești, ele vor începe să oxideze în scurt timp. Pentru a evita acest proces, introdu-le în apă rece, alături de coji de lămâie.
Pune apoi recipientul în frigider și păstrează-l până vei avea nevoie din nou de respectivele fructe sau legume. Totuși, nu lăsa să treacă mai mult de 2-3 zile până să le folosești, căci își vor pierde și substanțele nutritive, și gustul.
Împiedică animăluțele să calce plantele
Stai la curte şi ai o grădină plină de flori, dar, în joaca lor, animăluțele calcă pe ele? Iată ce poți face cu cojile de lămâie ca să le ții la distanță de plantele tale: mărunțește cojile mai multor lămâi, amestecă-le cu zaț de cafea și împrăștie amestecul prin grădină, mai ales în zonele în care ai flori. Animăluțele nu se vor mai apropia de respectivele zone.
Iată, așadar, ce poți face cu cojile de lămâie. Acestea sunt unele dintre cel mai puțin cunoscute întrebuințări ale cojilor acestor citrice. Cunoști și alte utilizări ale acestora?
Sursa: avantaje.ro