În funcţie de activitatea sportivă pe care o practici, specificul încălţămintei pe care trebuie să o porţi este diferit. Învaţă de la specialişti!
Caracteristica omului, ca tip de postură şi locomoţie, este bipedă, ceea ce face ca încălţămintea folosită – în cazul activităţilor cotidiene, dar şi al celor sportive – să joace un rol important atât din punctul de vedere al confortului, cât şi al sănătăţii, explică dr. Alin Popescu, specialist în medicină sportivă la Medlife.
În cazul încălţămintei sportive însă, din cauza gradului mare de solicitare a organismului, efectele se pot vedea mult mai rapid. Alegerea unor încălţări potrivite devine astfel esenţială. „Diferenţa din punct de vedere biomecanic a efectuării diferitelor tipuri de activităţi – sală, jogging, competiţii, drumeţie – impune şi diferenţierea tipului de încălţăminte“, explică specialistul.
Dacă, în general, încălţămintea trebuie să fie comodă, ergonomică, în funcţie de activitatea aleasă, trebuie să aibă şi anumite specificaţii. „Trebuie să realizeze o bună distribuţie a greutăţii corpului, corelată cu efortul efectuat, fără să producă dezechilibre între diferitele articulaţii sau segmente anatomice. De aici şi diferitele caracte-ristici legate de material, formă şi înălţime“.
Cori Grămescu, master trainer LadyFIT, spune că, în cazul pantofilor pentru alergare, există modele speciale, care protejează articulaţiile prin porţiuni ce absorb şocurile, poziţionate pe talpă. „De asemenea, designul ghetei şi greutatea ei influenţează semnificativ performanţa“, explică antrenoarea.
Pentru antrenamentul la sală este nevoie de încălţăminte flexibilă şi, totuşi, capabilă să absoarbă şocurile.
„Dacă rolul principal al pantofilor de alergare este să absoarbă şocurile şi să ţină glezna stabilă, cei pentru sală trebuie să fie flexibili, să absoarbă şocurile şi să permită un oarecare grad de mobilitate“. Încălţămintea de exterior păstrează designul şi gradul de confort, dar nu are proprietăţi semnificative de protecţie şi atenuare a şocurilor. La fel, încălţămintea pentru drumeţii sau trekking este diferită de cea de sală prin caracteristicile de confort şi ergonomie. „Este puţin flexibilă, nu absoarbe semnificativ şocurile, însă are o bună aderenţă şi permite respiraţia pielii“, explică antrenoarea.
Pentru alergarea în sala de fitness şi pentru aerobic se recomandă o încălţăminte comodă, elastică, cu talpă antiderapantă, care să permită execuţia săriturilor, dar şi purtatul de greutăţi suplimentare sau aşezarea facilă în diferitele posturi de realizare a exerciţiilor specifice. Pentru aceste tipuri de activităţi, încălţămintea trebuie să asigure o «respiraţie» optimă a picioarelor, fiind cunoscută existenţa la acest nivel a unei mari concentraţii de glande sudoripare (450 pe centimetru pătrat). Alergatul la maraton necesită o încălţăminte elastică, cu talpă nici înaltă, care să solicite coloana, nici joasă, care să încarce musculatura posterioară a gambelor, ci una care să-i dea atletului posibilitatea să asi-gure constanţa alergării, necesară unei curse de anduranţă, dar şi posibilitatea să realizeze ruperile de ritm necesare performanţei. O drumeţie pe munte, cu risc mai ridicat de accidentare, necesită o încălţăminte puţin elastică, înaltă, favorabilă unui teren dificil, care să nu permită producerea de entorse la nivelul gleznelor, care să poată
asigura o susţinere stabilă a corpului, chiar pe o suprafaţă proiectată mai mică decât a tălpilor propriu-zise şi care, totuşi, să asigure o dinamică bună.
Sursa: Unica