Cum pastram mancarea in frigider?

La fel ca si camara sau dulapurile din bucatarie, si figiderul nostru trebuie folosit la maxim si in mod eficient in asa fel incat sa asigure o buna pastrare a alimentelor depozitate in el. Frigiderul, indispensabil intr-o bucatarie moderna, este foarte util insa nu ne va ajuta sa pastram alimentele si mancarea mai mult de cateva zile.

Cu ajutorul lui se incetineste cresterea si dezvoltarea bateriilor dar nu le si omoara. Alimentele trebuie pastrate in functie de specificul lor pentru a nu se deteriora rapid, mancarea in frigider putandu-se organiza tinand cont de acest lucru.

Iata cum putem sa ne organizam mai bine depozitarea alimentelor in frigider pentru ca acestea sa se pastreze proaspete mai mult timp:

1. In primul rand trebuie sa avem grija ca temperatura din interiorul frigiderului sa fie setata in jur de 0ºC si 4º C (32ºF – 39ºF) iar cea a congelatorului (daca avem combina frigorifica) sa fie la -18 grade C (0ºF). Daca aveti frigidere care nu va arata temperatura puteti rezolva situatia foarte simplu cumparand un termometru pentru frigider.

2. Nu supra aglomerati frigiderul punand in el foarte multe alimente sau mancaruri gatite. Pentru ca frigiderul sa isi poata pastra functionalitatea la parametri normali trebuie ca aerul din interior sa circule corect. Verificati permanent umiditatea acestuia si curatati-l cat mai des posibil cu apa si otet.

3. Laptele este un aliment care se deterioreaza foarte usor asa ca trebuie tinut cat mai in spate pe rafturile frigiderului unde temperatura este mai scazuta. In nici un caz nu va fi tinut pe rafturile de pe usa acestuia deoarece aceasta deschizadu-se foarte des, lumina care patrunde si oscilatia de temperatura pot deteriora foarte rapid vitaminele fotosensibile din laptele cum sunt vitamina A, B12 si riboflavina.

4. Branzeturile trebuie tinute in frigider departe de legume care au un miros puternic cum sunt ceapa taiata deoarece acestea absorb mirosul si gustul acesteia. Branzeturile ar trebui pastrate in frigider in recipiente sau pungi de plastic inchise bine. Branzeturi cum sunt mozzarella sau feta se pastreaza in zeama lor. Parmezanul, care este o branza uscata si tare se poate pastra in frigider si pana la zece luni iar branzeturile moi pana la o saptamana. Atentie totusi la termenul de garantie.

5. Ouale, pentru a fi pastrate in bune conditii au nevoie de o temperatura constanta si scazuta in acelasi timp. Ideal ar fi sa le pastram in cofragele din carton in care le cumparam si sa le depozitam pe raftul de sus sau din mijloc al frigiderului. Cofrajele au rolul lor in pastrarea oualor: absorb eventualele mirosuri nedorite si protejeaza ouale de variatiile de temperatura si lumina, doi factori care le pot deteriora mai rapid. De obicei ouale proaspete se pot pastra in frigider pana la patru saptamani.

6. Carnea si pestele proaspete ar trebui asezate pe rafturile de jos astfel incat sa se evite situatiile in care eventualele lichide care se pot scurge de la ele sa nu contamineze alte alimente din frigider cu bacterii ca Salmonella sau E-Coli. De asemenea cel mai bine este sa le puneti inainte intr-o punga bine sigilata sau in recipiente care pot sa impiedice o eventuala scurgere de lichid provenind de la ele.

Daca ati cumparat o cantitate mai mare de carne decat vreti sa gatiti ideal ar fi sa o pastrati in congelator iar in frigider sa lasati doar cantitatea necesara pentru meniul pe doua zile. Plusul de carne il puneti in pungi, le etichetati si le pastrati la frigider.

7. Fructele si legumele ar trebui pastrate separat unele de celelalte. De exemplu merele se pare ca au in componenta lor o substanta numita etilen pe care o elibereaza in mediul inconjurator si care influenteaza legume precum castraveti, vinete,morcov, conopida sa se vestejeasca mai rapid daca sunt pastrate la un loc. Atat fructele cat si legumele se pastreaza mai bine in ambalajul lor original sau puse in pungi de plastic bine inchise. Varza de Bruxellesvinetele si ciupercile se pot pastra fara probleme pana la cinci zile in frigider. Ridichile si conopida se pot pastra chiar si o saptamana iar sfecla si morcovii chiar si trei saptamani.

8. Condimente si uleiuri. O data desfacute recipientele de sosuri, dresinguri pentru salata, mustar, muraturi pot fi pastrate in interiorul frigiderului plasate pe suporturile de pe usa acestuia. Ele contin substante precum otet, sare sau zahar care le confera o mai buna rezistenta in timp, fiind substante conservante. Tot aici se pot pastra si uleiuri cum sunt cele de nuci, susan, in, uleiuri care se oxideaza mai usor daca sunt tinute la temperatura mediului inconjurator.

Sursa: lecturisiarome.ro