Cum sa faceti fata schimbarii de fus orar

Schimbarea de fus orar este o provocare pentru majoritatea persoanelor care calatoresc pe distante lungi, in special daca deplasarile sunt frecvente.

Organismul are nevoie de o perioada de acomodare atunci cand este supus unor tranzitii bruste, timp in care pot sa apara simptome neplacute, precum oboseala accentuata, insomniatulburarile digestive sau starile de confuzie.

Din fericire, exista modalitati prin care puteti face fata schimbarii de fus orar, fara neplacerile cauzate de regula de aceasta.

Efectele schimbarii de fus orar asupra organismului

In afara de disconfortul unei calatorii indelungate, provocat de mentinerea aceleiasi pozitii corporale ore in sir si oboseala acumulata, motivul aparitiei efectelor neplacute ale schimbarii de fus orar consta in desincronizarea ritmului circadian al organismului.

Functiile corpului sunt reglate de neurotransmitatori, care se clasifica in aminoacizi, peptide si monoamine. In categoria monoaminelor se afla melatonina, hormonul responsabil cu inducerea starii de somn, a carei activitate este influentata de expunerea la lumina soarelui intr-o perioada de 24 de ore. Intreruperea ritmului circadian afecteaza semnificativ temperatura corpului, digestia, rata cardiaca, presiunea sangelui, echilibrul hormonal si starea de spirit.

Atunci cand ritmul circadian este prelungit pana la 27 de ore, organismul se adapteaza mai usor acestei schimbari. Odata ce acest prag ajunge sa fie depasit, insa, calatorul ajunge sa sufere din pricina desincronizarii provocate de un mediu cu alt fus orar.

Oboseala si dezorientarea sunt simptomele incipiente care se manifesta imediat ce se face trecerea rapida intre meridianele Pamantului, in primele zile de la sosirea la destinatie. Alte simptome posibile ale schimbarii de fus orar sunt

– starea de oboseala accentuata;
– insomnia;
– durerile stomacale;
– durerile de cap;
– irascibilitatea;
– deshidratarea;
– uscarea ochilor;
– iritatiile sinusurilor;
– crampele musculare;
– distensia abdominala (balonarea);
– edemul;
– starile de ameteala.

Specialistii de la NASA estimeaza ca este nevoie de o zi pentru fiecare ora de fus orar traversat, pentru recapatarea ritmului normal de functionale al organismului.

Prevenirea simptomelor provocate de schimbarea fusului orar

Daca urmeaza sa calatoriti pe distante lungi, este important sa va pregatiti din timp pentru adaptarea cat mai usoara la noul fus orar. Putine persoane isi asigura o tranzitie facila in acest sens, infruntand direct consecintele.

Pregatiti organismul pentru schimbarea fusului orar

Cu cateva saptamani inainte de plecare, organizati-va programul zilnic incepand activitatile cotidiene cu o ora mai devreme sau mai tarziu, in functie de diferenta de fus orar a destinatiei. De pilda, puteti lua masa la ore diferite si va puteti schimba ora de culcare. In acest mod, organismul se va obisnui treptat sa se readapteze desincronizarilor ritmului circadian.

Hidratati-va intens inainte de calatorie

Cu o zi inainte de plecare, consumati mai multe lichide decat de obicei. Deshidratarea este un simptom frecvent al schimbarii de fus orar, iar aerul uscat din avion contribuie din plin la pierderea unei cantitati importante de lichide. Evitati bauturile cofeinizate si alcoolul, suplimentand aportul de apa plata, sucuri naturale din fructe si ceaiuri din plante.

Fixati ceasul in functie de fusul orar al destinatiei

Inainte sa urcati in avion, fixati ceasul astfel incat sa va indice ora corecta atunci cand ajungeti la destinatie. In acest mod, va puteti pregati mental de acomodarea cu noul fus orar.

Adaptati-va din timp conditiilor de mediu

Daca veti ajunge in timpul zilei la destinatia dorita, evitati sa dormiti in timpul zborului. Pe de alta parte, daca aterizati in timpul noptii, este de preferat sa va bucurati de un somn bun in avion, pentru a va sincroniza cat mai bine cu fusul orar.

Evitati sa mancati in avion, intrucat mesele servite in timpul zborului sunt adaptate fusului orar al regiunii din care plecati, nu al celei catre care va indreptati. Rezumati-va la gustari usoare si luati masa odata ce ajungeti la destinatie, in functie de perioada zilei. Veti evita cu succes simptomele stomacale neplacute.

Expuneti-va la soare

Daca aterizati in timpul zilei, petreceti cat mai mult timp in aer liber. Expunerea la razele soarelui ajuta creierul sa se adapteze imediat noului fus orar. Faceti miscare pentru reducerea disconfortului resimtit in urma calatoriei indelungate. Daca simtiti nevoia sa va bucurati de un pui de somn, nu dormiti mai mult de o jumatate de ora, altfel simptomele schimbarii fusului orar se vor agrava.

Daca timpul nu va permite sa va relaxati in aer liber, o plimbare scurta sau cateva exercitii fizicein camera de hotel sunt suficiente pentru prevenirea efectelor neplacute ale tranzitiei catre un nou fus orar.

Consumati alimente usor de digerat

Organismul nu se lupta doar cu adaptarea la un nou ciclu de somn, ci si cu schimbarile bruste ale tranzitului intestinal. Mesele copioase cresc predispozitia la indigestie, constipatie sau diaree, de aceea este foarte important sa consumati alimente usor de digerat.

Un mic dejun bogat de proteine, consumat in prima dimineata petrecuta in noua destinatie, va energizeaza si va ajuta sa scapati de oboseala accentuata.

Apelati la suplimentele cu melatonina

Suplimentele cu melatonina pot fi eficiente in reglarea rapida a ritmului circadian, fiind recomandate in perioadele de adaptare la schimbarile de fus orar si climat. Este foarte important sa luati aceste suplimente cu 30 de minute inainte de ora la care ati dori sa adormiti seara. Specialistii recomanda totusi doze cat mai mici, stabilite de medic, administrate timp de maximum 4 zile consecutiv. Concentratiile mari de melatonina pot provoca un somn agitat, cu vise intense sau chiar cosmaruri.

Incercati cateva remedii homeopate

Daca simptomele persista, in ciuda masurilor preventive adoptate, puteti incerca si remedii homeopate. Arnica este recomandata pentru starile de agitatie si tulburarile de somn, musetelul are efect calmant si combate starile de dezorientare, iar valeriana este considerata un somnifer natural.

Specialistii nu recomanda utilizarea somniferelor pentru tratarea insomniei induse de schimbarile fusului orar, din pricina posibilelor efecte secundare periculoase, mai ales atunci cand organismul este vulnerabil.

Sursa: SfatulMedicului