Ploaia acida reprezinta o forma deosebit de grava de poluare, atat a aerului, cat si a apei, caracterizata prin caderea pe Pamant a diversi acizi poluanti sub forma de ploaie, zapada sau ceata. Acesti acizi sunt formati prin existenta unei cantitati semnificative de dioxid de sulf si oxizi de azot emanati de centrale, de autovehiculele motorizate si de fabrici.
Cu totii constientizam ca ploaia acida este o problema ecologica grava , insa nu cunoastem in totalitate consecintele acestui fenomen. Cele mai importante dintre ele sunt:
*Probleme in randul sanatatii oamenilor cauzate de ploaia acida prin emisiile de dioxid de azot si dioxid de sulf, caracterizate prin dureri de cap, iritatii ale ochilor, nasului sau gatului, tuse sau chiar astm.
* Ceata acida care afecteaza in mod special vizibilitatea, opunandu-se cursului luminii de la soare catre pamant si inapoi, facand deplasarea dificila, atat in plan terestru, dar mai ales in planul aerian (un grad de vizibilitate scazut in randul pilotilor).
*Coroziunea diverselor cladiri, statui, sosele cauzata de particulele acide , care pun in pericol viata cetatenilor. Un bun exemplu este reprezentat de parbusirea podului de peste Raul Ohio ,din anul 1967, ca urmare a coroziunii ploii acide, lucru care a dus la moartea a 46 de persoane.
*Probleme ale copacilor, din cauza indepartarii substantelor nutritive din sol.
Cum luptăm împotriva lor?
Fiecare dintre noi poate lupta impotriva acestor emanatii prin utilizarea in cantitati mai reduse a energiei cu provenienta din combustibilii fosili.
Conştienţi de pericolul reprezentat de aceste ploi, oamenii şi-au intensificat cercetările în domeniu şi se studiază încă unele măsuri menite să limiteze atât cauzele, cât şi efectele.
Problema cea mai mare rămâne poluarea atmosferică, iar pentru limitarea acesteia, omenirea duce o luptă în care au început să se întrevadă unele succese.
Tot mai multe termocentrale pe cărbuni folosesc tehnologii de desulfurizare, pentru a „curăţa” gazele emise de sulf. O astfel de staţie de desulfurizare poate elimina circa 95% din conţinutul de sulf al gazelor emise în atmosferă. În unele zone, sulfaţii obţinuţi în cadrul acestui proces sunt vânduţi companiilor chimice sub formă de gips de înaltă puritate, alcătuit din sulfat de calciu.
Cu toate acestea, din nefericire, efectele ploilor acide vor afecta şi generaţiile viitoare. Totuşi, se întrevăd şi veşti bune.
Dezvoltarea pe scară largă a vehiculelor ecologice, care nu vor mai consuma combustibili fosili, se va constitui probabil în cea mai mare „lovitură” dată ploilor acide. În schimb, tratarea apelor afectate de scăderea pH-ului în urma ploilor acide este o soluţie aplicabilă doar la scară mică.
Oricum, toate studiile în domeniu au concluzionat că o reducere semnificativă a emisiilor de oxizi de sulf în atmosferă va duce la scăderea considerabilă a ratei ploilor acide.
În rest, o vizită într-o pădure „arsă” de ploile acide sau contemplarea unor clădiri afectate de acest fenomen oferă o viziune mai mult decât realistă asupra a ceea ce ne aşteaptă în viitor, în cazul în care omenirea nu va stopa cât mai repede precipitaţiile corozive.
Sursa: EcoMagazin, Descopera