Auzul este unul dintre simturile noastre cele mai importante, permitandu-ne sa comunicam, sa invatam, sa ne bucuram de diverse lucruri, cum ar fi muzica sau diverse conversatii. Cu toate acestea, multi oameni nu isi dau seama ca urechile lor pot fi expuse la o mare cantitate de zgomot potential daunator.
Cheia pentru a va pastra auzul sanatos este sa stiti la cat de mult sunet puternic sunteti expus. O ”dieta de zgomot” va poate proteja auzul pentru diversele probleme ce pot aparea in viitor. Cele mai multe cazuri de surditate sunt cauzate de deteriorarea celulelor mici de par din urechea interna.
Aceasta deteriorare poate fi cauzata de prea mult zgomot. Legat de zgomot, pierderea auzului este de obicei ireversibila. Este foarte important ca noi toti sa ne luam masuri de protectie pentru a preveni daunele legate de zgomot. Cheia pentru pastrarea auzului intact este evitarea zgomotului puternic.
Curatarea urechilor
Specialistii in otorinolaringologie ne spun ca cea mai buna metoda de a ne pastra urechile curate si fara ceara consta in igienizarea partii externe a acestora si evitarea celei interne.
Urechile noastre au capacitate de auto-curatire. Ceara este de obicei eliminata din ureche „fara ajutor” din exterior, nefiind nevoie de un instrument pentru a face acest lucru. Betisoarele cu vata, sau orice alt obiect pentru curatire, pot impinge ceara mai mult in canalul auditiv, producand obstructia acestuia.
Agrafele de par sunt in special periculoase daca sunt utilizate drept instrumente de curatire ale urechilor deoarece pot perfora stratul delicat de piele ce captuseste canalul auditiv – provocand astfel infectii.
Ceara de la nivelul urechii este secretata cu un scop – previne patrunderea bacteriilor la nivelul canalului auditiv. Infectia la acest nivel poate avea drept cauza existenta apei in spatele unui dop mare de ceara. Aceasta se cheama urechea inotatorului si afecteaza canalul auditiv extern. Daca ai o astfel de infectie, vei resimti durere atunci cand tractionezi sau aplici presiune pe structurile urechii externe.
Fiecare dintre noi secreta cantitati variabile de ceara la nivelul canalului auditiv. Cateodata exista o secretie in exces, ceara blocand canalul auditiv, facand astfel dificil auzul. Daca acest lucru se produce, un medic poate indeparta ceara in exces utilizind un jet de apa calda sau instrumentar de specialitate.
Cauzele pierderii auzului
Ocupatiile zgomotoase, cum ar fi lucrul in fabrici sau in locurile cu trafic intens, sunt o cauza a problemelor de auz. Insa, cu inasprirea normelor sanitare si de siguranta, persoanele ce lucreaza in aceste medii trebuie sa poarte obligatoriu protectie pentru urechi -dopuri si casti.
In zilele noastre, zgomotul puternic este o problema principala, in special la mp3 playere, cum ar fi iPod-urile, precum si cluburile zgomotoase sau diversele concerte de muzica. Aceste aspecte reprezinta motive pentru pierderea auzului in ceea ce priveste persoanele tinere, in general.
Puteti pierde o parte din auz daca ati fost expus la zgomote puternice pentru o perioada mai mare de timp, de exemplu, daca ati stat aproape de o boxa. Auzul mai poate fi deteriorat dupa o explozie scurta, cum ar fi focuri de arma sau focuri de artificii. Daca lucrati sau frecventati diverse locuri zgomotoase sau ascultati muzica la un volum mai mare, va puteti pierde auzul fara sa realizati.
Nivelurile sunt:
a. Conversatie normala – 60-65 dB;
b. O strada aglomerata – 75-85 dB;
c. Masina de tuns iarba/traficul intens – 85 dB;
d. Stivuitor – 90 dB;
e. Camioanele grele – 95-100 dB;
f. Motocicletele – 100 dB;
g. Discoteca/clubul – 112 dB;
h. Sirena ambulantei – 120 dB.
Riscul de deteriorare a auzului se bazeaza pe doi factori, si anume: cat de tare si pentru cat timp. Expertii sunt de acord ca expunerea continua la zgomot la sau peste 80-85 dB in timp poate duce la pierderea auzului. Daca ascultati muzica prea mult timp la un volum prea mare, auzul dumneavoastra s-ar putea deteriora, chiar daca nu prezentati simptome vizibile.
Cum ne putem proteja auzul?
a. Intelegerea faptului ca zgomotul duce la pierderea auzului.
Expunerile frecvente sau prelungite la zgomote puternice sunt unele dintre cele mai comune cauze ale pierderii auzului, in ciuda faptului ca acest tip de pierdere a auzului este complet preventiva.
Cohleea este acoperita cu mii de fire de par mici, care inregistreaza vibratiile sonore si le transforma in impulsuri electrice ce urmeaza sa fie prelucrate de creier. Cand urechile sunt expuse la zgomote puternice, aceste fire de par mici se pot deteriora, ajungandu-se la pierderea auzului. Este important sa realizam ca, odata ce s-a intamplat acest tip de deteriorare a auzului, acesta nu mai poate fi imbunatatit. Astfel ca este bine de stiut sa luati masuri pentru a va proteja auzul inainte de a fi prea tarziu.
Un alt lucru important pentru a va proteja auzul este sa invatati sa recunoasteti potentialele niveluri de zgomot ce sunt periculoase pentru ureche. Expunerea prelungita la niveluri de zgomot mai mari de 85 dB este considerata a fi daunatoare pentru auz. Luarea de masuri pentru a reduce nivelul de zgomot de doar cativa dB poate fi benefic pentru urechile dumneavoastra. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare crestere de 3 dB a nivelului de zgomot dubleaza cantitatea de energie a sunetului ce a fost eliberat.
Daca aveti probleme cu auzul sau va confruntati cu durere de urechi este bine sa consultati un specialist. In functie de problema, urechea, nasul sau gatul pot fi consultate de un ORL-ist licentiat. Acest medic va efectueaza o serie de teste pentru a stabili daca auzul a fost deteriorat. Desi nu exista niciun remediu pentru deteriorarea auzului, aparatele auditive pot usura diversele probleme de marire a sunetului ce intra in ureche.
b. Prevenirea pierderii auzului legata de zgomot.
Ascultarea muzicii la volum tare in casti a fost identificata ca fiind una dintre cauzele majore de pierdere a auzului in randul tinerilor. Volumul de pe mp3 player este prea mare daca zgomotele din jur se pierd in zgomotul de fond sau daca va simtiti inconfortabil cand ascultati. Incercati sa folositi regula 60/60 atunci cand ascultati muzica la un astfel de mp3 player. Acest lucru inseamna ca ar trebui sa ascultati muzica la nu mai mult de 60% din volumul maxim al music player-ului, nu mai mult de 60 de minute din momentul inceperii ascultarii.
De asemenea, trebuie sa fiti atent atunci cand ascultati muzica in spatii inchise, cum ar fi intr-o masina. Micsorarea volumului poate fi un beneficiu pentru urechile dumneavoastra.
Unele medii de munca pot fi descrise ca medii sonore periculoase, unde muncitorii sunt expusi la zgomote puternice pentru perioade prelungite de timp. Acestea includ mediile de lucru cum ar fi fabricile cu utilaje zgomotoase. In prezent, cele mai multe locuri de munca trebuie sa urmeze reglementarile stricte pentru a proteja auzul angajatilor. Lucratorii sunt obligati sa poate antifoane pentru a anula zgomotul sau dopuri pentru urechi in cazul in care nivelul de zgomot mediu zilnic este de peste 85 dB.
Cu toate acestea, persoanele ce desfasoara activitati independente sunt responsabile pentru propriul lor auz, asa ca nu uitati sa purtati protectie auditiva, daca faceti diverse activitati precum cositul gazonului sau daca faceti imbunatatiri in casa.
Daca sunteti expus la muzica puternica, acest aspect poate fi daunator pentru urechi. Pentru a va proteja urechile in timp ce ascultati muzica live, pozitionati-va strategic astfel incat sa fiti la distanta de orice amplificator, boxa sau monitor de scena. Daca petreceti noaptea intr-un bar sau un club, incercati sa mergeti afara timp de cinci minute la fiecare ora. Asa dati urechilor o binemeritata pauza. O alta alternativa este de a purta dopuri de urechi in timp ce ascultati muzica live. Acest lucru poate reduce nivelul de sunet cu pana la 35 dB.
In cazul femeilor gravide, zgomotele puternice trebuie evitate cu orice pret, deoarece auzul unui copil poate fi deteriorat inca din uter. In mod similar, tinerii si copiii au craniile subtiri si urechile in curs de dezvoltare, astfel ca sunt foarte sensibili la zgomotele puternice. Daca sunteti gravida, evitati concertele sau locurile zgomotoase care depasesc 85 dB, deoarece, conform unor studii, acestea pot duce la pierderea auzului copilului.
Nou-nascutii nu trebuie sa fie expusi la zgomote puternice si bruste, deoarece zgomotul ce depaseste nivelul de 80 dB a fost legat de pierderea auzului si anxietate. Copiii mici au auzul mai sensibil decat adultii, asa ca, daca un mediu este prea tare pentru dumneavoastra, cu siguranta este si pentru copil. Cumparati casti sau dopuri de urechi pentru a evita mediile zgomotoase, cum ar fi diverse concerte sau focuri de artificii.
c. Evitarea altor cauze de deteriorare a auzului.
Medicamentele ototoxice si substantele chimice sunt cele care au potential de a afecta auzul persoanelor. Cele mai frecvente medicamente ototoxice includ salicilatii (acidul acetilsalicilic) sau diverse medicamente anti-malarie. Rezistenta industriala a solventilor chimici a fost legata de pierderea auzului. Pentru a evita daunele cauzate de medicamente sau substante chimice, administrati-va toate medicamentele cu regularitate si raportati medicului dumneavoastra orice reactie adversa neobisnuita.
Protejati-va de o serie de boli ce pot afecta si auzul. Cele mai frecvente sunt: rujeola, oreionul, rubeola, tusea convulsiva, meningita si sifilisul. Cel mai bun mod de a evita pierderea auzului cauzata de aceste boli este evitarea contactului cu persoanele ce au bolile respective, in primul rand. Vaccinati copiii si sugarii si consultati un medic atunci cand acestia se imbolnavesc.
Deteriorarea urechii mijlocii si interne din cauza unui prejudiciu poate duce la pierderea auzului. Prin urmare, este foarte important sa va protejati de orice traumatism la cap in orice mod posibil. Purtati intotdeauna o casca atunci cand mergeti pe bicicleta sau practicati orice sport de contact, deoarece orice contuzie poate afecta negativ auzul. Protejati-va urechile de barotrauma otica (schimbarea presiunii aerului) prin luarea unor masuri de precautie necesare atunci cand faceti scufundari, spre exemplu.
Exercitiile cardio, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau mersul cu bicicleta ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin al urechii, ceea ce este un aspect pozitiv pentru auz. Cel mai bine ar fi daca aceste antrenamente se pot realiza intr-un loc linistit, cum ar fi un loc retras sau o padure, deoarece acestea ofera urechilor o pauza de la agitatia de zi cu zi.
Un studiu a aratat ca persoanele care fumeaza sunt mai predispuse de a dezvolta la o anumita varsta pierderea auzului. Atat cofeina, cat si sodiul pot avea un efect negativ asupra auzului – cofeina scade fluxul de sange de la nivelul urechilor, in timp ce sodiul creste retentia de lichide.
Atunci cand mergeti la un concert sau in locuri in care stiti ca muzica va fi prea tare este bine sa aveti la voi dopuri sau niste casti care sa va protejeze auzul.