Remedii rapide pentru înţepături de ţânţari

Înţepăturile de ţânţar sunt inevitabile pe timpul verii, mai ales când petrecem atât timp în natură. Înţepăturile de ţânţari pot lăsa în urmă zone iritate, roşii şi o senzaţie de mâncărime care pot să-ţi dea peste cap starea de bine.

Înţepăturile sunt produse de femelele de ţânţar care se hrănesc cu sânge. Ca să-l poată extrage, injecteză o cantitate mică de salivă, cu rol anticoagulant. Această salivă provoacă mâncărimi şi durere – o proteină ce intră în compoziţia ei rămâne în piele şi declanşează o reacţie a sistemului imunitar.

Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă ce anume îi face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţânţari. Se pare că ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului, iar acesta se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră. Flora şi fauna de pe pielea noastră miros apetisant pentru ţânţari, iar acestea se dezvoltă atunci când transpirăm sau când petrecem o perioadă lungă de timp în aer liber. S-a observat că ţânţarii preferă sângele de grupă 0. În plus, ţânţarii preferă bărbaţii în locul femeilor şi persoanele supraponderale în locul celor slabe.

Dacă te numeri printre persoanele “preferate” de ţânţari, iată 7 remedii naturale care te pot ajuta să ameliorezi înţepăturile.

Cum se tratează înţepăturile de ţânţari

Pentru ajutor imediat, încearcă o cremă cu efect antihistaminic pentru a ameliora durerea locală şi calmează reacţiile organismului. Pe cât posibil, locul cu probleme trebuie păstrat curat ca să nu apară infecţiile şi ar fi bine să nu te scarpini, chiar dacă mâncărimile sunt puternice. Pentru a le calma se poate folosi un unguent cu hidrocortizon sau un alt unguent cu efect antipruriginos.

Dacă nu aveţi la dispoziţie aceste medicamente, dermatologul Jessica Wu recomandă aplicarea unui pliculeţ de ceai verde rece peste înţepătură. Pliculeţul rece ameliorează senzaţia de mâncărime, iar compuşii din ceai verde ajută cu inflamaţia. Pliculeţele de ceai vor ajuta la reducerea inflamaţiei şi vor acţiona ca astringent, eliminând fluidele din zona înţepată. O altă opţiune ar fi cataplasmele cu fulgi de ovăz.

Remedii naturiste pentru înţepăturile de ţânţari

Aloe Vera

Aloe vera este cunoscută pentru efectele sale în calmarea şi vindecarea diverselor probleme ale pielii. Planta are propietăţi antiinflamatorii şi poate calma senzaţia de mâncărimea cauzată de înţepăturile de ţânţari. Poţi apela la un gel natural pe bază de aloe vera. Este recomandat să fie ţinut în frigider până când se răceşte. Poţi folosi şi sucul natural obţinut prin zdrobirea unei frunze de aloe vera. Aloe vera va grăbi vindecarea.

Busuioc

Busuiocul ameliorează senzaţia de mâncărime. Zdrobeşte câteva frunze de busuioc şi aplică-le pe zona afectată. Acesta are propietăţi antiinflamatorii şi poate calma înţepăturile de ţânţar. Busuiocul conţine camfor şi timol, 2 compuşi care alină senzaţia de mâncărime. În plus, busuiocul este cunoscut pentru faptul că ţine deoparte ţânţarii.

Oţet

Datorită acidităţii sale, oţetul reprezinta o soluţie eficientă în calmarea mâncărimilor cauzate de înţepăturile de ţânţari. Cea mai bună alegere este oţetul de mere deoarece acesta este mai puţin acid şi nu afectează pH-ul natural al pielii. Poţi dilua oţetul cu apă şi aplica această soluţie pe înţepături. Poţi adăuga 2-3 câni de oţet şi în apa de baie.

Cum ţii ţânţarii la distanţă

Ulei esenţial de eucalipt

Folosit încă din 1940, uleiul esenţial de eucalipt este una dintre cele mai des folosite soluţii anti-ţânţari. Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) din SUA a aprobat uleiul esenţial de eucalipt ca remediu anti-ţânţari. Un studiu recept a arătat că un mix care conţinea 32% ulei de eucalipt a oferit protecţie în proporţie de 95% împotriva ţânţarilor timp de 3 ore.

Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să fie atente. Nu se recomandă aplicarea uleiului direct pe piele, ci după ce l-aţi diluat cu apă sau a fost combinat cu alte uleiuri vegetale precum cel de migdale sau de jojoba. Aplicat direct pe piele poate provoca senzaţia de arsură. Îţi poţi crea propriul mix cu o parte de ulei de eucalipt la 10 părţi ulei de floarea soarelui sau de alune de pădure. Cercetătorii de la Universitatea din Florida sunt de părere că aceste soluţii nu ar trebui folosite în cazul copiilor sub vârsta de 3 ani.

Lavandă

Florile de lavandă produc un ulei care poate ţine ţânţarii la distanţă. Chiar şi un simplu buchet de lavandă aşezat pe noptieră poate fi de ajutor. Poţi folosi şi uleiul esenţial de lavandăpentru a ameliora senzţia de mâncărime. Lavanda are propietăţi antiseptice şi analgezice.

Ulei de cimbru

Uleiul de cimbru este unul dintre cele mai eficiente moduri de a ţine ţânţarii la distanţă. Poţi combina patru picături de ulei de cimbru la câte o linguriţă de ulei (de măsline sau de jojoba). Ca spray, poţi amesteca ulei de cimbru cu apă.

Înconjoară-te de plante care nu le plac ţânţarilor: lămâiţa, lavanda, cimbrul, gălbenelele, rozmarinul, busuiocul. Plantează-le în grădină sau aşază câteva ghivece în balcon.

Iarba mâţei

Iarba mâţei este extrem de eficientă în lupa impotriva ţânţarilor. Nepeta parnassica face parte din familia mentei, de asemenea de ajutor împotriva ţânţarilor. Studii recente arată că uleiul din această plantă poate ţine ţânţarii la distanţă cu succes 2-3 ore. Mai mult, cercetătorii de la Universitatea din Iowa au arătat că iarba mâţei este de 10 ori mai eficientă decât produse anti-ţânţari existente pe piaţă.

Aceste remedii sunt eficiente si daca sunteţi inţepaţi de alte tipuri de insecte, mai puţin cele cauzate de viespi, deoarece veninnul acestora poate crea o reacţie mai violentă.

Sursa: csid.ro