Suferi de frig? Greselile pe care le facem iarna ca sa ne incalzim

Nu tot ceea ce stiam despre metodele de a ne incalzi iarna functioneaza cum ne-am dori. Obisnuim sa ne incalzim consumand bauturi calde, dar acestea nu ofera caldura pe care o asteptam, expunandu-ne mai mult frigului decat efectului opus pe care speram sa il obtinem.

Dar nu doar bauturile calde sunt o greseala calda la care recurgem iarna in speranta sa ne incalzim. Multe dintre metodele pe care le stim din strabuni, de fapt, nu ne incalzesc.

1. Bauturile calde ne accentueaza, de fapt, senzatia de frig

Cand bem ceva cald, terminatiile nervoase receptoare de la nivelul limbii (mai ales receptorii TRPV1) transmit restului organismului ca “vine ceva cald”, motiv pentru care se declanseaza procesul de transpiratie. Ei bine, fix de transpiratie nu avem nevoie, de fapt, pe timp de iarna, cand urmeaza sa iesim iarasi in frig. Transpiratia ajuta corpul la racirea acestuia, de aceea transpiram mai mult in sezonul cald, iar pentru ca ea sa fie eficienta, transpiratie trebuie sa se evapore. Dar iarna nu face altceva decat sa fie absorbita si retinuta de hainele groase pe care le avem pe noi, motiv pentru care vom avea parte de o senzatie de umezeala inconfortabila, care chiar accentueaza senzatia de frig. Asadar, nu este indicat sa consuma bauturi foarte calde, ci cat mai apropiate de temperatura din jurul nostru.

2. Bauturile alcoolice nu ne incalzesc

Cand bem alcool ne reducem, de fapt, temperatura corporala si crestem, practic, riscul de hipotermie, pentru ca ne impiedicam propriul corp de la tremuratul natural care ne tine de cald. Da! Cand tremuram ne ajutam, de fapt, corpul sa se incalzeasca. Senzatia de cald pe care o obtinem cand bem un pahar de alcool provine din faptul ca acesta dilata vasele de sange si permite un flux sangvin cald mai mare de la organe catre extremitati, catre piele. Insa efectul este doar temporar si ne face, de fapt, sa pierdem din caldura trupului. De altfel, este firesc ca in sezonul rece extremitatile sa fie mai reci pentru ca organismul concentraza fluxul sangelui si caldura care organele interne, pentru buna functionare a lor. Asadar, consumul de alcool nu este o metoda buna pentru a ne incalzi cu adevarat.

3. Ne putem incalzi cu adevarat daca mancam gustari cu ghimbir

Planta radacinoasa ghimbir se foloseste de secole ca supliment alimentar pentru combaterea racelilor, a raului de miscare si a problemelor de stomac. Dar ghimbirul ajuta si la punerea mai bine in miscare a sangelui. Motiv pentru care nu strica sa luam cate o gustare pe zi cu ghimbir, fie ca este vorba de ceai baut la o temperatura usor peste cea a camerei, deci nu fiebinte, fie ca este vorba de o prajitura mica cu ghimbir. Dar aceasta planta nu este singura care ne ajuta sa ne incalzim. Putem manca si ardei iute, dar si orez brun caci si acestea au acelasi efect benefic.

4. Ne este mai frig cand suntem singuri

Lipsa contactului social agraveaza senzatiile negative pe care le traim. Este perfect valabil si in cazul frigului. Un drum lung spre casa, pe timp de iarna, este mai friguros si mai dur cand il parcurgem singuri decat atunci cand suntem impreuna cu cineva. Daca totusi trebuie sa-l parcurgem singuri, mai bine dam un telefon cuiva drag si stam de vorba cu acesta pe drum. Cu cat sunt mai antrenati intr-o activitate sociale, chiar si telefonica, cu atat induram mai usor frigul si-l resimtim mai putin.

5. Ne concentram prea mult asupra frigului, senzatia fiind, de fapt, doar in mintea noastra

Stim ca suntem, in esenta, energie si ca putem face chiar si minuni cu puterea mintii. Si senzatia de frig din timpul iernii provine tot din minte. Cu cat ne controlam mai bine mintea si energia interna cu atat ne putem stavili senzatia de frig. Este nevoie de concentrare, dar si de eliminare a continuelor ganduri referitoare la frig. Practic, nu trebuie sa ne suprasolicitam mintea gandindu-ne in continuu ca ne este frig, ci sa ne relaxam.

6. Nu racim pentru ca este prea frig afara

Expunerea la temperaturi joase nu ne face sa racim. Nu exista nicio dovada stiintifica potrivit careia temperaturile scazute din timpul iernii ar creste riscul de a raci. In schimb, riscul de a raci creste semnificativ daca petrecem prea mult timp in casa, la temperaturi potrivite, si apoi iesim afara. Cu cat stam intr-un mediu mai cald mai multa vreme, cu atat suntem mai vulnerabili si mai expusi bacteriilor atunci cand iesim afara. Din acest motiv nici nu este indicat sa ne incalzim casa iarna prea tare.

7. Barbatii si femeile simt frigul la temperaturi diferite

Femeile sufera mai rau de frig decat barbatii, extremitatile lor, cum ar fi mainile si picioarele, racindu-se mai repede decat cele ale reprezentantilor sexului tale. Motivul? Barbatii au mai multa masa musculara, iar femeile mai mult tesut adipos din constitutie. Muschii contribuie mai mult la generarea caldurii decat grasimea din organism, motiv pentru care barbatii sunt mai feriti de frig decat femeile. Si asa s-a dus de rapa si mitul potrivit caruia “grasimea” protejeaza de frig.

8. Albul este cea mai calduroasa culoare pe timp de iarna

Imbracamintea neagra absoarbe caldura soarelui, in timp ce albul o reflecta, motiv pentru care invatamintele din trecut ne spuneau ca este indicat sa purtam alb vara si negru iarna. Dar este un mit stravechi si fals. Albul reflecta intr-adevar caldura provenita de la soare, dar actioneaza si ca un izolator al propriei calduri, al celei emanate de corp, motiv pentru care temperatura corporala se pastreaza mai stabila atunci cand purtam imbracaminte alba, in timp ce negrul actioneaza fix invers.

9. Frigul ne poate ajuta sa slabim

Daca ai incercat de toate pentru a te incalzi si totusi tremuri de frig, atunci macar consoleaza-te cu asta: slabesti! Cand este expus temperaturilor joase, corpul “lucreaza” mai intens pentru a se mentine cald, motiv pentru care arzi mai multe calorii, iar grasimea naturala, existenta in orice organism, incepe sa consume din cea depusa pe fondul lipsei de miscare si a alimentatiei dezechilibrate. Dar asta nu inseamna ca poti da uitarii efortul fizic pe timp de iarna. Pentru ca alimentatia devine mai grea, mai uleioasa, mai consistenta pe timpul iernii, pentru a preveni ingrasarea trebuie, totusi, sa-ti pui corpul in miscare cat mai des.

Sursa: lyla.ro