Temperaturile capricioase pot afecta in mod negativ organismul, ajungandu-se la afectiuni serioase ce necesita ingrijire medicala. Multi dintre noi privesc cu neincredere persoanele care se plang de o stare de rau generata de schimbarile bruste de temperatura.
Ei bine, meteosensibilitatea este cat se poate de reala si se bazeaza pe multiple modificari ce apar la nivel celular din cauza dezechilibrelor din termometru. Starea de echilibru este extrem de importanta, motiv pentru care cele mai mici variatii de temperatura pot fi cauza aparitiei starii de disconfort. Nu putini sunt cei la care semnele si simptomele provocate de variatiile din termometru ajung sa afecteze starea de bine si calitatea vietii. Din pacate, sursa tuturor dezechilibrelor meteo este incalzirea globala pentru care nu s-a gasit o rezolvare, fiind un proces in continua evolutie. Trebuie stiut ca exista echipe de cercetatori care se ocupa cu studierea influentelor factorilor meteorologici asupra organismului, aceasta stiinta numindu-se biometeorologie.
Ce este meteodependenta?
In functie de toate aceste aspecte si de diferitele tipuri de vreme, trebuie mentionat ca si populatia poate fi impartita in functie de felul in care tolereaza variatiile de temperatura. Astfel, persoanele meteodependente sunt cele la care cea mai mica variatie de temperatura provoaca modificari ale calitatii vietii. Acestea se plang, de cele mai multe ori, de dureri de cap, irascibilitate, senzatie de rau general, dureri articulare, chiar depresie. O alta categorie o reprezinta meteoadaptabilii sau, mai bine zis, persoanele care nu resimt nicio modificare a starii generale, indiferent de variatiile din termometru.
Meteosensibilitatea, pe de alta parte, se refera la persoanele care, in urma modificarilor termice, prezinta activari ale bolilor deja existente. Termoreglarea reprezinta capacitatea organismului de a mentine o temperatura constanta. Acest proces este extrem de complex, implicand atat sistemul nervos central si mai ales hipotalamusul, cat si relatia dintre aceste structuri si piele.
Notiunea de meteosensibilitate a capatat amploare in ultimii ani, ca urmare a faptului ca succesiunea anotimpurilor nu mai este cea pe care o intalneam acum 20-30 de ani. Cu alte cuvinte, din patru anotimpuri ne confruntam cu doua. Primavara si toamna isi aveau rostul lor, facand trecerea de la temperaturile joase la cele inalte (si invers) usor de suportat.
Grupele de risc in cazul variatiilor termice
Pierderile de caldura se fac la nivel cutanat, fiind favorizate de dilatatia vaselor de sange. Mai exact, cand este foarte cald afara, vasele de sange se dilata, apare transpiratia intensa si caldura se pierde. Cand este frig, vasele se contracta si se mentine caldura in organism. O persoana sanatoasa isi poate mentine temperatura corpului in limite normale, in ciuda variatiilor mari.
Persoanele care sufera insa de diverse boli (cardiovasculare, neurologice, endocrinologice) sunt extrem de vulnerabile la fluctuatiile de temperatura, fiind predispuse la agravarea afectiunilor existente. Grupele de varsta cel mai frecvent afectate de variatiile termice sunt copiii si varstnicii. In cazul primilor, mecanismul de termoreglare nu este perfectat, iar in cazul celor din urma mecanismele nu se mai realizeaza la parametrii maximi, motiv pentru care pot sa apara simptome si semne extrem de neplacute, ce necesita ingrijire medicala.
Vreme buna, vremuri bune
Ca orice problema care necesita dezbatere, si vremea este un subiect care prezinta multiple subtilitati. Daca in societate discutia despre vreme este sinonima cu „hai sa facem putina conversatie”, atunci ne propunem sa facem din vreme si variatiile de temperatura subiecte interesante care merita atentia dumneavoastra. Este bine de stiut ca exista mai multe tipuri de vreme. Astfel:
- Vremea optima este fara doar si poate caracterizata de temperaturi resimtite la sol de 24-25° C. In acest context, organismul se simte bine si functioneaza corect, iar individul resimte o stare de bine general (atat fizic, cat si psihic). Sigur ca pentru a vorbi de o vreme optima nu este suficient sa discutam doar de temperatura, ci si de umiditate si viteza relativa de miscare a aerului. De asemenea, vremea optima se mai defineste si prin faptul ca temperatura medie diurna nu oscileaza cu mai mult de 2° C, iar presiunea atmosferica, cu mai mult de 4 milibari.
- Vremea excitanta se refera la faptul ca unul sau mai multe din elementele meteorologice deviaza de la normalitate. De exemplu, zilele mohorate cu umiditate de pana la 90%, cu temperaturi ce oscileaza cu pana la 4 grade, presiune atmosferica ce variaza pana la 8 milibari sau viteza vantului de pana la 9 m/s.
- Si, nu in ultimul rand, vremea acuta se refera la o accentuare a elementelor meteorologice prezentate anterior.
Grupele de risc in cazul variatiilor termice
Cei mai afectati de clima din tara noastra, cu treceri bruste de la frig la cald si invers, sunt, dupa cum am amintit mai sus, copiii si varstnicii. Persoanele care prezinta afectiuni cardiace sunt, de asemenea, extrem de sensibile la vreme. De cele mai multe ori, canicula este cea care poate sa decompenseze o patologie cardiaca. Organismul este programat sa elimine excesul de caldura prin transpiratie, insa, daca nu se contracareaza acest fenomen printr-o hidratare corespunzatoare, exista riscul aparitiei deshidratarii. Cu atat mai mult, cardiacii sunt in pericol, deoarece majoritatea ia medicamente, printre care se numara diureticele, acestea fiind menite sa elimine excesul de apa din organism. Astfel, acestia se expun riscului deshidratarii.
Astmaticii si cei cu bronsita sunt o categorie aparte care are de suferit in momentul in care se face trecerea brusca de la cald la frig. Acesta este motivul pentru care crizele de astm si tusea celor cu bronsita se agraveaza in anotimpul rece. Si, nu in ultimul rand, trebuie retinut ca oscilatiile de temperatura au repercusiuni negative asupra sistemului imunitar.
Sfatul specialistului
Indiferent de anotimp, trebuie consumate cat mai multe legume si fructe proaspete pentru a ne lua ratia zilnica de vitamine. Practicarea unui sport in aer liber, renuntarea la fumat, somnul de 7-8 ore pe noapte si suplimentele cu vitamine sunt si ele arme puternice in lupta cu problemele de sanatate de sezon.
Indiferent de cat de blanda va fi aceasta toamna, trebuie sa respectam o serie de reguli, pentru a ne mentine sanatosi si rezistenti in eventualitatea zilelor cu vreme rea. Alimentatia sanatoasa si stilul de viata ordonat sunt principiile fundamentale pentru a ne asigura ca nu vom trece pe la medic toamna aceasta.
Dr. Alin Popescu – Medic primar medicina sportiva
Sursa: FarmaciaTa