Zborul cu avionul in sarcina. Reguli de calatorie pentru gravide

Daca esti insarcinata, tine cont atunci cand iti pregatesti vacanta de anumite conditii pentru calatorie impuse de transportatori.

Reprezentantii ECC Romania – Centrul European al Consumatorilor iti prezinta cateva sfaturi foarte utile care te vor ajuta sa ai un concediu lipsit de griji.

Zborul cu avionul

Calatoria cu avionul este cea mai usoara atunci cand esti in al doilea trimestru de sarcina. In primul trimestru, greturile de dimineata pot face zborul destul de neplacut, iar in trimestrul al treilea exista riscul cresterii presiunii sangelui, ceea ce creste riscul unei nasteri premature.

Femeile insarcinate nu sunt foarte rezistente si exista un risc crescut de a face varice. De aceea, femeia gravida ar trebui sa faca miscare in timpul zborului si sa evite pe cat posibil zborurile lungi.

Potrivit ECC Romania – Centrul European al Consumatorilor, „nu exista nicio dovada care sa sustina legatura dintre zbor si riscul ridicat de a face avort sau de a naste prematur cand calatoresti in strainatate, alta decat una indirecta (de exemplu, datorita febrei mari provocate in urma unei infectii sau deshidratarea cauzata de diaree), desi femeile care au avut sau au inclinatia spre avort sunt sfatuite sa nu zboare in mijlocul sarcinii”.

Un lucru important de stiut este ca, atunci cand o femeie naste in avion, copilul va lua cetatenia avionului.

Toate companiile aeriene mari le permit femeilor insarcinate sa calatoreasca pana la a 28-a saptamana de sarcina. Pentru aceasta, va trebui sa prezinti o dovada de la medic care sa contina data probabila a nasterii.

Cu toate acestea, politicile variaza de la o companie aeriana la alta. Pentru sarcinile care decurg normal si cu un singur copil, multe companii permit zborul pana la saptamana 34. Sunt si linii aeriene care lasa gravidele sa zboare si dupa acest termen, din motive de compasiune sau urgente medicale.

Insa, pentru a calatori dupa ce a inceput cea de-a 28-a saptamana de sarcina, majoritatea companiilor aeriene solicita certificat medical care precizeaza termenul nasterii, faptul ca sarcina nu este complicata si ca poti zbura.

Sarcinile complicate, cele cu gemeni sau cu mai multi copii se supun mai multor restrictii. Companiile aeriene se pot adresa doctorului direct pentru intrebari si confirmari de zbor.

Calatoria cu feribotul

Regulile operatorilor de feriboturi sunt la fel de stricte ca cele ale companiilor aeriene. In anumite situatii, femeile insarcinate ar trebui sa poarte centura de siguranta sub burta, si nu peste burta

Asigurari

Daca ai o polita de asigurare anuala, verific-o atent pentru a te asigura ca asiguratorul tau acopera riscurile calatoriei in timpul sarcinii. Numerosi asiguratori nu acopera aceste riscuri, in special in ultimele saptamani ale sarcinii.

De asemenea, este posibil ca, inainte sa iti faci asigurarea la o anumita companie, sa ai nevoie de o declaratie de la doctor care sa precizeze ca sarcina nu prezinta riscuri. Verifica daca politica asiguratorului acopera cheltuielile in cazul unei nasteri premature sau ingrijirile si asistenta medicala dupa nastere.

Unde poti merge?

Mamele in devenire nu ar trebui sa calatoreasca cu avioane mici si ar trebui sa evite zonele in care exista un risc mare de imbolnavire, precum si destinatiile cu inaltimi mai mari de 2500 de metri.

Este posibil ca schimbarile nivelului de oxigen la altitudini mari sa duca la o nasterea prematura.

Grija de sanatate

Inainte sa pleci in calatorie, mergi la un control la medicul ginecolog. Ia cu tine acte in care este trecuta grupa sanguina si toate documentele medicale.

Potrivit ECC Romania – Centrul European al Consumatorilor, este necesar sa eviti vaccinarea sau alaptarea altui copil in timpul sarcinii. Totusi, unii doctori considera ca unele vaccinuri se pot folosi in timpul sarcinii. Vaccinurile care trebuie evitate sunt cele care „traiesc”, adica cele care iti dau o mica doza din boala pentru a atrage anticorpi. Daca trebuie sa vizitezi zone cu un risc mare de imbolnavire, gandeste-te daca beneficiile vaccinului depasesc riscul imbolnavirii.

Malaria impreuna cu Encefalita japoneza si Febra Galbena sunt cele mai frecvente si serioase cazuri de imbolnavire in timpul sarcinii. Cea mai buna metoda de a-ti proteja sanatatea este sa eviti zonele afectate de malarie. Copiii sunt sensibili la malarie inca din burtica. Principalele medicamente impotriva malariei sunt considerate sigure si pentru copii.

Sursa: centruldeparenting.ro