Drumetiile reprezinta o excelenta modalitate de a iti incarca bateriile, insa pentru ca totul sa nu se transforme intr-o experienta neplacuta, trebuie sa acorzi o atentie deosebita pregatirii.
Daca te afli la prima tentativa de a merge pe munte, trebuie sa tii cont de o serie de reguli pe care sa le urmezi cu strictete, pentru ca, probabil, asa cum ai mai auzit, muntele nu iarta. Daca atunci cand calatoresti te mai poti baza pe faptul ca mai aduc prietenii tai ce ai uitat tu sa iei cu tine, pe munte lucrurile nu stau la fel.
Chiar daca te ajuta sa fii in prezenta altora din multe puncte de vedere, in cazul unor urgente este foarte important ca tu sa ai la tine tot ceea ce iti trebuie, pentru ca poti fi pus in situatii dificile in absenta celorlalti, iar scopul este supravietuirea.
Asadar, trebuie sa eviti superficialitatea si sa te gandesti inca dinainte de a pleca de acasa la ce este necesar sa ai la tine in cazul unui scenariu nefavorabil.
Iata o serie de lucruri care sa te ajute:
Echipament adecvat. De cele mai multe ori echipamentele montane complete sunt greu accesibile, iar in cazul in care mergi in drumetii doar ocazional, nu se justifica o astfel de investitie. Totusi, daca nu iti poti asigura un echipament complet, este necesar sa ai macar o parte din el: o pereche de bocanci, haine impermeabile si rezistente la vant si rucsac.
Este important sa adaptezi echipamentul in functie de anotimp. Nu poti folosi bocancii de iarna pentru un traseu pe timp de vara, pentru ca au proprietati diferite si nevoile tale se modifica de la un anotimp la altul.
Atunci cand mergi mult pe teren accidentat, orice batatura se simte mai rau decat in mod normal si iti poate face experienta neplacuta, de aceea este important sa ai o incaltaminte comoda si adaptata conditiilor din teren.
Geaca trebuie sa fie impermeabila indiferent de anotimpul in care alegi sa urci pe munte, pentru ca sansele de a exista precipitatii sau vant puternic sunt mai mari, iar conditiile meteo se schimba mult mai repede. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa ai hainele ude si sa te prinda seara pe traseu.
O husa de protectie pentru rucsac este de asemenea importanta, pentru ca in felul acesta vei fi sigur ca lucrurile iti sunt in siguranta.
Un rucsac cat mai usor. Un rucsac usor nu inseamna neaparat un rucsac neechipat. Pe munte este extrem de important ca rucsacul pe care il cari sa nu fie nici prea mare, nici prea mic, in functie de durata plecarii, si sa contina in acelasi timp tot ceea ce ai putea avea nevoie in caz de urgenta.
Un alt aspect important este ca rucsacul sa fie ajustabil atat in zona umerilor cat si in cea a bazinului, pentru ca legat astfel, va fi mai usor de carat.
Pe munte va trebui sa inveti sa fii practic. Orice suta de grame in plus, pe masura ce inaintezi pe traseu, se va simti tot mai greu, asa ca nu poti sa cari chiar oricat, dar nu trebuie sa iti lipseasca cateva obiecte esentiale:
Harta. Poate ca o vei folosi, poate ca nu. Daca esti genul care se rataceste in propriul oras, e posibil sa o consideri utila. Iti este de ajutor indiferent cat de bine cunosti zona. Noaptea si pe timp de vreme nefavorabila, vizibilitatea este redusa asa ca o sa iti fie de ajutor sa te orientezi si cu ajutorul ei.
Frontala si baterii. O sursa de lumina este esentiala pe munte, chiar daca planul tau este sa faci o tura de zi. Nu poti sa stii ce intervine pe parcursul drumetiei, asa ca seara te poate prinde pe traseu dintr-o multime de motive. Pericolele pe timpul noptii sunt insemnate, asa ca o frontala este cu siguranta necesara, fiind si practica, in comparatie cu o lanterna obisnuita.
Pe munte este de preferat sa ai mainile libere si sa le folosesti eventual atunci cand ai nevoie de un bat de sprijin cu care sa poti avansa mai usor.
Briceag. Un briceag te poate scoate de foarte multe ori din incurcatura. Este util intr-o multitudine de situatii si este foarte usor de carat. Se poate intampla sa ai ceva de taiat sau de reparat, sau iti poate folosi la ascutit diverse obiecte. Este un obiect indispensabil.
Parazapezi. Chiar daca este vara sau vreme buna, parazapezile te pot scuti de neplaceri pe munte. Una dintre cele mai neplacute senzatii este aceea de a sta in frig si umezeala cu picioarele ude.
Vremea se poate schimba rapid, poti calca in apa sau pur si simplu ai nevoie de confortul psihic pe care ti-l asigura, mai ales daca ai trecut printr-o experienta in care ai suferit din cauza frigului si a umezelii. Ia-le cu tine oricand, pentru ca daca nu le folosesti tu, le poate folosi altcineva.
Bricheta sau chibrituri. Nu strica sa consideri ambele variante in cazul obiectelor pentru aprins focul. Este intotdeauna bine sa ai o varianta de rezerva pentru ca focul pe munte nu este doar o necesitate, ci si un moment reconfortant, o resursa psihologica de care beneficiaza atat individul, cat si grupul. De asemenea, le poti folosi si pentru a semnaliza pe munte, in cazul in care ai nevoie de ajutor.
Oglinda, fluier. Tot la capitolul semnalizare intra si existenta unei oglinzi si a unui fluier. Ziua se pot lansa semnale luminoase cu ajutorul oglinzii care reflecta razele soarelui. Tine cont de faptul ca, atunci cand ceri ajutor, semnalele trebuie sa fie continue pana cand cei ceilalti reusesc sa te repereze si sa ajunga la tine.
Fluierul este util pentru ca, uneori, in padure, mai ales noaptea, este nevoie sa faci putin zgomot pentru a nu te intersecta din greseala cu vreun animal.
Haine de schimb. Indiferent de cat de lunga sau scurt este traseul, daca este vara cu siguranta vei transpira. Nu astepta cu gandul ca se vor usca hainele pe tine si ia-ti mereu haine de schimb, in special tricouri. Daca vei ramane cu hainele ude, temperatura corpului se va reduce si capacitatea ta de efort si cea de anduranta vor scadea in timp.
Inlocuieste de fiecare data tricoul cu unul uscat si vei avea in permanenta o senzatie de prospetime.
De asemenea, este important sa ai si ceva mai gros, un polar pentru ramasul peste noapte, sau o bluza cu maneca lunga prin care pielea sa poata sa respire, in cazul in care te afli inca pe traseu.
Daca drumetia este mai lunga, o pereche de pantaloni in plus nu ar strica, pentru ca oricand se poate intampla sa simti umezeala sau sa te uzi, si nu este deloc placut sa stai asa.
Hrana si apa. De obicei sunt folosite sandvisurile pentru plecarile pe munte, pentru ca sunt practice si asigura un aport caloric optim in conditii de efort. Nu este indicat sa te incarci prea tare dintr-o data, ci sa faci pauze mai des, in care sa consumi echilibrat. E de preferat ca sandvisul sa fie bogat in proteine si mai putin in grasimi.
De asemenea, fructele sunt foarte utile pentru ca iti vor da energie imediat, asa cum se intampla atunci cand consumi banane. Mierea sau glucoza reprezinta alte variante care te pot ajuta in momentele de efort intens.
Asa cum probabil iti imaginezi, apa trebuie sa fie la discretie. Este important sa te hidratezi pentru ca facand efort, corpul se deshidrateaza si este nevoie sa te alimentezi pe masura.
Nu te umfla insa cu apa. Mai ales in situatia in care ai depus un efort semnificativ, se poate intampla sa o vomiti daca bei prea multa dintr-o data. Incearca sa iei primele guri dupa ce te odihnesti putin, si sa o faci in doze mici si cat mai dese, cat sa te racoresti.
Sursa: sanatatesistaredebine.ro