In majoritatea cazurilor ursii evita intalnirea directa cu oamenii, dar este foarte important atunci cand porniti pe un traseu in care exista posibilitatea sa va intalniti accidental cu ursi, sa va faceti simtita prezenta, prin mult zgomot. In situatia in care va intalniti cu un urs care nu v-a vazut inca, intorceti-va fara a atrage atentia asupra voastra, evitati sa fotografiati ursul. Daca totusi vreti sa aveti o amintire, fotografiati animalul fara a folosi blitul. Daca ursul va observa prezenta, fiti calmi, nu priviti ursul in ochi, pentru ca aceasta apare ca un semn de agresivitate si nu ii intoarceti spatele fugind. O sa va confunde cu prada lui si fuga voastra este foarte lenta fata de fuga lui. Daca ursul se apropie de voi, lasati ceva de mancare in drum cu miscari foarte lente si apoi incercati sa va indepartati de el incet, stand cu fata catre el. Daca ursul s-a ridicat in doua picioare, pastrati-va calmul deoarece acest gest nu este un semn de atac, este un mod de a inspecta zona. In momentul in care considerati ca aveti o distanta considerabila astfel incat sa nu va poata prinde (atinge o viteza de 50-60 km/h), fugiti la vale. Daca ursul se apuca sa fuga dupa voi, aruncati-va rucsacul si fugiti la vale in zig-zag. Daca reuseste sa va prinda, loviti-l cat puteti de tare peste bot, cu o piatra, cutit etc. Sunt sanse sa scapati.
Este important sa stiti cand ursul este agresiv:
1. cand are pui
2. cand este langa prada
3. cand este ranit
4. cand este furios: alungat de curand de la o stana sau fugarit de vanatori
5. cand dai „nas in nas” cu el pe poteca, chiar daca nu este furios, te poate ataca „preventiv”, crezand ca tu vrei sa-l ataci.
Ursul evita sau se retrage cand grupul de oameni este mare. Pe traseele cu ursi va sfatuim sa mergeti in grup de minim 5 persoane.
In momentul in care campati intr-o zona va trebui sa invatati sa va supuneti regulilor salbatice. Preparati-va si mancati cat mai departe de zona de dormit. Incercati sa gatiti cu vantul dinspre zona de campare. Nu ardeti resturile, pastrati-le la un loc cu mancarea. Rucsacul cu mancare il suspendati intr-un copac la o inaltime considerabila, conservele le luati cu voi in cazul in care este posibil sa ramaneti fara mancare.
In zona de campare faceti un foc cu mult jar. Este nevoie ca cineva sa ramana langa foc toata noaptea, faceti cu schimbul. Daca ursul ajunge in zona, aceasta persoana va va trezi facand mult zgomot si intre timp va pune lemne pe foc. Faceti multa lumina cu lanternele pentru a localiza ursul. Incepeti sa faceti multa galagie, ridicati-va mainile si stati langa foc. Ursul va crede ca sunteti un animal mai mare si agresiv si se va retrage. Daca nu o va face, in momentul in care se aproprie de voi, aruncati cu jar pe el si se va retrage. In nici un caz nu fugiti de langa foc. Daca faceti acest gest sunteti o victima sigura.
Exista o varianta mai simpla pentru a evita toate aceste incidente neplacute. Cumparati-va un Ciobanesc Carpatin Romanesc, este unul dintre putinii caini care este in stare sa fugareasca un urs.
Toate aceste sfaturi sunt orientative. Speram sa va fie de folos.
Sursa: terramont.wordpress.com