Continuitate

Multi se intreaba cum sa se mentina in forma atunci cand au o pasiune care presupune efort fizic, asa cum este alpinismul. Am avut ocazia sa cunosc de curand doi oameni care mi-au dat de gandit legat de ce inseamna sa fii in forma. Nelu Sacarea si Costel Cojanu au 60 si respectiv 51 de ani si au fost alpinisti profesionisti, adica in adevaratul sens al cuvantului – asa cum astazi sunt putini sportivi in tara noastra, exceptand sfera fotbalului. Perioada asta s-a terminat acum aproximativ douazeci de ani. Ma astepam sa vad niste oameni in forma excelenta pentru varsta lor. Ei bine, lucrurile stau un pic diferit. Dupa cateva momente in care am facut planul, am intrat, impreuna cu partenerul meu Rudy Nagy, in acelasi traseu de alpinism in care tocmai intrasera cei doi. Ma bucuram ca, fiind in Prapastiile Zarnestiului, terenul lor de joaca de zeci de ani, merg in fata noastra si nu vom avea probleme in a gasi linia traseului, fiind intr-o zona cvasinecunoscuta de mine si fara niciun fel de schita a traseului. Imi inchipuiam ca ei stiu traseul ca in palma, ca se vor misca repede, dar ca vom putea sa tinem pasul pentru o vreme. Ei bine, singurul contact a fost in prima regrupare, dupa care nu i-am mai vazut decat pe poteca pe care se coboara din perete, dupa ce terminasera traseul. Noi eram cam la jumatate. A doua intalnire a fost cand am iesit noi din perete si ei erau langa noi, dupa ce parcursesera inca un traseu de o lungime si dificultate similare. Daca un traseu de alpinism de mai multe lungimi de coarda e una si se mai permite folosirea progresiei cu ajutorul punctelor de asigurare, escalada sportiva inseamna trasee mai scurte de dificultate considerabila, unde punctele de asigurare nu se folosesc la altceva – pe scurt este o gimnasica pe stanca. Si la acest capitol cei doi au parcurs, pe rand, fara probleme, un traseu de o dificultate clasata in esalonul superior al scarii de masura specifice.
Am constientizat, de fapt, ce inseamna continuitatea, dedicatia si perseverenta. Numarul de ore de antrenament si practica efectiva pentru fiecare dintre ei se scrie cu cinci cifre. De aici vine constienta a ceea ce este posibil la un anumit moment si automat, siguranta. Desigur, acest nivel este rezultatul unei constructii de o viata unde in fiecare zi s-a asezat o caramida si fundatia a fost construita cu simt de raspundere si ceea ce pentru unii inseamna asumarea unor riscuri mari, pentru altii inseamna o experienta in deplina securitate.
Siguranta vine din experienta, care vine cu rabdare si mai ales cu multa munca. Insa rezultatele fac diferenta – la varsta la care unii stau la coada la farmacie, altii nici macar nu ii tin pe altii la coada in pereti verticali, din simplul motiv ca se misca foarte repede si sigur. Evident, faptul ca se pot antrena si practica sportul care ii pasioneaza la un asemenea nivel, se datoreaza faptului ca au inceput ceva mai devreme. Dar un lucru este foarte clar – am vazut cu ochii mei exemplificarea sloganului: „Nu exista scuze!”
Concluzia este una: ca sa fii permanent in forma, incearca sa nu iti iesi niciodata din forma!