S-a dat startul noului sezon de schi! De data aceasta, iarna i-a luat prin surprindere chiar si pe iubitorii sporturilor de iarna, care deja se pot bucura de partiile acoperite cu un strat generos de zapada. Medicii le recomanda sa nu uite, totusi, ca schiul este o activitate sportiva cu risc ridicat. In fiecare an, accidentele sunt nelipsite de pe partii. Iar peste 90% dintre accidentele la schi se intampla persoanelor cu experienta in practicarea acestui sport, insa fara antrenament fizic, potrivit Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie (SOFCOT). Iata ce recomanda aceasta societate stiintifica referitor la preventia si pregatirea fizica pentru schi, precum si un ghid de prim ajutor in caz de accidentare.
Preventie si pregatire fizica
Schiul poate fi practicat doar intr-o singura perioada a anului, iar multi dintre amatorii acestui sport se aventureaza pe partii nepregatiti din punct de vedere fizic. Consecintele? De la simple contuzii, intinderi sau febra musculara pana la grave entorse de genunchi, fracturi de membre, traumatisme.
Accidentele la schi nu sunt numai rezultatul cazaturilor inevitabile, ci si al suprasolicitarii muschilor s ligamentelor. Pentru a nu se ajunge aici si a profita in deplina siguranta de beneficiile sporturilor de iarna, puneti in practica urmatoarele recomandari ale Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie:
-incepeti un program de pregatire fizica destinat antrenarii muschilor si articulatiilor (eventual sub indrumarea unui kinetoterapeut) cu 2 luni inaintea sezonului de schi;
-intotdeauna, inainte de a va pune claparii si schiurile in picioare, efectuati cateva exercitii de incalzire/stretching;
-adaptati practicarea schiului la posibilitatile voastre fizice si nu va avantati pe partii care va depasesc priceperea sportiva;
-constientizati ricurile la care va expuneti la fiecare coborare de pe panta;
-utilizati un echipament de schi adecvat si aveti grija ca legaturile schiului sa fie corect reglate.
Principalele leziuni si cauzele lor
Genunchii sunt cei mai expusi riscurilor in timpul practicarii schiului. De altfel, potrivit SOFCOT, peste 30% dintre accidentele de pe partiile de schi sunt entorse de genunchi. Statisticile arata ca femeile sunt de trei ori mai expuse decat barbatii la entorse de genunchi, mai ales la cele soldate cu ruptura ligamentului incrucisat anterior. De ce? Medicii ortopezi afirma ca femeile au ligamentele mai elastice decat barbatii, ca urmare a nivelului ridicat de estrogeni (hormoni feminini). Totodata, la femei pot aparea mai frecvent accidente la schi din cauza sistemului muscular mai putin dezvoltat decat al barbatilor.
Entorsa de genunchi apare fie din cauza unei miscari gresite (genunchiul este fortat in rotatie), fie din cauza unei cazaturi violente. In aceste cazuri poate fi afectat ligamentul lateral intern (entorsa simpla) sau ligamentele incrucisate anterioare (entorsa grava). Cu cat durerea este mai intensa, umflatura mai mare si mai ales instabilitatea genunchiului (dislocarea) mai accentuata, cu atat creste gravitatea leziunii.
Masuri de prim ajutor
Specialistii recomanda consultarea celui mai apropiat medic ortoped pentru un diagnostic corect si prescrierea tratamentului. Traumatismele usoare si medii necesita imobilizare cu ajutorul unui aparat gipsat sau orteza, tratament general cu antiinflamatoare non-steroidiene si local cu geluri antiinflamatoare.
In cazul unui traumatism grav, persoana accidentata trebuie transportata la cel mai apropiat spital pentru consult clinic de specialitate. Traumatismele grave necesita investigatii ample si tratament minichirurgical sau chirurgical.
Sursa: agerpres