Inapoi la scoala, in siguranta

Luni, pe 15 septembrie, copiii incep scoala. In goana dupa hainute si rechizite sa nu uitam ca prioritatea o constituie instruirea micilor scolari cu privire la siguranta lor.

Copiii nu au aceeasi intelegere pe care o au adultii in ceea priveste siguranta, motiv pentru care este foarte important ca tu sa iti ajuti copilul sa invete sa aiba grija de el atunci cand parcurge drumul casa-scoala-casa!

Pentru ca stim cata agitatie implica inceputul unui nou an scolar, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual vine in sprijinul tau, oferindu-ti cateva sfaturi necesare sigurantei copilului tau:

  1. Parcurge drumul de la scoala pana acasa impreuna cu copilul tau, aratandu-i acestuia puncte importante de pe traseu si locuri sigure in care sa se opreasca in cazul in care este urmarit/ are nevoie de ajutor.

Invata-ti copilul SA NU MEARGA NICIODATA PE SCURTATURI si sa stea intotdeauna in zone bine luminate!

  1. Inainte de a-si schimba planurile de dinainte si dupa scoala, invata-ti copilul sa te consulte intotdeauna… astfel vei fi permanent informat unde se va afla copilul tau! Este de preferat sa te anunte odata ce a ajuns acasa!
  1. Instruieste-ti copilul sa nu plece niciodata cu un alt adult de la scoala, decat daca a primit aprobarea ta in prealabil. Daca cineva ii spune ca este o urgenta si ca trebuie sa plece imediat cu el, invata-ti copilul ca inainte de toate sa verifice la telefon acest lucru, sunandu-te si intrebandu-te.
  1. Asigura-te ca scoala are date de contact valabile si corecte in caz de urgenta, existente in dosarul copiilor tai si confirma numele persoanelor autorizate!
  2. Instruieste-ti copilul sa nu paraseasca perimetrul scolii inainte ca orele sa se termine. Intotdeauna sa ceara permisiunea ta si a invatatoarei/dirigintei inainte sa faca acest lucru.
  3. Invata-ti copilul sa nu accepte niciodata bani sau cadouri de la nimeni, cu exceptia cazurilor in care i-ai spus ca este in regula sa accepte si cu ce  ocazie.

Invata-ti copilul ca este in regula sa spuna NU! –„Spune NU daca o persoana pe care nu o cunosti te invita la o plimbare cu masina!”

  1. Explica-i copilului tau ca sunt situatii in care este mai bine pentru siguranta lui sa nu fie politicos cu cei din jur – atunci cand copilul simte ca cineva nu ii inspira incredere, ca il sperie sau il deranjeaza invata-l ca cel mai bine este sa plece de langa acea persoana cat mai repede cu putinta.
  2. Persoana asta vrea sa ma ia cu ea„/ „Persoana asta nu este tatal meu/mama mea” – daca cineva incearca sa il duca pe copilul tau undeva, cu exceptia acelor situatii in care tu ca parinte ti-ai dat permisiunea, invata-l ca trebuie sa se opuna si sa atraga atentia asupra sa, asupra a ceea ce se intampla cu el prin diverse mijloace: dand din picioare, tipand, incercand sa fuga.
  3. Daca copilul tau simte ca cineva il urmareste dintr-o masina, invata-l ca ar trebui sa se intoarca, sa mearga in cealalta directie si sa fuga in cautarea unui adult – adult insotit de un copil, politist, vanzatoare caruia sa ii ceara ajutorul. De asemenea, sfatuieste-l sa vorbeasca despre ce s-a intamplat cu tine sau cu alt adult de incredere.
  4. Pentru siguranta copilului tau, este bine ca acesta sa fie intotdeauna insotit de un prieten atunci cand merge la plimbare si sa stea intr-un grup mai mare in timp ce asteapta in statia de autobuz. Totodata, asigura-te ca stie ce autobuz trebuie sa ia!
  5.  In eventualitatea in care copilul tau se accidenteaza sau se pierde, asigura-te ca are la el numerele de telefon la care te poate contacta.

Copiii trebuie incurajati sa isi asculte instinctele! Pentru siguranta lor, ei trebuie sa stie ca daca cineva ii face sa se simta inconfortabil, speriati sau confuzi, pot vorbi oricand despre aceasta cu un parinte sau cu un adult de incredere!

Fii langa copilul tau, da-i incredere in el, asculta-l, comunica cu el si invata-l in acest nou inceput de an scolar sa isi poarte de grija.

Sursa: copiidisparuti.ro